Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: [156] wymiana klocków/ osłona przegubu

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie [156] wymiana klocków/ osłona przegubu

Panowie mam tydzien swoja pierwszą alfe i aby ułatwic sobie zadanie czy ktoś moze mnie poinstruowac/ podrzucić link - jak wyjmienić klocki w 156 z przodu. Szukałem i znalazłem tylko o tylnych :roll: .
    ... co trzeba zrobić dalej po zdjeciu tej spinki sprężystej...

Muszę wymienić też osłonę przegubu zewnętrznego.W sklepach często mają te osłony nie z gumy tylko z termoplastyku ??. Czy ktoś taką osłone ma i jak sie to sprawuje?(czy jest wytrzymalsze od gumowej osłony), co myślicie o tym?
    dodam ze taką osłonę moge kupić od ręki (34 zł)a gumową (około 25 zł) musiałbym zamawiać....

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Co do klocków przód to:
    -zdejmujesz koło
    -odkręcasz z tyłu dwa imbusiki na zacisku (rozmiar imbusa 7), u mnie poszedł bez problemu, choć to róznie bywa czasami sie zapiecze wie warto wczesniej psiknąć WD - tylko uważaj zeby ci na tarcze nie poleciało.
    -zdejmujesz tą sprężynkę
    -odłącz przewód czujnika zuzycia klocków( z tyłu na zacisku)
    - jak masz juz wyzłobione troche tarcze to musisz delikatnie wcisnąc tłoczek w zacisk, u mnie poszło ręką przy jednym a przy drugim musiałem pomóc sobie gumowym łomiekiem :mrgreen: zeby nie uszkodzić tłoczka...
    -zacisk pownien zejśc bez problemu
    -wyczyść zacisk tłoczek(uważaj na uszczelniacz tłoczka), najlepiej szczotka drucianą ale wszsytko z wyczuciem żeby czegoś nie uszkodzić...
    -dodatkowo warto kupic płyn w aerozlou do czyszczenia hamulców (ja dałem jakies 18 zł), fajna sprawa bo szybko odparowuje i odtłuszcza oraz rozpuszcza pył z klocków i błota który tam sie zbiera i zmienjasz efektywnośc hamowania.
    -jak juz wszystko poczyścisz to wciśnij do końca tłoczek (u mnie łapą poszło)
    -włóż klocki na miejsce, podłącz czujnik zuzycia doo kostki
    -umieść zacisk na tarczy
    -wkrec imbusy sztuk dwie
    -załóż spręzynkę na zacisk (uważaj bo lubi wyskakiwac i trzeba znaleźć na nia sposób wtedy wejdzie bez wyskakiwania)
    -załóż koło i koniec roboty :mrgreen:

UWAGA NA KILKA RZECZY!

1) Sprawdź 3 razy czy wszystko dobrze jest dokręcone ( to sa hamulce)
    2) Uwazaj przy wciskaniu tłoczka bo w miare wciskania poziom płynu sie podnosi, zanim wcisniesz tłoczek odkręć zbiorniczek z płynem hamlcuowym, ja wczesniej strzykawka odessałem troche płynu i podłozyłem szmatke zeby mi płyn nie leciał po przewodach bo jak wiesz płyn bardzo mocbno wchodzi w rekacje z róznymi metalami i plastikami.
    3) Dokręć dokałdnie koła i po przejechaniu kilku kilosów sprawdź dokręcenie kół raz jeszcze.

To wszystko jesli chodzi o klocki, mam nadzieje ze przejrzyście napisane...

Jakie klocki wkładasz? JA zmieniłem na ATE i jestem bardzo zadowolony z nich...

Pozdrawiam i daj znac o efektach wymiany 8)
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

Alfamaniak156 dzięki za podpowiedź, o coś takiego mi chyba chodziło (dopiero sie za to zabiorę) Żeby nie było że jestem kompletnym amatorem :mrgreen: , wiec wiem co sie robi przy zmianie klocków, ale chodzilo mi głownie o to jak rozmontować zacisk - a teraz dzieki Tobie mam łatwiej :wink:
    ..klocków nie zmieniam bo mam jeszcze grube ale musze wymienić zwrotnice całą (dołożona do auta przy zakupie) bo łożysko sie w starej odzywa....

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

No to ciesze sie że mogłem pomóc :mrgreen:

Nie wiedziałem że nie jestes amatorem, więc sorki za łopatologiczny przekaz :wink: , ale moze ktos kto jeszcze tego nie robił skorzysta, więc nic sie nie zmarnuje :mrgreen:

Może Ty wrzuć tu jak te zwrotnice zrobisz, bo ja tego jeszcze nie robiłem a kto wie czy w przyszłości nie bede rozbierał

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rzeszów/Irl.
    Auto
    159 1.9 jtdm 16v 2007

Domyślnie

Ja kupiłem tą osłonę w ASO i też jest plastykowa? Założę ją w sobotę to się odezwę.

Dziś jednak nie mam czasu na robotę więc załatwię to za tydzień i dam znać 8)