Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Wymian turbo 2,4 jtd 20V

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    156 2.4 20V 03', 147 1.9 JTD 06', 159 2.0 JTD 10'

Domyślnie Wymian turbo 2,4 jtd 20V

witam,
    Dzisiaj rano się okazało, że turbina mi skończyła żywot. Przed chwilą się do niej dostałem i oś wirnika ma bardzo duży luz (około 5mm), nie zauważyłem pobierania oleju.
    Mam w związku z tym kilka pytań:
    1. W związku z tym, iż planuję regenerację to czy ktoś może polecić dobrego fachowca? Czytałem pochlebne opinie o turbo-tec z Jaworzna, ale jeszcze nie wiem czy się zanadto nie cenią.
    2. Czy wymiana turbo to plug'n'play? Wyciągam starą zakładam nową i działa? Oczywiście olej też wymienię z filtrami.
    3. I ostatnie, wykombinowałem sobie, że skoro planuję regenerację to może uda mi się wymienić ją na inny typ i tu pytanie. Mając szansę wymiany czy turbina od 159 200km będzie pasowała bez kombinacji?

z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar jose156
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    była AR 156 1.9 16v JTD M-jet 2003, obecnie 307SW 2008

Domyślnie

1. Turbosprężarki GARRETTa ze zmienną geometrią są nieregenerowalne - producent nie przewidział części zamiennych. Warsztaty regenerują ale nie wiadomo jak długo wytrzyma. Lepiej wymienić na używaną w dobrym stanie, ale to moja opinia, zrobisz jak zechcesz.
    2. Wymiana nie jest trudna ale chwilę się trzeba namęczyć. Najlepiej wyjąc razem z kolektorem i dopiero później odkręcac na spokojnie bo śruby przy turbie lubią się ukręcać. Jak założysz to niech chwilę pochodzi i złapie nowy olej. Nie pałuj jej od razu, ale to wiadomo.
    3. Nie będzie pasować

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafal0717
    Mieszka w
    Nieporęt
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4jtd 136KM 99r, 166 3.0 V6 FL

Domyślnie

Cytat Napisał grzesioz Zobacz post
    witam,
    Dzisiaj rano się okazało, że turbina mi skończyła żywot. Przed chwilą się do niej dostałem i oś wirnika ma bardzo duży luz (około 5mm), nie zauważyłem pobierania oleju.
    Mam w związku z tym kilka pytań:
    1. W związku z tym, iż planuję regenerację to czy ktoś może polecić dobrego fachowca? Czytałem pochlebne opinie o turbo-tec z Jaworzna, ale jeszcze nie wiem czy się zanadto nie cenią.
    2. Czy wymiana turbo to plug'n'play? Wyciągam starą zakładam nową i działa? Oczywiście olej też wymienię z filtrami.
    3. I ostatnie, wykombinowałem sobie, że skoro planuję regenerację to może uda mi się wymienić ją na inny typ i tu pytanie. Mając szansę wymiany czy turbina od 159 200km będzie pasowała bez kombinacji?

z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

pozdrawiam

Witam. Też u siebie ostatnio przerabiałem temat wymiany turbo o zakładzie w jawożnie słyszałem dobre opinnie także do nich wysłałem ale okazało się że do mojej nie mają aktualnie części także wkońcu zdecydowałem się na zakład z wrocławia emp-turbo jak na razie jestem zadowolony ale jeżdźe na niej dopiero tydzień. A opis montażu dostałem wraz z nowym turbo.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar michals_88
    Mieszka w
    Warszawa - Ochota
    Auto
    156, 1.9 JTD 8v + 156 2.5 V6 Busso GTA Look + 147 16v 140 KM

Domyślnie

Cytat Napisał rafal0717 Zobacz post
    Witam. Też u siebie ostatnio przerabiałem temat wymiany turbo o zakładzie w jawożnie słyszałem dobre opinnie także do nich wysłałem ale okazało się że do mojej nie mają aktualnie części także wkońcu zdecydowałem się na zakład z wrocławia emp-turbo jak na razie jestem zadowolony ale jeżdźe na niej dopiero tydzień. A opis montażu dostałem wraz z nowym turbo.
    Witaj, a ile zapłaciłeś za regeneracje???(u mnie trochę inna bajka bo nie ma zmiennej geometrii) ale orientacyjnie można się dowiedzieć:-)

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Od siebie dodam tylko że przed zalaniem nowego oleju warto zrobić płukankę silnika po to aby turbina miała lżejszą pracę bez osadów w oleju Większość firm regenerujących turbiny dodaje taką właśnie adnotację w karcie gwarancyjnej że gwarancja obowiązuje tylko i wyłącznie jeśli robiona była płukanka silnika

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafal0717
    Mieszka w
    Nieporęt
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4jtd 136KM 99r, 166 3.0 V6 FL

Domyślnie

Cytat Napisał michals_88 Zobacz post
    Witaj, a ile zapłaciłeś za regeneracje???(u mnie trochę inna bajka bo nie ma zmiennej geometrii) ale orientacyjnie można się dowiedzieć:-)

U mnie kosztowało to 1400zł ale z mojej starej nadawała się tylko obudowa a reszta to nowe części. Po wysłaniu każda turbina jest wyceniana osobno w zależności od uszkodzeń.