Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: pytanie dotyczące zawieszenia

kaniuka125
    Gość

Domyślnie pytanie dotyczące zawieszenia

witam,od niedawna stałem sie właścicielem 156,moje pytanie jest nastepujące-czy zawieszenie w takiej alfie powinno być sztywne i głośne?moim poprzednim autem było audi 80 i tam sie płyneło w porównaniu z 156.Coprawda alfa trzyma sie drogi ale czuć i słychać każdą dziure (zawieszenie jest sprawdzane-ok),i jeszcze odnośnie silnika-naprawde ciągnie dopiero powyżej 3 tys.- a spalanie na poziomie 9 l przy dość mocnej jeżdzie -czy tak powinno być???z góry dziękuje za odpowiedzi.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody 25
    Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto
    Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM

Domyślnie

Kolego ja mam tez AR 156. Z silnikiem benzynowym 2.0 i mocy 155 KM. Wiec jesli chodzi o zawieszenie w Alfie to fakt faktem ze potrafi byc glosne tzn. sa jakies szelesty, pomrukiwania jakies niepokojace odglosy jakby cos bylo popsute i do wymiany. Ale jesli masz zawieszenie sprawdzone i jest ok to nie masz sie czym martwic heh alfa tak poprostu juz ma ze czasami cos tam od niej slychac ( ja mam tak samo - slychac u mnie gumy od stabilizatora jak trzeszcza a niedawno byly wymieniane) niektore odglosy mina z czasem jak sie zrobi cieplej wiec spokojna glowa mysle ze bedzie dobrze Ci sluzyla Alfa tylko dbaj o nia bo jest to auto z klasa ale delikatne jak dziewczyna. A jesli chodzi o silnik to hmm powiedz mi czy wymieniales rozrzad?? i czy slychac odglos klekotania tak jakby diesla?? Jesli slychac taki odglos jakby diesla tzn ze do wymiany jest Wariator ( koszt ok 500 zl. ). Wariator regulatora faz rozrzadu i on wlasnie steruje calym rozrzadem , sprawia ze auto przyspiesza od odpowiedniego momentu obrotowego silnika a nie dopiero od 3 tys obr/min. I wyrownuje spalanie paliwa. ( Jesli jest uszkodzony wariator to spalanie moze byc rowniez mniejsze ) a przy silniku 1.8 l jakie ty chyba posiadasz prawda?? to spalanie powinno byc bliskie mojemu ok 10-11 L/100km w miescie oraz 8-9 L/100km w trasie. Tak wiec zorientuj sie i daj znac jak ta sytuacja wyglada u Ciebie z Alfunia Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Moja pali przy spokojnej very eco 7, 8 litrów, normalnie w mieście 10-11 a przy dynamicznej 14 i powyżej. Więc 9 jak najbardziej ok. Tak, zawieszenie jest sztywne i głośne, ta Alfa jest bardziej sportowym autem Oczywiście głośne to nie znaczy że powinna walić na każdej dziurze, jeśli tak jest no to coś jest nie tak.
    Silnik ciągnie powyżej 3 tysi ponieważ w tej okolicy (2800 rpm) zmienia się faza rozrządu, dzięki słynnemu wariatorowi.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Zawieszenie jest sztywne i sprężyste , trochę czasem lubi po nocy poskrzypieć ale raczej do mocno głośnych nie należy. Jeśli już coś wali to muszą byc luzy.
    Moja pali około 7,5L trasa do 12,5L miasto średnia przy dystrybutorze około 9,6L .Sprawdzam dość regularnie. Gazu około 1L więcej.
    I faktycznie przyjemnie zaczyna być dopiero od 2800 - 3000 obrotów .Te mruczenie motoru potrafi zauroczyć , chce się go dłużej słuchać no i później trzeba płacić za to słuchanie na stacji benzynowej.
    Moja Bella

rolex83
    Gość

Domyślnie

Przyśpieszenie czuć od 3 tyś obr./min - standard
    Spalanie 9 l. - w porządku
    zawieszenie słychać i jest twardo - w porównaniu do 80 na pewno będzie sztywniej. Elementy gumowe w zawieszeniu potrafią skrzypieć nawet przy minimalnym zużyciu. Może poprzedni właściciel obniżył ją i dał semi sportowe amorki i dlatego jest zbyt sztywno.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Wszystko ok, to nie citroen

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

a 9/100 w 1.8 uznałbym za bardzo dobry wynik jeżeli kolega pisze o "mocnej jeździe"
    bo moje byłe 1.6 przy mocnej brało min 10

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    a 9/100 w 1.8 uznałbym za bardzo dobry wynik jeżeli kolega pisze o "mocnej jeździe"
    Może nie każdy mierzy taką samą miarą "mocną jazdę"

Osobiście uważam, że mi spaliłaby dużo więcej niż 9/100