Witam jak w temacie co jest w chłodnicy klimatyzacji ? płyn ten co w chlodnicy wody ?
Witam jak w temacie co jest w chłodnicy klimatyzacji ? płyn ten co w chlodnicy wody ?
W chłodnicy od klimatyzacji jest czynniki chłodniczy R134a popularnie zwanym freonem pod ciśnieniem około 2 barów przy temp około 0 stopni na zewnątrz
Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.
Może ten artykuł się przyda zainteresowanemu, takie małe rozwinięcie tematu http://www.klimatyzacja-samochodowa....czy-R134a-R744
1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!
i bardzo trujący jak ktoś pali papierosa przy nieszczelności... wtedy rozgrzewa sie poprzez żar w papierosie i jakas trucizna sie wytwarza, wiem ze moze nawet dojść do śmierci
nigdy mi nie szkodził papieros przy obsłudze ale podczas spalania gazu wytwarza się gaz zwany fosgenem który się bardzo trujący i pierwsze co się niszczy to ząbki więc lepiej uważać z ognień.
dzieki koledzy za konkrety , to teraz juz wiem ze plyn z chlodnicy mi ucieka przez chlodnice wody .
na fotce widac jak mam dojechane chlodnice , na pierwszym planie jest wlasnie ta mniejsza chlodnica klimatyzacji i co ja mam teraz z nia zrobic jak bede wymienial chlodnice wody bo wlasnie ta klimatyzacji jest do niej przykrecona chyba .
musisz obie wymienić chyba że tą od wody można naprawić chyba że miałeś dzwona i jest na tyle uszkodzona że nie da się jej naprawić, bo ta od klimy jest zbyt mocno uszkodzona.
nie dzwona nie mialem takie poprostu byly juz i wszystko bylo ok ale teraz zauwazylem plame pod autem i patrze ze mi plyn ucieka co tydzien mosze dolewac z 500 ml gdzies na dole od strony kierowcy mi ucieka lewy dolny naroznik chlodnicy , a klima mi dziala jest ok
jeśli nie ty poprzedni właściciel miał dzwona i może dopiero teraz się przetarła jedna o drugą i dlatego ci puściła.
no moglo tak byc , to teraz w tym wypadku lepiej wymienic 2 ? czy tylko ta wody a ta od klimy zostawic jak klima dziala . Jak bym demontowal te chlodnice to wyleci ten gaz z tej od klimatyzacji ? jak sie do tego zabrac ?