Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: 156 2.5 V6 zakupione i co dalej???

Użytkownik Rowerzysta Avatar wesolylukasz69
    Mieszka w
    kraków - przemyśl
    Auto
    była AR 145 1.6 BOXER 96', teraz 156 2,5 V6

Red face 156 2.5 V6 zakupione i co dalej???

Witam wszystkich, jak w temacie zakupiłem sobie to cudo i już mam dwa, nowe to V6 a stare to BOXER 1,6.
    V6 wymiata , jak się przejechałem to aż mi się łza w oku ze szczęścia zakręciła, po prostu cudo.
    A teraz do rzeczy, kupiłem taniej , silnik jest ok ale zawieszenie tragedia, do roboty chyba wszystko. Teraz przymierzam się do wymian i proszę o wskazówki z czym będe miał problemy , gdzie ewentualnie i jakie części kupować, gdzie i u kogo rozrząd (Kraków ??). i ogólnie kto zna nie daje podpowiedzi co w tym autku jest wada a co zaleta i na co uważać.

pozdrawiam i z góry dziękuje za wskazówki.
    piekna i bestia

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Kolego na forum jest mnóstwo wskazówek jaki zawias zakładać, podobno najlepszym rozwiazaniem było by TRW,natomiast ja nigdy nie przepłacałem jak cos nawala zakładam przewaznie na przód komplety FEBI, mnie to wystarcza bo nie wiążę sie z samochodem dłużej niz rok, potem staram sie zmieniac na inny aby nie było monotonii

co to zawiasu jeszcze to raczej kompletny tj, wachacze góra dół, łączniki oraz gumy na stabilizatorze(KTÓRYCH WYMIANA JEST NAJGORSZA) na koncu oczywiscie geometria.

podsumowując::::::::::::::
    SĄ DROGI KTÓRE ZASŁUGUJA NA ALFY ROMEO!! POLSKIE NATOMIAST NIE!!!!!!!!!!
    Ostatnio edytowane przez tomek.rynkar ; 24-02-2012 o 16:07
    'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
    Jeremy Clarkson

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Zawieszenie:
    wszystko, poza gumami stabilizatora (jak będzie dalej pukać, to dopiero wtedy)
    wymieniaj tylko kompletem JEDNEJ firmy, czy kupisz vema, trw czy delphi nie ma znaczenia. Jak będą dziury i tak sypią sie sworznie i w podobnym czasie. Obowiązkowo łączniki stabilizatora i końcówki drążka. Zero problemów z przodem.

Z tyłu skontroluj na szarpakach co jest nie tak, bo tył dużo też potrafi zamieszać.

Co do silnika - płyny, rozrząd. Olej półsyntetyk, idzie lato to najlepiej coś 10W50 albo 10W60, bo pod maską jest straszny ukrop i silnik dosłownie smaży oliwę. Rozrząd - pasek BOSCH albo DAYCO, rolki INA/SKF jeśli masz za dużo kasy. Obowiązkowo zmień też świece na BOSCH, nie żadne wynalazki. Rozrząd zmieniaj BEZ POMPY WODY bo nie jest tutaj częścią rozrządu i zmieniasz ją, jak padnie. Obowiązkowo oryginalne blokady muszą być, inaczej nawet nie podchodzić do tematu.

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

kolego mówisz że kupiłeś ja taniej , a jak tam progi ?

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Dcfan nie wierze co czytam... Ty posiadacz V6 twierdzisz zeby nie zmienial pompy wody z rozrzadem... a co to ma do rzeczy ze nie jest jego elementem? zaplacisz drugi raz 400zl za rozbieranie jak pompa stanie?

Odemnie dodam, smialo mozesz isc w pasek Gates PowerGrip a swiece NGK... to juz zalezy od Twojej kieszeni. Wahacze hmm z mojego doswiadczenia z daleka od QAP a co za tym idzie Vema tez. Lej dobre oleje, zmieniaj je w terminie, nie katuj zimnego a bedziesz mial wrazenia z jazdy ;]
    Genetics makes the champions, want to compare?!