Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: problem esp abs alfa 156 1,9 jtd 16v

haribo
    Gość

Domyślnie problem esp abs alfa 156 1,9 jtd 16v

wymieniłem łożysko przednie , nowe zakupiłem w internecie oczywiście nie oryginał po montażu pojawił się problem po przejechaniu kilku kilometrów alfa łapie błąd , odłącza się ABS i ESP. W trakcie diagnozy komputer wyświetla błąd czujnika w wymienionym łożysku ale błąd daje się wykasować i jest wszystko ok ale problem wraca ponownie po kilku kilometrach i znika po zgaszeniu samochodu ale ponownie pojawia się po przejechaniu kilku kilometrów i tak w koło, zastanawiam się czy nowego łożyska nie muszę zaadoptować jakimś programem do systemu jeśli ktoś posiada wiedzę w tym temacie będę wdzięczny.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Człowieku .
    A podłączałeś jakieś kable do łożyska ? Robiłeś tam jakieś regulacje ?
    No chyba nie ? To co ty tam chcesz adoptować do systemu ?
    Sprawdź lepiej co z układem hamulcowym . Czy czegoś przypadkiem nie uszkodziłeś przy ABS-ie.
    Moja Bella

haribo
    Gość

Domyślnie

do łożyska nie idą żadne kable ale w jego wnętrzu znajdują się magnesy które łączą się z czujnikiem ale pewnie o tym wiesz że to nie jest zwykłe łożysko stąd moje pytanie zaznaczam pytanie, co do ewentualnych uszkodzeń to jestem pewien że do niczego nie doszło czujnik nie wyciągałem tylko wypiąłem, wszystko z powrotem trafiło na swoje miejsce łożysko do piasty wciskałem delikatnie na prasie. Zastanawiam się jeszcze czy sprawcą nie będzie sam czujnik alfa ma 260 tys przebiegu czy on nie chciał zostać wymieniony wraz z łożyskiem? wewnątrz starego łożyska znajdowało się dużo czarnego nalotu tak jakby z czujnika tak jak by się trochę wytarł może odległość między czujnikiem a bieżnią łożyska jest zbyt duża stąd ten błąd , zaznaczam że błąd sam znika po zgaszeniu samochodu i jego ponownym uruchomieniu pojawia się po kilku kilometrach ponownie, istnieje też ewentualność iż dokonałem zakupu wadliwego łożyska ale już ostateczność komp pokazuje błąd czujnika w tym kole.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

" nowe zakupiłem w internecie oczywiście nie oryginał"- następny przykład na pozorne oszczędności. Ile tańsze to łożysko było, że opłacało się tyle roboty dołożyć? Tak w ogóle czy ono było dedykowane do Twojego modelu 156?

haribo
    Gość

Domyślnie

kolego zadzwoniłem do gościa zaznaczam to nie była prywatna osobo tylko jakaś firma przynajmniej tak był zarejestrowany podałem mu parametry mojego pojazdu sprawdziłem opinie na temat tego producenta i tyle , pytasz czy było warto ryzykować powiem że tak bo łożysko kosztowało 150 zł , czy było dedykowane do mojego modelu to tego teraz mi nikt nie powie a na pudełku to może być napisane wszystko

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Po 220 są oryginały na allegro więc jeśli 70 zł było warte takiego ryzyka to powodzenia w dalszym użytkowaniu życzę. Tematów o łożyskach na forum jest kilka i gdybyś poszukał to nie wpadło by Ci do głowy kombinować. Oczywiście jest też opcja, że coś zostało uszkodzone podczas montażu ale to wykluczyłeś więc problem leży w łożysku.

haribo
    Gość

Domyślnie

jeśli różnica między oryginałem a zamiennikiem wynosiła by 70 zł w okresie kiedy szukałem tego łożyska to napewno bym się nie zastanawiał oryginalne łożyska kosztują 350 zł. więc 220 zł to również podejrzana cena ale to nie jest tematem z którym się zwróciłem o pomoc, co myślisz o tym co napisałem o czujniku

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Powtórzę, jeszcze raz, że po 220 zł są te same łożysko, które znajdziesz w opakowaniu z ASO. Wiem bo sam je kupowałem. Ja bym tutaj obstawiał zbyt małą ilość sygnału do czujnika ABS bo skoro obwód jest to może łożysko źle sygnał podaje.

haribo
    Gość

Domyślnie

również myślę że powodem jest zyt mała ilość wysyłanego sygnału , ale czy czujnik może się ścierać bo na bieżni starego łożyska było dużo nalotu wyglądało to jak pył ze starych startych szczotek, myślę że on mógł pomóc trochę czujnikowi w połączeniu z bieżnią łożyska, w przeszłości coś takiego zdarzyło mi się możne cztery razy ale po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu problem znikał na kilka miesięcy a po wymianie łożyska pojawił się jak już wcześniej opisałem na dobre.

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Za oryginalne łozysko płaciłem 236 zł... po montażu nie wymagało adaptacj,kulki same sie zaadoptowały Moze czujnikowi nie spodobała sie nowa panna i ma ja w d... Na łozysku zawsze zbieraja sie opiłki o których piszesz bo jak sam zauwazyłes ma ono bieżnie magnetyczna z boku i zbiera wszystkie pyłki metalowe,to nie czujnik sie wytarł. Chyba kolega wyzej ma racje "co tanie to drogie..." Oby nie