Witam, potrzebuję pomocy w sprawie mojego autka Alfa 156. Od pewnego czasu wyskakuje mi błąd Motor control system failure. Podjechałem do mechanika na kompa i wskazało na 2 błędy mianowicie P-0235- czyli obwód czujnika ciśnienia doładowania - usterka oraz P-0069- obwód ciśnienia czujnika atmosferycznego. Po przeczytaniu podobnych problemów na forum postanowiłem wziąść się do roboty. Wyczyściłem zawór EGR (był dość zaśniedziały) następnie wyczyściłem przepływomierz specjalnym preparatem by nie uszkodzić blaszek, i niestety dalej ten sam problem. Następnie odłączyłem przepływomierz i dalej nic, następnie sprężarką przedmuchałem reduktor ciśnienia paliwa, a także wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania na kolektorze ssącym (boscha faktycznie także był zaśniedziały) nadal bez efektów. Postanowiłem rozebrać zaworek VGT (overboost) na tłoczku nie było widać żadnych zarysowań by coś tarło a także jest szczelny. Pomysły mi się skończyły a efektów brak także zwracam się z prośbą o porady, a także dodam że błąd wyskakuje przy obrotach powyżej 2000 i co dziwne na postoju lecz wyskakuje i w tym samym momencie sam się kasuje. Mam jeszcze pytnie czy po tych wszystkich czynnościach muszę skasować błędy na komp czy wystarczy że po przełączeniu zapłonu same się kasują. Z góry dziekuje za wszystkie podpowiedzi![]()