Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Stacyjka się zacięła

Mircev
    Gość

Domyślnie Stacyjka się zacięła

Witam!
    Mam problem ze stacyjką, nie mogę kluczyka przekręcić. Samochód stał 2 dni, dzisiaj chciałem wrócić do domu a tu po przekręceniu blokował się w pozycji zapłonu i nie można całkiem przekręcić, żeby odpalić. kilka razy tak próbowałem aż całkiem się zablokowała i można ją jedynie przekręcić do pozycji "parking", czyli w drugą stronę po naciśnięciu tego czarnego guzika. Ma ktoś jakiś pomysł co się mogło stać? Proszę o ratunek, bo stoi na osiedlu z otwartą szybą

Użytkownik Romeo Avatar Greciu
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Maserati Quattroporte

Domyślnie

Spróbuj delikatnie psiknąć silikonem lub wsypać trochę grafitu (np. z ołówka). Może jakiś syf się dostał
    Jest:
    Maserati Quattroporte V

Były:
    AR Spider 916 / Maserati Quattroporte V / Maserati 3200 GTA / AR 159 SW JTDm / AR 156 GTA / AR 159 SW 1,9 JTDm / AR GTV 3,0 V6 24V / AR 147 1,6 TS / AR 166 2,4 JTD / AR 156 SW 1,9 JTD / Lancia Lybra SW 1,9 JTD

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

rozbierałem już stacyjkę i opcji jest kilka
    spróbuj włączyć światła pozycyjne cofając kluczyk z pozycji 0, a potem spróbuj włączyć zapłon i odpalić
    jak nie pomoże, to masz luz wewnątrz i taki plastikowy element zablokował Ci 'rozrusznik', a działa to po rozruchu, żeby na pracującym już silniku nie zakręcić rozrusznikiem
    miałem to samo, że nie szło odpalić i wyczyszczenie oraz suchy smar pomogły, musisz się do tego zaopatrzyć w nowe śruby zrywalne, a stacyjkę wyjąć, bo tak jest najwygodniej

verdebiancorosso

Mircev
    Gość

Domyślnie

Był taki moment, że już nawet na światła pozycyjne się nie dało przekręcić ale brat w końcu jakoś to odblokował i teraz daje się kręcić pomiędzy pozycyjnymi a pierwszym położeniem po włożeniu kluczyka, czyli tak jakby między -1, 0, 1 ale dalej nie idzie.
    Zrobiłem już tak jak piszesz Greciu ale zamiast silikonu miałem pod ręką tylko WD-40 ale to chyba też powinno pomóc go rozruszać, na razie nic nie dało. Jutro spróbuję tego co Ty Kudłaty i zobaczymy co z tego będzie, tylko nie za bardzo mam pomysł czym naciąć te śruby zrywalne, żeby je odkręcić, może w sklepie jakiś ostry przecinak/nacinak/punktak kupię.

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

jak pryśniesz do dziurki na kluczyk, to nic to nie pomoże, to tylko wkładka, a mechanizm jest dopiero za nią i dostaniesz się do niego wyciągając wkładkę
    szkoda, że nie zrobiłem zdjęć, jak miałem swoją stacyjkę rozebraną, ale wtedy tylko myślałem, żeby ją naprawić było bardzo późno wieczorem i rano do pracy jechać musiałem

verdebiancorosso

Mircev
    Gość

Domyślnie

Kudlaty jak Ty to wyjąłeś? Ja wczoraj pojechałem tam z zestawem wszystkich narzędzi jakie przyszły mi do głowy, miałem też wiertarkę żeby rozwiercić te śruby i wyjąć stacyjkę ale z lewej strony nie ma dojścia, żeby prosto wiercić. Mam kierownicę całkiem pociągniętą do siebie i nie ma tam dojścia z lewej strony. Czy ty rozbierałeś ten mechanizm do regulacji, żeby bardziej pociągnąć całą kolumnę do siebie? udało mi się naciąć jedną śrubę dłutem ale śrubokrętem chyba nie ma szans tego odkręcić. Wczoraj zdesperowany dzwoniłem po firmach, które się zajmują tymi sprawami ale jak usłyszałem ceny, to chęci do kombinowania mi wróciły Dziś kolejny kurs do Zabrza ale nie mam nawet pomysłu jak te śruby odkręcić

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paczek.gsm
    Mieszka w
    Suwalki
    Auto
    156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

Spróbuj kręcić kluczem przy użyciu kombinerek(większa siła) postukaj w stacyjkę itp.

Mircev
    Gość

Domyślnie

w stacyjkę stukałem a z kombinerkami to już ryzyko wygięcia albo złamania kluczyka, więc jeszcze gorzej :p

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

śruby wykręciłem przecinakiem, bo inaczej się nie da, ale jak odkręcisz tą, co łatwiej się dostać, to druga też pójdzie gładko trzeba się jednak napracować
    gdybyś mieszkał gdzieś w mojej okolicy, to bym Ci to pomógł zrobić

verdebiancorosso

Mircev
    Gość

Domyślnie

Ja mam auto w Zabrzu a jeśli twój nick odzwierciedla rzeczywistość, to nie jest daleko Gdybym podjechał po Ciebie a później odwiózł z powrotem do domu? Oczywiście zapłaciłbym również za pomoc. Nie chcę sprawiać kłopotu ale sam już nie wiem co robić :/