Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Jaka pompa wspomagania?

AlfaRosso
    Gość

Domyślnie Jaka pompa wspomagania?

Witam,

Przymierzam się do zrobienia porządku ze wspomaganiem kierownicy.
    Czy ktoś z Kolegów orientuje się jaka pompa wspomagania szła oryginalnie do 145 1.6 TS z 2000r?
    Dodatkowo czy są jakieś polecane zamienniki? Ewentualnie inna opcja cięcia kosztów.. tj. np używki z allegro, ewentualnie regeneracja czy zakup regenerowanej?
    Czy ktoś już to przerabiał w podobnym modelu? Będę wdzięczny za sugestie czy też nr części, namiar na tani sklep...

Z góry dzięki, pozdrawiam.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Były Saginaw albo ZF, nowy ZF to wydatek 1300 zł, ja kupiłem używana narazie działa, ale to jest loteria. Zamienniki sa w focie za 360 zł.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomakt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16V 95'

Domyślnie

A regenerował ktoś? Jakie są koszty?

AlfaRosso
    Gość

Domyślnie

Czyli spore koszty... W takim razie czy ktoś jeszcze wymieniał i podzieli się doświadczeniem? Bo zarówno używki jak i zamienniki są, z tego co widze, różne. Różnią się wyglądem, budową. Nie wiem czym się kierować przy wyborze, a chcę uniknąć niepotrzebnych problemów...

snake
    Gość

Domyślnie

Przerabiam to u siebie, kupiłem używkę za 80zł z wysyłką z przebiegiem rzekomo 80tyś. Efekt jest taki że działa ciszej niż moja stara ale wciąż to nie jest cisza o której marze.
    Boję się kupić nową bo może się okazać że to nie tylko kwestia pompy ale np przekładni (bo takie historie też już słyszałem). Na allegro nówka pompa zamienna chyba ok. 250zł kosztuje

AlfaRosso
    Gość

Domyślnie

Dzięki za info. Snake... czym się kierowałeś przy wyborze tej używki? Bo wyglądy różne widziałem na allegro. Myślisz, że to bez znaczenia i każda pasuje?
    Też się nie chcę łądować od razu w większe koszty, bo też nie wykluczone, że problem nie dotyczy samej pompy. W zimie zaczęło mi wywalać olej przez odpowietrzenie zbiorniczka wspomagania. Olej spieniony, więc możliwe, że to przez pompę. Ale do kompletu chcę wymienić też ten zbiorniczek na używany, bo wyszło, że w środku jest taka rurka - filtr siateczkowy, i u mnie rozerwana trochę. Co dolewałem oleju to mi znowu wywalało, teraz już trochę mniej, ale mimo wszystko musze to naprawić. Swego czasu wyczytałem, że w 159 był problem z tymi zbiorniczkami, że ta siatka była zagęsta i zgęstniały olej w zimie miał problemy. Serwisy wymieniają te zbiorniczki na inną wersję... więc może w 145 też jest podobnie.
    Gorzej, jeśli wymiana tych dwóch elementów nie załatwi problemu i okaże się, że to maglownica, albo jakis zacinający się zaworek czy coś :/ Może ktoś ogarnia temat budowy tego wspomagania i coś jeszcze by podpowiedział?

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaRosso Zobacz post
    Witam,

Przymierzam się do zrobienia porządku ze wspomaganiem kierownicy.
    Czy ktoś z Kolegów orientuje się jaka pompa wspomagania szła oryginalnie do 145 1.6 TS z 2000r?
    Dodatkowo czy są jakieś polecane zamienniki? Ewentualnie inna opcja cięcia kosztów.. tj. np używki z allegro, ewentualnie regeneracja czy zakup regenerowanej?
    Czy ktoś już to przerabiał w podobnym modelu? Będę wdzięczny za sugestie czy też nr części, namiar na tani sklep...

Z góry dzięki, pozdrawiam.
    Używka.Jak trafisz dobrze nie będzie problemu.Zamiennik-problem od razu.Sprawdzone.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

AlfaRosso
    Gość

Domyślnie

Na jakim zamienniku się przejechałeś? I jaki z nim problem był? Bo przynajmniej byłaby nówka, a tak z używkami nie wiadomo ile się pociągnie Znalazłem nowkę zamiennik firmy Delco Remy w dobrej cenie - ok 170. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym producentem?

snake
    Gość

Domyślnie

a propo 159tki to właśnie też wyczytałem nie dawno w magazynie że tam pompy siadały i woda potrafiła się dostać do przekładni. stąd myślę sobie czy u mnie takiej sytuacji nie było ale cóż teraz czeka mnie krokowiec i przepustnica, potem pomyślimy nad zakupem pompy...

czym się kierowałem? małym przebiegiem, dobrą ceną i tym że była z identycznego auta
    170zł za nową to taniutko...tylko kwestia co to za problemy o których pisze kolega wyżej

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaRosso Zobacz post
    Na jakim zamienniku się przejechałeś? I jaki z nim problem był? Bo przynajmniej byłaby nówka, a tak z używkami nie wiadomo ile się pociągnie Znalazłem nowkę zamiennik firmy Delco Remy w dobrej cenie - ok 170. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym producentem?
    Kupiłem 156 z nowym zamiennikiem,problem był taki że pompa mieliła i płyn uciekał odpowietrznikiem w korku zbiorniczka.Kupiłem używkę(ZF) z nr jak w eper,zrobiłem parędziesiąt tys km i nie było najmniejszego problemu.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.