Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: [156] Zamula

Izabela
    Gość

Domyślnie [156] Zamula

Witam serdecznie.Mam pytanie, posiadam Alfe 156 TS od 3 miesięcy,od 2-óch tygodni -zaznaczam, że nie zawsze, po uruchomieniu silnika i przejechaniu jakieś 400-600m, Alfa mi zamula. Tzn.mam np.3 bieg, obroty 2 tysiące lub troszkę ponad,a tu nagle ona zaczyna lekko szarpać-ale nie zawsze, częściej wstępuje mi samoistne zwalnianiemam wciśnięty pedał gazu i nagle obroty z 2-óch tysięcy lecą mi w dół do 1 tys, lub troszkę więcej. Obawiam się tego, bo najgorzaej jak mi się to zdarza już na ruchliwej ulicy,jadę 60 km/h za mną samochody a mi nagle samochód zwalnia do 40 i mniej km/h.Tak jest na początku, później jedzie już normalnie.A.. i jeszcze jedno,czasami też jak stoję na światłach, to samochód się ''trzęśnie''gałka od biegów sie też bardzo rusza.Proszę bardzo o porady co to może być. Z góry dziękuję.

provokator
    Gość

Domyślnie

może problemu nie rozwiążę ale kto słyszał o tym żeby jeździć alfą poniżej 3tys obrotów? :shock: :mrgreen: może tu tkwi przyczyna zamulania osobiście szkoda mi by było tak orać silnik ;/ dobrze że piątki nie wrzucasz przy 60 km/h ;/

Izabela
    Gość

Domyślnie

A co w tym dziwnego, że mam poniżej 3 tys obrotów skoro ruszam z parkingu, to chyba logiczne, że nie będę jechała jak wariatka,ruszam to mam małe obroty, wyjade na drogę to mam większe. Ponawiam moje pytanie,czy ktoś wie co jest przyczyną spadku obrotów? Może sonda?Bo muszę ją wymienić.Ale to tylko moje gdybanie.

Kamil_WR
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał provokator
    może problemu nie rozwiążę ale kto słyszał o tym żeby jeździć alfą poniżej 3tys obrotów? :shock: :mrgreen: może tu tkwi przyczyna zamulania osobiście szkoda mi by było tak orać silnik ;/ dobrze że piątki nie wrzucasz przy 60 km/h ;/
    Ja bardzo często jeżdze poniżej 3 tyś. i jakoś nie czuje ,żeby silnik dyszał jak trędowaty żółw.

provokator
    Gość

Domyślnie

a ja odczuwam znaczne spadki mocy gdy pomulić tak auto przez jakiś czas w końcu nagar nie może się wiecznie zbierać

Izabela
    Gość

Domyślnie

Do provokatorarzecież napisałam że auto tak zamula od 2-óch tygodni i nie zawsze. Ty piszesz, że Ci auto zamula gdy według Ciebie jedziesz za wolno tu-oborty 3tys. chwile po ruszeniu to dla Ciebie za mało, ja Alfe mam od 3 miesięcy i nic się takiego nie działo do teraz, więc przyczyna tkwi pewnie w jakiejś części a nie w metodzie jeżdżenia.

provokator
    Gość

Domyślnie

oj dobra, z kobietami się nie spieram bo i tak zawsze obstają przy swoim że nie mulą silnika jedź na examiner i jeśli to usterka mechaniczna to może coś pokaże) gdzieś niedawno był temat o wtryskiwaczach, też może warto zajrzeć, wbrew pozorom opcja "szukaj" nie jest taka straszna

nie wspominając już o tym że nie piszesz jaki masz silnik, gaz czy sama benzyna, czy chociażby jakie paliwo lejesz, przez 3 miechy zawsze ta sama stacja? czy może problemy po ostatnim tankowaniu?

tomkap
    Gość

Domyślnie

Jeśli masz laptopa to kup sobie kabelek za 80zl.Program jest do tego darmowy.Sprawdzisz wtedy jakie masz błędy. Możesz też pojechać do serwisu i tam zrobić diagnozę, placąc 50-80zł. Innego wyjścia nie ma i nikt Ci nie poradzi, bo przyczyn może być wiele.

Izabela
    Gość

Domyślnie

A czy mogłabym prosić o więcej informacji jaki to ma być kabelek i gdzie go moge dostać i co z tym programem? do ściągnięcia w necie? ale jak się nazywa?
    Mam Alfe 156 TS ,silnik 1,8 benzyna.tankuje różnie 95 i 98, na shellu głównie,choć ostatnio z 4 razy zatankowałam na auchanie 98.

tomkap
    Gość

Domyślnie

Interfejs to VAG KKL VW, Seat, Skoda. Tak sie składa że pasuje także do Alfy ze złączem OBD. Do kupienia na allegro, zazwyczaj w niebiskim kolorze. Program to UniDiag. Na forum można znalezc link gdzi mozna go pobrać. Błędy zas można odczytać np. tu:
    http://www.obd-2.biz/obd2.php