Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Skomplikowany problem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar FerraEnzo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 2.0 jtdm (170cv)

Domyślnie Skomplikowany problem.

Jak w temacie,moj problem jest dosc skomplikowany. Postaram sie to opisac jak najprosciej. Mam sprowadzona alfe z Francji z instalacja lpg. Ma ona francuskie blachy bo przyjechala na lawecie. mam wszystkie dokumenty, z wyjatkiem homologacji na butle lpg. Zeby zrobic taka homologacje musze jechac do KRk (od kilku miesiecy mieszkam poza Krakowem) do Agrotraku i tam otrzymam stosowny dokument. Problem polega na tym, że bez tego dokumentu nie dostane przeglądu. Moje pytania to:
    -czy wykupujac oc na 30 dni moge jechac z Francuskim dowodem do Krakowa bez stresu?
    -czy jedynym w pełni legalnym wyjsciem jest laweta i jazda na homologacje?
    -ewentualnie czy istnieje mozliwosc zrobienia przegladu bez brania pod uwage lpg, a po homologacji zrobienie pełnego przeglądu?
    Dodam, że butle mam z Polski - Stako, ale jak mi powiedziała Pani w tej firmie, nie mogą mi wystawić duplikatu homologacji bo butla byla sprzedawana na eksport, a teraz wraca do kraju, musi to zrobic urzednik z Urzedu Transportu Drogowego, a ten Pan/Pani min. jest w w/w Agrotraku w Krakowie.

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

FerraEnzo wg mnie skoro auto jest jeszcze na blachach francuskich, badanie techniczne jest jeszcze ważne to myślę, że bez stresu możesz dojechać samochodem do Krakowa wykupując tylko ubezpieczenie OC. Mnie się jeszcze nie zdarzyło, żeby przy kontroli policjant prosił o kartę z homologacji butli LPG.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Tylko znajomy policjant powiedział mi ze Fracuski dowód jest nie wazny = nie wazny przeglad...juz sam nie wiem co mam robic. Chyba trzeba bedzie jechac na ryzyko, bo nie widzi mi sie wykrecac butli...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dobczyce
    Auto
    AR 156 2.0TS LPG

Domyślnie

a nie taniej niż laweta wyjdzie ci zakup i montaż nowej butli?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

To by wyszło taniej, tylko ja biore taka mozliwosc pod uwage, żeby walic na przestrzal bez przegladu...moze sie uda.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar creaf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 SW

Domyślnie

Ja bym zadzwonił najpierw do TU czy da rade OC kupić, na 90% tak.

Później zadzwonił bym na policję i u źródła się dowiedział

Generalnie jadąc bez ważnego przeglądu patrol powinien zatrzymać dowód rejestracyjny i grzywna do 0-200pln(z głowy piszę), problem taki że dowód jest do odebrania w urzędzie właściwym do miejsca zarejestrowania(po zrobieniu badania- kwitek) i tu może być problem jak go tam odeślą... Ale znając życie było by to problematyczne dla nich i zwyczajnie mogą odpuścić
    Była: 156 1.9JTD SP3

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Oc da rade kupic napewno bo pytalem. Bez OC bym w zyciu nie jechal, przeglad to co innego. Tak jak pisalem wyzej policjanta mam w rodzinie, ktory powiedzial ze 500 zl. Ja doczytalem, że jest to kwestia indywidualna, a mandat waha sie za to wykroczenie od 30-500 zl za brak przegladu i zatrzymany dowod...tylko ja mam dowod francuski, przekreslony i gdzie go sobie odesla? Chyba pojade normalnie, zgodnie z przepisami, CB i 100 w portfelu...na wszelki wypadek...if you know what i mean

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

No i sie sprawa wyjasniła. Może komus sie przyda taka informacja na przyszłosć to pisze.
    Z kompletem dokumentów udaje sie do stosownego wydziału komunikacji, płace 60 zł i dostaje czerowne/tymczasowe tablice na 30 dni. Co wiecej ubezpieczam samochód na te tablice, a po rejestracji kwota ubezpieczenia nie przepada tylko pisze sie aneks na nowe blachy i jest gitara. I jade sobie w kazdy zakatek Polski?Europy - legalnie.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

daj"na piwo" i dostaniesz przegląd od każdego taki mój głupi pomysł za który zaraz usłyszę setke opini typu "a wiesz co by się stało,gdyby...?"

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

A co z przeglądem? Potrzebujesz do tych czerwonych tablic?