Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Nie chce jechać na benzynie 146ti 2.0 16v

tilok
    Gość

Domyślnie Nie chce jechać na benzynie 146ti 2.0 16v

Witam wszystkich użytkowników alfy. Niedawno zakupiłem alfę 146ti 2.0 16V 150KM z 1996 roku. Od początku nie chodziła na benzynie, paliła i jeździła na gazie. Okazało się, że jakiś kabel się przetarł. Dzisiaj, po tym jak mi mechanik ustawił rozrząd postanowiłem się przejechać żeby trochę ją przepalić na benzynie i nie chciała jechać. Zatankowałem ok. 35 litrów noPB98 i dolałem dwa STP do wtryskiwaczy. Na gazie tak jak było wszystko ok, a na benzynie nie chce się rozpędzać, jak wcisnę pedał gazu do oporu to się dusi. Jedynie można jechać na 3 biegu trzymając ok. 4000-4500 obr. i to też trzeba najpierw się rozpędzić na gazie, przełączyć na benzynę i bardzo delikatnie operować pedałem gazu bo jak się za mocno naciśnie to nie przyśpiesza tylko zwalnia i robi kangurki. Od czego zacząć poszukiwania problemu? Możliwe, że wtryski są tak zapieczone, że nie chce jechać na benzynie? Może pompa ma za małe ciśnienie? Dodam, że alfa stała przez rok nie ruszana u poprzedniego właściciela i przypuszczalnie benzyny nie widziała od ok dwóch lat. Czy podłączając kablem do komputera będzie można uzyskać więcej informacji? Możliwe, że to przepływomierz? Oczywiście świeci się "marchewa" oraz dodatkowo abs, ale to oczywiste bo mam wyjęty czujnik oraz kontrolka poduszek. Nie mam parcia na szybką naprawę auta, bo jest to drugi samochód, ale chciałbym ja doprowadzić do pełnej sprawności, bo nie lubię jak coś mi w aucie nie działa. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar DupczykOsw
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    145

Domyślnie

wiec, na 99% pompa paliwa.jesli jezdzila caly czas na LPG, wogole na PB wiec napewno miala pusto w baku i pompa sie przytarła.

tilok
    Gość

Domyślnie

Na razie nie chciałbym kupować w ciemno. Można jakoś sprawdzić wydajność pompy? Auto odpala na benzynie, ale dodając gazu na postoju raz obroty rosną do czerwonego pola (trzeba tylko delikatnie operować pedałem gazu, najlepiej od 1/3 do 1/2 położenia pedału gazu, bo jak się od razu wciśnie w podłogę to gaśnie a drugi raz dławi się i gaśnie od razu po uruchomieniu.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał tilok Zobacz post
    Na razie nie chciałbym kupować w ciemno. Można jakoś sprawdzić wydajność pompy?
    Oczywiście że można - trzeba wpiąć się w układ paliwowy miernikiem ciśnienia paliwa i wszystko będzie jasne

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

Cytat Napisał tilok Zobacz post
    i dolałem dwa STP do wtryskiwaczy.
    nie za dużo? jeden sie leje na cały bak co 3000tyś km.
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał Jester Zobacz post
    nie za dużo? jeden sie leje na cały bak co 3000tyś km.
    Nie za dużo, znajome chłopaki potrafią do opli po 5 butelek na 20l paliwa wlewać Nie mówię, że to bezpieczne, ale można

A Ty kolego sprawdź przepływkę, a do tego profilaktycznie świece i kable WN.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.5v6 Super 92r.

Domyślnie

Ja bym wyciągnął pompę i looknął jak wygląda, dużo roboty nie ma a jak tylko na lpg jeździła to pompka się przytarła albo się ta guma w której jest pompa "oprawiona" zaczęła utleniać i pompa zaczeła wciągać kawałki gumy, oczywiście to tylko teoria miałem taki przypadek w Temprze i silnik reagował tak samo jak u kolegi.
    Audi S6 2.2AAN 95r 7.2014-??
    Alfa 155 2.5v6 Super 92r 2008-11.2014
    Alfa 155 2.5v6 92r - Dawca
    Posiadam dużo części wiec jak coś proszę pisać.

tilok
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    A Ty kolego sprawdź przepływkę, a do tego profilaktycznie świece i kable WN.
    A jakie są objawy padniętej przepływki? Kable i świece na oko wyglądają ok. A może wiecie jakie odstępy powinny być na świecach?
    Co do pompy to popatrze, ale chwilowo nie bardzo mam czas.

Użytkownik Znawca Avatar Jerry1
    Mieszka w
    KRA
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Ja obstawiam zatarte wtryski.Będę zmieniał na dniach to napiszę czy pomogło.
    Na zimnym na PB nie można nic przycisnąć.Jak się przesadzi z dodawaniem gazu to w kolektor ssący strzela.Dopiero po nagrzaniu jedzie tak jak trzeba.

tilok
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Jerry1 Zobacz post
    Ja obstawiam zatarte wtryski.Będę zmieniał na dniach to napiszę czy pomogło.
    Na zimnym na PB nie można nic przycisnąć.Jak się przesadzi z dodawaniem gazu to w kolektor ssący strzela.Dopiero po nagrzaniu jedzie tak jak trzeba.
    U mnie w ogóle na benzynie nie jedzie tak jak trzeba. Jest szansa zreanimować te wtryski czy nie ma sensu i lepiej kupić? Co do strzelania to słyszałem tak delikatnie, ale nie byłem pewny.