Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Problem z nowym sprzęgłem:(

Użytkownik Znawca Avatar pabloXXL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150KM

Domyślnie Problem z nowym sprzęgłem:(

Witam i proszę o pomoc!!! W alfie romeo 159 1,9JTDm 150KM z 2007r wymieniałem skrzynię biegów (w starej chyba poszły łożyska) przy okazji zregenerowałem dwumasa i wymieniłem sprzęgło na nowe. Po złożeniu podczas ruszania auto gaśnie i sprzęgło śmierdzi:-( Czy jest jakaś jego regulacja??? Z góry dziękuję za odp.

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

może założyłeś sprzęgło nie do 159? piszesz, że chyba poszły łożyska więc założyłeś nową skrzynię za kilka tysięcy a przyciąłeś na regeneracji dwumasu? dziwne...jedź do serwisu gdzie zakładali ci to wszystko do kupy pewnie coś schrzanili...
    Born to be wild.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał pabloXXL Zobacz post
    Witam i proszę o pomoc!!! W alfie romeo 159 1,9JTDm 150KM z 2007r wymieniałem skrzynię biegów (w starej chyba poszły łożyska) przy okazji zregenerowałem dwumasa i wymieniłem sprzęgło na nowe. Po złożeniu podczas ruszania auto gaśnie i sprzęgło śmierdzi:-( Czy jest jakaś jego regulacja??? Z góry dziękuję za odp.
    wygląda na to, że skrzynia jest zblokowana

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

...skrzynię kupiłem używaną za 1500zł auto stoi w warsztacie już 3 tygodnie i nie wiedzą co zrobić Zastanawiam się czy może to jest wina tego regenerowanego dwumasa,może zbyt dużo zeszlifowali i sprzęgło nie dochodzi do końca i pali. Cholera już sam nie wiem. Sprzęgło nowe kupował mechanik więc chyba się nie pomylił. Do tyłu auto jedzie,, tylko do przodu pali sprzęgło. Dodam,że biegi wchodzą normalnie lewarkiem.
    Ostatnio edytowane przez pabloXXL ; 28-10-2011 o 09:55

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

...skrzynię kupiłem używaną za 1500zł auto stoi w warsztacie już 3 tygodnie i nie wiedzą co zrobić Zastanawiam się czy może to jest wina tego regenerowanego dwumasa,może zbyt dużo zeszlifowali i sprzęgło nie dochodzi do końca i pali. Cholera już sam nie wiem. Sprzęgło nowe kupował mechanik więc chyba się nie pomylił. Do tyłu auto jedzie,, tylko do przodu pali sprzęgło. Dodam,że biegi wchodzą normalnie lewarkiem.
    Przepraszam Cię bardzo - co to znaczy, że mechanik "chyba się nie pomylił" przy kupowaniu nowego sprzęgła? Do kogo Ty to auto oddałeś? Jeżeli przy tak trywialnym problemie goście rozkładają ręce, to ja bym czym prędzej zabrał stamtąd auto i zawiózł do kogoś, kto ogarnie temat. Bo skoro da się wrzucić wsteczny i normalnie jechać do tyłu, a do przodu auto nie chce ruszyć, bo go trzyma skrzynia i pali się sprzęgło - to chyba nie trzeba umysłu Alberta Einsteina, żeby dojść do wniosku, że to raczej problem sprzęgła nie będzie...

---------- Post added at 12:13 ---------- Previous post was at 12:07 ----------

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    może założyłeś sprzęgło nie do 159? piszesz, że chyba poszły łożyska więc założyłeś nową skrzynię za kilka tysięcy a przyciąłeś na regeneracji dwumasu? dziwne...jedź do serwisu gdzie zakładali ci to wszystko do kupy pewnie coś schrzanili...
    Przede wszystkim trzeba było rozebrać starą skrzynię i wymienić same łożyska - wtedy naprawa skrzyni jest tańsza, lub kosztuje tyle samo, co zakup używanej, ale wiemy, że teraz mamy skrzynię z nowymi łożyskami, która wcześniej dobrze pracowała. Rzucanie się na część używaną bez obejrzenia tego, co jest w starej części do wymiany, jest dla mnie osobiście ekonomicznie nieuzasadnionym działaniem. I potem są takie właśnie niespodzianki, jak tutaj kolega pisze - kupił skrzynię w niewiadomo jakim stanie, nikt nie sprawdził przed jej montażem, czy się kręci przód/tył bez problemu, auto poskładali do kupy - nie jeździ. I teraz klient ma powiedzieć Panu Mechanikowi, co jest w aucie zepsute, bo mechanik rozkłada ręce. A potem skasuje klienta za dwukrotny demontaż/montaż skrzyni.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

...zgadzam się z Tobą całkowicie!!! ten mechanik to amator:/ ale chcę żeby już skończył tą robotę. Mówił mi,że sprawdził tą używaną skrzynię u innego mechanika i jest sprawna,teraz uważa ,że to może być wina tego regenerowanego dwumasa albo jakiegoś czujnika który blokuje sprzęgło. Jest taka możliwość,że to wina dwumasa lub jakiegoś czujnika??????????????????????

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

...zgadzam się z Tobą całkowicie!!! ten mechanik to amator:/ ale chcę żeby już skończył tą robotę. Mówił mi,że sprawdził tą używaną skrzynię u innego mechanika i jest sprawna,teraz uważa ,że to może być wina tego regenerowanego dwumasa albo jakiegoś czujnika który blokuje sprzęgło. Jest taka możliwość,że to wina dwumasa lub jakiegoś czujnika??????????????????????
    moim zdaniem nie ma takiej możliwości, mechanik ściemnia jak nic

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Domino
    Mieszka w
    Dzietrzkowice |EWE XXXX|
    Auto
    AR 155 & AR Crosswagon

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    wygląda na to, że skrzynia jest zblokowana
    Też tak myślę. Wsteczny bieg jest zapięty cały czas? Jest w ogóle pozycja lewarka zmiany biegów "luzem"?
    AR 155 1.7 TS '95 & AR 156 SW 1.9 16v JTD '03

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

...biegi wchodzą normalnie,każdy bieg i luz też jest. Ja raczej wątpię żeby to była tego dwumasa po regeneracji. Sam już nie wiem co zrobić. Najgorzej ,że nie mogę odjechać od tego mechanika Bo jak próbuję odjechać to sprzęgło zaczyna śmierdzieć na maxa i silnik gaśnie. Tak jak by sprzęgło nie dochodziło do końca i dlatego się ślizga
    Ostatnio edytowane przez pabloXXL ; 31-10-2011 o 11:10

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

...biegi wchodzą normalnie,każdy bieg i luz też jest. Ja raczej wątpię żeby to była tego dwumasa po regeneracji. Sam już nie wiem co zrobić. Najgorzej ,że nie mogę odjechać od tego mechanika Bo jak próbuję odjechać to sprzęgło zaczyna śmierdzieć na maxa i silnik gaśnie. Tak jak by sprzęgło nie dochodziło do końca i dlatego się ślizga
    Weź tego mechanika opiernicz, bo wciska Ci jakieś kuriozalne kity.
    Jeżeli sprzęgło by się ślizgało i nie dochodziło do końca, to silnik wkręcałby się na obroty, a nie gasnął. Sprzęgło się ślizga dlatego, że skrzynia nie może się obrócić, a silnik chce nią kręcić. Masz wtedy ślizg sprzęgła i jego palenie + gaśnięcie silnika.
    Gdyby dwumas był uszkodzony - to wtedy auto nie jechałoby ani do przodu, ani do tyłu. Skoro więc auto jedzie do tyłu normalnie i nic się nie dzieje, a do przodu nie może ruszyć (bo tak rozumiem Twoją sytuację) - to jest to wina skrzyni.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów