Witam
Jestem zainteresowany kupnem Alfy 159 rozważam silnik benzynowy i instalację LPG. Który z proponowanych do tego auta silników zniesie najlepiej gaz i czy w ogóle któryś się nadaje do skutecznej instalacji LPG??
Pozdrawiam
Witam
Jestem zainteresowany kupnem Alfy 159 rozważam silnik benzynowy i instalację LPG. Który z proponowanych do tego auta silników zniesie najlepiej gaz i czy w ogóle któryś się nadaje do skutecznej instalacji LPG??
Pozdrawiam
Kolega niech poszuka tematów o LPG w silnikach JTS to raczej go odejdzie ochota na taką zabawę przy średnich przebiegach.
Nie ma silnika , którego nie da się skutecznie zagazować.
Jest tylko kwestia opłacalności jak kolega wyżej zauważył ale to już każdy musi sam sobie wyliczyć.
Dzisiejsze instalacje są już na takim poziomie technicznym że typowy kierowca tylko przy płaceniu za paliwo domyśla się na czym jechał.
Moja Bella
Jest taki silnik to 1.8 MPI jest ich bardzo malo ale on najlepiej zniesie instalacje LPG . Np masz tutaj taki silniczek i 159: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-8...C21009139.html . A tu masz cos na temat tego silnika: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...mpi_140km.html
A ewentualnie jakieś mocniejsze motorki ok. 170 KM??
Jest ktoś na forum kto osobiście jeździ na LPG ALFĄ 159?? Jakieś doświadczenia bo opinie są podzielone jak widzę...
kolego jeśli bezpośredni wtrysk to nie ma instalacji na tą chwilę do takiego silnika, jak pośredni wtrysk to praktycznie każda będzie dobra tylko musi założyć to kumaty gazownik
Które silniki w Alfie 159 są z pośrednim wtryskiem?? Takie żwawe powyżej 160KM które można zagazować??
Podoba mi się np. ten 2.2 lub ostatecznie ten 1.9.poddadzą się te motory LPG??
Ostatnio edytowane przez Ronnie87 ; 18-10-2011 o 19:41
silniki z oznaczeniem JTS to bezpośredni wtrysk, na ta chwilę to jeszcze za bardzo jest wszystko w fazie testow odnośnie instalacji LPG do tych ślinikow
Jedna rzecz ci wytłumaczę w silnikach JTS zaworki są smarowane paliwem, gaz do tego się nie nadaje i zarżniesz ją na kilkunastu tysiącach, są ponoć instalacje które co kilka cykli wtryskują paliwo zamiast gazu i to niby ma ratować silnik, ale są drogie i jak sam widzisz na tym forum prawie nie spotykane, bo jeszcze 159 na LPG nie widziałem jak i żadnego samochodu na bezpośrednim wtrysku
Dzięki wielkie za opinie. W takim razie będę się skłaniał ku silnikom diesla
Pozdrawiam