witam. mam takie pytanie kiedy jest nawie wewnętrzny a kiedy zewnętrzny klimatyzacji ?? kiedy klawisz świeci na czerwono czy nie ? bo już się potraciłem :7
witam. mam takie pytanie kiedy jest nawie wewnętrzny a kiedy zewnętrzny klimatyzacji ?? kiedy klawisz świeci na czerwono czy nie ? bo już się potraciłem :7
Ostatnio edytowane przez fire998 ; 22-04-2012 o 11:58
Jak się "świeci" to jest wewnętrzny, a często u mnie świeci się A czyli "automat"... wtedy to już sam nie wiem kiedy otwiera, a kiedy zamyka. Ponoć działa jakiś czujnik powietrza zewnętrznego, przećwiczone i to działa. Jak tylko dostają się jakieś dziwne zapachy... trwa to tylko chwilkę.![]()
oki dziękibo kupiłem sobie odświeżacz do klimy, ale pisze tam ze ma być na zamkniętym układzie. Tak że byłem w kropce.
A jak to jest z klima? bo slyszalem ze to ze sie swieci przycisk od niej nie musi wcale oznaczac ze dziala tylko ze jest jakby w gotowosci ...
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Wg moich obserwacji, wygląda to tak, że żeby działała klima trzeba włączyć sprężarkę - przycisk ze "śnieżynką", w przeciwnym razie klima działa jak normalny nawiew. Jeśli chodzi o obieg zewnętrzny/wewnętrzny, sam się parę dni temu mocno zdziwiłem, jak jechałem za jakimś rzęchem, który zamiast benzyny palił olej, chciałem zmienić obieg na wewnętrzny, a tu patrzę - obieg sam się przestawił na wewnętrzny (na przycisku świecił się "obieg" i w środku "A") - jak wyprzedziłem kopciucha, obieg samoczynnie przestawił się na zewnętrzny - ot, czaryJeszcze parę takich niespodzianek i zacznę się czuć niepotrzebny
![]()
Alfa ma tzw. "czujnik zapachu" i w momencie wykrycia smrodu obieg automatycznie przestawia się na wewnętrzny, a co do włączenia sprężarki to śnieżynką się ją tylko uaktywnia, ale jeżeli temp w aucie jest odpowiednia do tej ustawionej przez nas to klima się nie załączy. Tak standardowo działa automatyczna klimatyzacja![]()