Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [145] Zerwany gwint korka miski olejowej

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Piła
    Auto
    AR 145 1,4 TS 2000r; AR 156 SW 1,9 JTD 2005r

Domyślnie [145] Zerwany gwint korka miski olejowej

Właśnie wróciłem od mechanika, jestem po wymianie oleju. Po wykręceniu korka okazało się, że poprzedni mechanik spartolił robotę i przekręcił gwint. Zerwane są ze 2-3 zwoje po środku długości gwintu. Serwis zamknięty, nie było gdzie kupić nowego korka, zaryzykowaliśmy i wkręciliśmy stary. No i okazało się, że cieknie i to dosyć mocno. Dokręcanie nic nie dało. Nie wiem jak wygląda gwint w misce olejowej. Pytania do was:
    jaki jest nominalny gwint dla AR 145?
    jakie macie pomysły na usunięcie tej usterki?
    Pozdrawiam.

xaraf
    Gość

Domyślnie

Jeśli Cię to pocieszy, to jesteś niestety kolejną ofiarą aluminiowych misek i gwintów w AR :?
    Jeżeli tylko korek ucierpiał to nie ma wielkiego dramatu. Właśnie sprawdziłem w EPER i nowy korek to koszt 32 pln. Wymieniając go, koniecznie wymień również aluminiową uszczelkę korka (ok. 10 pln).
    Najlepszą metodą zabezpieczenia się przed podobnymi niespodziankami jest założenie tych dwóch elementów, dokręcenie z czuciem i odpowiednim momentem, a potem każda wymiana oleju nie poprzez spuszczanie z miski, tylko ssakiem poprzez wlew oleju. Dla pewności można jeszcze korek zabezpieczyć silikonem technologicznym.

P.S. Jak spory jest ubytek oleju? Strużka, czy raczej kapanie?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Piła
    Auto

Domyślnie

Kropelka za kropelką i tak co kilkadziesiąt sekund. Podstawiłem odcięte denko od butelki plastikowej przed 19. Za chwilkę zejdę sprawdzić jak nakapało ;(
    A co zrobić, jeżeli w misce gwint też jest zerwany.
    Może wkleić nowy, a jeżeli nie dostanę to stary korek na klej uszczelniający Loctite?

Byłem sprawdziłem i przez 2 godziny nakapało około 20ml

xaraf
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Marek75
    Byłem sprawdziłem i przez 2 godziny nakapało około 20ml
    Oj, to sporo ;// Jeśli gwint jest również zerwany w samej misce, to wiem że niektórzy gwintowali na większą średnicę i dobierali korki o większej średnicy, niekoniecznie od AR.
    Ja na Twoim miejscu zacząłbym od sprawdzenia czy to nie uszczelka w głównej mierze generuje to kapanie. Uszczelka przez to, że jest też aluminiowa to właściwie jest jednorazowa, czyli profilaktycznie przy każdej zmianie oleju związanej z odkręceniem korka, powinno się ją wymienić.
    Wklejanie korka na Loctite to chyba ostateczność. Tak czy tak, czeka cię chyba parę godzin w kanale i szukanie najlepszego rozwiązania. Trzymam kciuki za powodzenie całej operacji.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Piła
    Auto

Domyślnie

Uszczelka była miedziana, nie aluminiowa. Jutro pojadę do serwisu fiata i może dostanę korek do alfy, jak nie to czeka mnie gwintowanie. Ktoś gwintował miskę olejową? Można to zrobić bez jej demontażu, na jaki większy gwint to przerobić?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Piła
    Auto

Domyślnie

Temat zakończony. Po dokładnych oględzinach okazało się, że gwint w misce olejowej jest cały, lekko zniszczony na samym początku. Wkrecona została śruba M14x1,5 z nową podkładką miedzianą i do tego klej uszczelniający do gwintów Locktite.
    Dzięki za zainteresowanie.
    Pozdrawiam.

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Marek75
    Temat zakończony. Po dokładnych oględzinach okazało się, że gwint w misce olejowej jest cały, lekko zniszczony na samym początku. Wkrecona została śruba M14x1,5 z nową podkładką miedzianą i do tego klej uszczelniający do gwintów Locktite.
    Dzięki za zainteresowanie.
    Pozdrawiam.
    U mnie na zerwany gwint w misce olejowej mechanik dorobił nowy korek i przegwintował gwint w misce. Dzięki temu nie trzeba było nic kleić.