Witam szanownych kolegow i kolezankimam takie ptanie co to jest tzw zawor egr i gdzie sie on znajduje ?? Ja mam silnik 2.0 TS 155 KM. To u mnie w ktorym miejscu jest??
Witam szanownych kolegow i kolezankimam takie ptanie co to jest tzw zawor egr i gdzie sie on znajduje ?? Ja mam silnik 2.0 TS 155 KM. To u mnie w ktorym miejscu jest??
wydaje mi się ze w Twoim silniku nie ma EGR
Jak wyżej. W TS nie masz EGR.
Takie coś to tylko w dizlu.
Akurat w 156 tylko w diesluNormalnie w benzynie też występują ale w benzynie są zdecydowanie mniej upierdliwe i podatne na zatkania, zabrudzenia niż w dieslu. Ogólnie EGR to skrót od Exhaust Gas Recyrculation czyli recyrkulacja gazów wydechowych, w wolnym tłumaczeniu to zawór który powoduje przedostawanie się spalin do kolektora dolotowego celem dopalenia tychże spalin - krótko mówiąc ekologia
![]()
JTS akurat ma EGR. Ale jest to system wewnętrzny czyli zupełnie inna para kaloszy jak w dieslach.
dzieki koledzy za info![]()
Mam pytanie- może sobie '' szukam'' ,ale jak kilka dni pojeżdżę po mieście to potem wydaje mi się jakby auto było ''słabsze'' ,a po '' przepędzeniu'' wraca do normy.Dodam ,że nic się nie świeci , nie dymi itp..
Widzę po opisie że 1.9 105KM.
To pierwsza generacja JTD z turbiną o zmiennej geometrii sterowanej nadciśnieniem ze strony ssącej. Zmienna geometria w tych silnikach ma tendencję do zacinania (niekoniecznie całkowitego). Najczęściej dzieje sie tak przy w spokojnym trybie miejskim. Silniki 1,9 105 i 2,4 136 KM po prostu muszą być od czasu do czasu przegonione.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)