Witam,
kupiłem 156 2.0 Selespeed 00r z uszkodzonym silnikiem. Po remoncie silnika[demontaż/montaż] odpaliłem pojazd i mam jedynie biegi 1,2 i wsteczny. Kontrolka skrzynii mruga na czerwono, cyferki od biegów również mrugają. Poziom oleju w układzie SS prawidłowy[nowy olej], skrzynia zalana prawidłowo podobnie jak wszystkie inne płyny. Przy demontażu skrzynia była ściągana z silnika. Wszystkie podzespoły są te same co przed remontem. Jeszcze przed remontem biegi działały wszystkie albo na pewno 4 do przodu bo sprawdzałem[nie pamiętam czy 5 była, ale na pewno był 3 i 4 bieg].
Wie ktoś co mogło by być przyczyną takiej sytuacji? Kalibracji chyba nie trzeba robić bo wszystkie podzespoły są identyczne i wszystko tak samo zlożone? Czy może jednak jest to wina nie skalibrowanego sprzęgła? Dodam, że "city" działa, manetki przy kierownicy działają, pompa ciśnieniowa działa[załącza się przy otwieraniu drzwi i po dłuższym postoju pracuje dłużej]. Dodatkowe pytanie- czy w selespeedzie jest tak samo jak w automatach tj. po wrzuceniu 1 biegu i puszczeniu hamulca powinien pojazd powoli zaczynać się poruszać do przodu[bez gazu]? U mnie nie porusza się.
Dzięki z góry.