Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Stukanie zawieszki z lewej strony po wymianie całej na nową..

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie Stukanie zawieszki z lewej strony po wymianie całej na nową..

Koledzy może temat stary ale męczy mnie te auto a już portfel wogóle . Ale od początku . Zaczęło mi skrzypieć zawieszenie z przodu ( gumy stabilizatora ) a ,że wiedziałem ,że amory się kończą to postanowiłem wymienić i przy okazji obniżyć furke . Po wymianie wszystkiego co można wymienić na nowe od strony kierowcy na nierównościach zaczyna stukać . A konkretniej przy wolnej jezdzie praktycznie nic ale jak gonie i wjade na jakieś garby na asfalcie czy delikatne nierówności to mam wrażenie ,że mi odpadnie zaraz pół przodu . Sprawdzałem i podokręcałem wszystko co się dało . Byłem na trzepakach i jedno co stwierdził diagnosta to "gdzieś z dołu " . Już zastanawiam się czy do próby nie odkręcic łączników stabilizatora i się przejechać po dziurach żeby wykluczyc sam stabilizator i łączniki . Czy może jak składali kumple stabilizator ( wymiana gum ) to może o centa go przesuneli i coś on wali ( więc odkrecenie łaczników może wykluczyc bądz potwierdzić przypuszczenia ) . Krew mnie zalewa bo niedość ,że kupiłem wszystko nowe od gumki po śrubke , poduszki amory wachacze sprężyny itd . to wali jakby zawieszka była po milionie i tylko z lewej ....A rozebrac te zawieszke zwłaszcza zapieczone sruby widełek i dostac sie do gum stabilizatora ( popuszczenie sanek ) to mordęga . Ma ktoś sugestie co oprócz spalenia auta mam zrobić jeszcze ,żebym nieczuł się jak kierowca furmanki ????

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

stabilizatora nie przesuniesz(teoretycznie) bo zależy jak to zrobili, na nim są takie dwie obejmy które trzymają go w jednym miejscu (chyba że zostały rozwalone w celu łatwiejszej wymiany gum) , może to magiel?

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Może końcówka drążka?
    Najłatwiej sprawdzić kręcąc (delikatnie szarpiąc) na postoju
    U mnie właśnie są do wymiany i słychać delikatne pukanie.

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Panowie obejmy rozpołowione ( stabilizatora ) a co do magla i koncowek to - Kompletny nówka magiel ma może 5000km przejechane obecnie...Narazie mi ten stabilizator chodzi po głowie ewentualnie wachacz -zamiennik -no ale nowy nie powinien tłuc od zaraz....

---------- Post added at 22:39 ---------- Previous post was at 22:37 ----------

i to nie jest stukanie jak z drązka - delikatne tylko konkretne stuki przypominające wywaloną poduszke amora tylko ,że z dołu gdzieś za pedałami .

syfon
    Gość

Domyślnie

To trochę jak wróżenie z fusów ale sprawdź wyjście drążka z maglownicy. ja miałem tam wywaloną tulejkę i to ona stukała.

Naymad
    Gość

Domyślnie

Znam ten hałas, jest okropny.
    Prosze ja ciebie u mnie to były poduszki stabilizatora - wymieniłem obie poduszki ( to takie małe trójkąciki po 15zł/oryg. ) i końcówki TRW,
    błoga cudowna, niesamowita cisza - warta każdej kasy by jezdzic bezstresowo

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Ja mialem stukanie jak byl stabilizator wsadzony na odwrot ;D pozatym sprawdz czy sie nie przesunal w ktoras strone jesli nie masz ogranicznikow bo wtedy moze dobijac o srube od sanek ta przednia.
    Ostatnio edytowane przez -BamBosZek- ; 21-04-2012 o 10:25
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 156 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

Ja polecam sprawdzić jaki jest dystans pomiędzy półośką a tuleją wahacza dolnego, która jest właśnie pod półośką. Ja miałem zużytą poduszkę skrzyni biegów i przerwa pomiędzy nimi była ok 0,5 cm. Tłukło niesamowicie właśnie po lewej, też zawieszenie miałem ok dopiero wszedłem pod samochód poruszałem silnikiem łyżką i zaczęło tłuc. Po wymianie poduszki dystans się zwiększył do ponad 1 cm i już nie tłucze się jakby przód miał się rozpaść.

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał llacoste Zobacz post
    Ja polecam sprawdzić jaki jest dystans pomiędzy półośką a tuleją wahacza dolnego, która jest właśnie pod półośką. Ja miałem zużytą poduszkę skrzyni biegów i przerwa pomiędzy nimi była ok 0,5 cm. Tłukło niesamowicie właśnie po lewej, też zawieszenie miałem ok dopiero wszedłem pod samochód poruszałem silnikiem łyżką i zaczęło tłuc. Po wymianie poduszki dystans się zwiększył do ponad 1 cm i już nie tłucze się jakby przód miał się rozpaść.
    Przyjacielu dziś robiłem cały tył i przy okazji zaglądnąłem do przodu i właśnie stwierdziłem ,że poducha owej skrzyni zmasakrowana . Wcześniej nie biło bo było seryjne zawiecho- miękkie a po założeniu -40mm zesztywniało co przeniosło się na silnik . Problem rozwiązany. A co do samego przodu to ja przez gumy stabilizatora miałem skrzypienie właśnie ale pisałem wcześniej ,że ja wymieniłem wszystko co można wymienić w zawieszeniu więc mój problem był troche dla mnie dziwny no ale dało rade....Dzięki chłopaki za pomoc..zdrówko za was.....