Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [156] zawieszenie

alanwroc
    Gość

Domyślnie [156] zawieszenie

A wiec tak mam AR 156 stukało mi z przodu zawieszenie wiec wymienilem 2* amortyzator wraz z odbojem, 2* wachacz dolny, 2* wachacz górny, 2* łącznik stabilizatora, klocki przod przy okazji.. i cały czas mam z przodu stukanie na dziurach np jadac po kostce brukowej lub dziurach .. pomozcie mi co to moze byc.. bo juz nie mam poprostu sily do tego zawieszenia.. co to moze byc czy trzeba cos wymienic czy np jest cos tylko poluzowane

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Gumy stabilizatora

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

alanwroc
    Gość

Domyślnie

wymieniajac laczniki wymienilem gumy ..

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alanwroc
    wymieniajac laczniki wymienilem gumy ..
    wymieniełeś gumy na stabilizatorze, czy łączniki stabilizatora, bo stukaja Ci raczej gumy na stabilizatorze, ewentualnie maglownica

bog6
    Gość

Domyślnie

Z opisu wynika, że to ewidentnie gumy drążka stabilizatora. Żeby było śmieszniej jest to najtańsza do zlikwidowania usterka zawieszenia. Zużyte gumy potrafią robic straszliwy łomot i wcale nie potrzeba do tego dziur, wystarczy nierówna droga. Po wymianie koniecznie ustawić trzeba zbieżność. W ASO koszt całej operacji 170 zł.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Witaj!!

Zawsze zanim zrobisz cokolwiek z zawieszeniem zamiast wymianiac dobre części skieruj najpierw autko na diagnostyke zawieszenia (w moim mieście kosztuje 40-60 zł) po takim pzeglądzie powiedza ci co jest do wymiany, chyba że jakieś paproki będa pracować w zakładzie to inna sprawa kiedyś mialem 145 i też podobny problem kupiłem części i teraz zalegają mi w piwnicy bo kupiłem jak sie okazało niepotrzebnie :/
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał bog6
    Żeby było śmieszniej jest to najtańsza do zlikwidowania usterka zawieszenia
    Oj tu sie nie zgodzę za wymiane przednich gum stabilizatora (sama robota) zawołał mi majster minimum 300 zł...z tyłu to prościzna ale przód to kupa rozbierania i samamu lepiej tego nie robic jak nie ma sie duużegooo zacięcia, dobrego kanału, kluczy, szlifierki kątowej...Więc robota jest nie tania...

Mi równiez puka na poprzecznych nierównościach, zwłaszcza na tarkach przed skrzyzowaniami i juz wiem ze czekaja mnie gumy stabilizatora...ale zbieram narazie kaskę :mrgreen:

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

mrutyś
    Gość

Domyślnie

jak stukają z przodu to jak koledzy wcześniej mówili gumy stabilizatora, jeśli wymieniłeś wszystko co napisałeś to nic innego nie pozostaje... ew. przeguby ale to raczej na 90% gumy stabilizatora.
    (Mam do sprzedania oryginalne jak by ktoś chciał kupiłem po ok 31zł za sztukę oddam za 50zł obie )

metrim
    Gość

Domyślnie

A u mnie z przodu stuka obudowa przegubu, ponieważ padła pduszka pod silnikiem!
    A co się chłopaki naszukali w zawieszeniu...

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

U mnie tez stuka a zawiecha cala zreanimowana, u moich znajomych i w Alfach ktorymi jezdzilem tez stukalo, przed remontem zawiechy bylem na kilku diagnostykach i zgodnie stwierdzili ze nic nie stuka i wszystko jest oki, a walilo jak glopie, mysle ze w Alfach ciagle cos stuka i skrzypi, przestalem sie tym przejmowac i pchac w to kase bo i tak calyczas cos tam nowego stuka Pozdrowka