Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: zamek bagażnika

gru232
    Gość

Domyślnie zamek bagażnika

Dzisiaj z niewiadomych przyczyn przestał mi otwierać się bagażnik w mojej 147 (2003r). Nie działa ani z pilota ani z przycisku wewnątrz. Rozebrałem zamek i sprawdziłem, że ten elektromagnes, który popycha dźwigienkę otwierania działa normalnie podpięty bezpośrednio pod aku. Normalnie to mam na myśli, że jest napięcie - popychajło się wysuwa, zanika napięcie - chowa. Czyli z tym wszystko ok. Gdy naciskam otwieranie bagażnika słyszę cyknięcie przy bezpiecznikach tych pod kierownicą. Tak więc profilaktycznie sprawdziłem wszystkie małe bezpieczniki pod pod kierownicą i te pod maską - całe. Macie może jakieś pomysły co mogło mi się tam wydarzyć? Dodam, że nie stało się to po jakimś długim nieużywaniu, tylko pod garażem bagażnik normalnie się otworzył, wrzuciłem do niego opony, które musiałem lekko docisnąć klapą i chwilę poźniej wyciągałem je już przez złożoną kanapę. Proszę o szybkie rady bo na razie jeżdżę ze sznureczkiem pociągniętym pod ten zamek ;p

radek1986
    Gość

Domyślnie takie same objawy

Witam Mam taki sam problem z bagażnikiem i mam pytanie czy może już masz naprawione otwieranie bagażnika i wiesz co było przyczyną ???

Użytkownik Świeżak Avatar lucas147GTA
    Mieszka w
    Pabianice/Lodz
    Auto
    alfa romeo 145 BOXER , Giulietta 1.4 MA , Giulietta QV ,Giulietta QV Competizione

Domyślnie

radek 1986 wyslij mu to zapytanie na pw bo moze nie wroci do starego postu

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Jeżeli słychać "cyknięcie" po naciśnięciu otwierania klapy, to znaczy że steruje zamkiem jakiś przekaźnik. Najpierw musisz zlokalizować gdzie on dokładnie się znajduje, potem posprawdzać czy w jego okolicy nie ma przerw. Zapewne potrzebna do tego będzie druga osoba która będzie naciskać przycisk we wnętrzu samochodu.

bravo341
    Gość

Domyślnie

Czy udało się zlokalizować, który przekaźnik odpowiada za sterowanie zamkiem klapy bagażnika? Również poszukuję, który to element

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Przekaźnik wyciągniecie od spodu w kabinie, jest za tablicą bezpieczników, trzeba zanurkować w miejsce pedałów i odkręcić 2 śruby przedstawione na zdjęciu aby móc go wyciągnąć. Należy odchylić tą wykładzinę i zobaczycie go spoglądając do góry, jest wpięty w czarną wtyczkę. Posprawdzajcie wiązkę lub podmieńcie przekaźnik na szybki test np. na którykolwiek z wewnętrznego panelu bezpieczników, są tam bodajże 3 sztuki które powinny pasować.
    PozdroZałącznik 76956Załącznik 76957Załącznik 76958

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mmax88
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Mam identyczny problem. Jeśli okaże się, że to przekaźnik, to jaki jest koszt jego wymiany??

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Najlepiej zakupić taki sam jak wymieniany. Koszt przekaźnika- parę złotych. Wymiana nie powinna przysporzyć kłopotów.
    Wymienia się poprzez podmianę.
    Ceny na allegro np: http://allegro.pl/przekaznik-fiat-al...766043693.html
    Pozdro

Użytkownik Ogier Avatar Aleks_K
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

kolega gru232 pojechał z tym do elektryka - wymieniony został przewód

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mmax88
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Pozwolę sobie odkopać temat. Sprawdziłem jak to u mnie jest. Sprawa jest dość dziwna. Po zdjęciu plastyku z klapy bagażnika są wiązki idące do świateł, tylnej wycieraczki (tu wszystko w porządku), jedna idąca do zamka (czarna wtyczka) i jedna luźna - biała wtyczka. Na tej czarnej jest stałe, niskie napięcie (wartości nie podam, nie mam miernika, sprawdzone testem żarówkowym), wciśnięcie przycisku otwarcia klapy nie daje żadnego efektu. Natomiast po wciśnięciu tegoż przycisku pojawia się napięcie na wiązce zakończonej białą wtyczką. Wie ktoś o co może chodzić??