Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Problem z Alfacode...

Bianco
    Gość

Domyślnie Problem z Alfacode...

Witam, potrzebuję porady, do kogo w Warszawie powinienem się udać aby zdiagnozować przyczynę i usunąc usterkę Alfacode w 156-tce ...
    Problem pojawiał mi się do tej pory sporadycznie, objawiał się tym, że po włożeniu kluczyka do stacyjki nie zawsze gasła kontrolka Alfacode. Jednak po jednym lub kilku włożeniach i wyjęciach kluczyka załapywała i gasła.
    W dniu wczorajszym miałem dwukrotnie problem z uruchomieniem auta, traciłem po około pół godziny na to, by kontrolka zgasła i w końcu Alfa zapaliła.
    Nie wiem, czy udać się do ASO (najbliżej mam do Bołtowicza), czy może któryś z "prywatnych" mechaników może mi pomóc. Myślałem o Tomku Selidze, czy ktoś ma jakieś sugestie dla mnie?
    Czekam na pomoc, może mi się uda w poniedziałek auto uruchomić i mógłbym gdzieś podjechać...

Użytkownik Ogier Avatar Wierzba
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TCT i AR Spider 916 2.0 TS

Domyślnie

miałem kiedys podobny problem
    po rozlozeniu na części stacyjki, przeczyszeniu jej wszystko juz chodziło pieknie- sam tego nie robiłem - oddałem auto na arkuszową 2a -0- ale nie wiem czy n ie zlecali tego gdzieś na zewnątrz czy sami robili
    “You cannot be a true petrolhead until you’ve owned an Alfa Romeo – it’s like having really great sex which leaves you with an embarrassing itch.” – Jeremy Clarkson

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Najpierw spróbuj sam to naprawić, bo w większości przypadków jest to spowodowane brakiem styku na kości wchodzącej do puszki immobilisera od antenki. Rozbierz obudowę kierownicy i od antenki immo (taki okrągły pierścien wokół stacyjki) odchodzi płaski przewód głęboko pod kolanami kierowcy do puszki immo. Wyjmij kość która jest na końcu tego przewodu z puszki, poruszaj parę razy, ewentualnie spryskaj jakimś środkiem przewodzącym - powinno pomóc.

Bianco
    Gość

Domyślnie

Udało się poświęciłem pół godzinki i uzbrojony w śrubokręt, wykonując karkołomne figury doszedłem co i jak. Wyczyściłem antenkę i styki, kilkakrotnie porozłanczałem i pozałanczałem wtyczkę od antenki do immobilisera i działa . Jak na razie gaśnie po każdorazowym włożeniu kluczyka, mam nadzieję, że pomogło na stałe. Wczoraj, przy kilkunastokrotnych próbach uruchomienia, byłem naprawdę wkurzony - teraz jest OK
    Dziękuję za poradę!!!

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to cieszę się, że naprawa się powiodła. W przyszłości będzie Ci już łatwiej dobrać się do tej kości, bo może być, że po 2-3 latach będziesz musiał powtórzyć ten zabieg. Ja tak właśnie miałem. DD

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Jak ładnie sie to czyta pomoc kolegów i jeszcze do tego jest efekt koncowy
    gratulacje i pozdrawiam <hello>

Alfa i jej ochroniarz

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Moderator zamknął mój post więc ponowię pytanie tutaj, choć wczesniej skorzytałem z wyszukiwarki i przeczytałem większość wątków i nie znalazłem takiego przypadku. U mnie występuje NIETYPOWY PROBLEM kontrolka alfa code nie zapala się - wszyscy którzy coś pisali o alfa code narzekali że nie mogli jej zgasić (winna jes zazwyczaj antenka). Poki co odpaliłem auto awaryjnie i odstawiłem do serwisu
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A może po prostu przepaliła się żaróweczka od tej kontrolki i dlatego się nie zapala.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ale silnik też nie zapala...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

kajec
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Moderator zamknął mój post więc ponowię pytanie tutaj, choć wczesniej skorzytałem z wyszukiwarki i przeczytałem większość wątków i nie znalazłem takiego przypadku. U mnie występuje NIETYPOWY PROBLEM kontrolka alfa code nie zapala się - wszyscy którzy coś pisali o alfa code narzekali że nie mogli jej zgasić (winna jes zazwyczaj antenka). Poki co odpaliłem auto awaryjnie i odstawiłem do serwisu
    A może problem tkwi w czym innym, bo skoro code gaśnie, być może nawaliło coś zupełnie innego?