Rozwaliłem na własne życzenie skrzynie biegów w mojej Alfie :/ jest to 6-ka w manualu, czy jak bym znalazł 5-kę od Alfy 166 z tego samego silnika to pasowała by do mojej??
Rozwaliłem na własne życzenie skrzynie biegów w mojej Alfie :/ jest to 6-ka w manualu, czy jak bym znalazł 5-kę od Alfy 166 z tego samego silnika to pasowała by do mojej??
Musiałbyś zmienić zamach i sprzęgło, sam dzwon pasuje.
Coś z tą skrzynią zobił, nie da się naprawić? Może kup używkę 6, bo raczej nie będziesz zadowolony ze zmiany na 5.
Jeżdżę dość agresywnie i przy ruszaniu (chrupnęło, zgrzytnęło, warknęło, łupnęło) i zerwało napęd... rozlał się olej ze skrzyni i tyle... Prawdo podobnie zmieliło układ różnicowy... Samochód jest na warsztacie i do czwartku czekam na diagnozę, ale jestem prawie pewien, że skrzynka do wymiany i myślałem, że 5-ka będzie bardziej wytrzymała, stąd moje pytanie...
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Piotriix, agresywnie to nie znaczy z piskiem opon, i jeżeli masz zamiar dawać rady nie związane z tematem, to oszczędź sobie... bo to tylko świadczy o Twojej osobowości... POZDROBamBoszek, jutro wszystko będę wiedział po wizycie na serwisie....
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Skoro zmieliło ci różnicowy to naprawiaj skrzynię, wszystko zostało na dole i to dobra wiadomość. Mogło też pomielić przegub jeden albo drugi.
Różnicówkę da się naprawić bez problemu, może miałeś już duży luz między wałkiem atakującym i zębatkami, mogło zęby zjeść wtedy.
Bamboszek, nie sprawdzałem, ale nie sądzę żeby tak przekombinowali. Czytałem na zagranicznym jak szukałem alfy, że do 166 zaszczepił ktoś 6 ze 156, wymieniał tylko skrzynię, sprzęgło i zamach.
No wlasnie a czy duzo bylo by problemu w 166 2.5 zmienic skrzynie z 5 na 6 biegow?