Zobacz wyniki ankiety: Czy za 12 tyś zdobędę zadbaną i niezajężdżoną 156 1.9 jtd?

Głosujących
23. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Zapomnij!

1 4.35%
  • Możliwe, ale wymaga dużo pracy przy szukaniu.

12 52.17%
  • Jest to realne, jak się przyłożysz.

10 43.48%
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Dylemat pomiędy zakupem 156 a innego samochodu (mam 12 tysięcy na wszystko)

termi
    Gość

Domyślnie Dylemat pomiędy zakupem 156 a innego samochodu (mam 12 tysięcy na wszystko)

Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

Potrzebuję autka do jazdy w mieście (dojazd na uczelnie głównie) i cotygodniowy powrót do domu, więc nie jest sporo km, w matizie zamykam się na 8 kkm na rok.
    Zacząłem szukać auta mając skromny budżet 12 tyś. i ani 500 zł więcej (biedny student). I ogólnie każde auto ma jakieś wady, te jest bogato wyposażone, ale źle się prowadzi; te ogólnie świetne i mało awaryjne ale pali około 10 dm3 benzyny na 100 i tak dalej. W końcu znalazłem te cudo, ale znowu jest to "ale". Zastanawiam się jak jest ogólnie z tą niezawodnością alfy, jakie są koszty cyklicznych wymian ( czegoś takiego jak słynne zawieszenie i co ile to się psuje), co lubi paść niespodziewanie i jakie są koszty.

Oraz czy da się kupić i ewentualnie coś jeszcze zrobić w samochodzie, aby mieć pełnowartościową 156 i zamknąć się w tych około 12 tyś?

Szukałem tego już na forum ale jest straszny gąszcz tematów i nie jestem wstanie ocenić tych informacji w moim kontekście.

Pozdrawiam.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

spokojnie za te pieniądze kupisz 6-tkę w jtd? sugeruje jtd bo piszesz "biedny student" W tej cenie kupisz dobre autko z poliftowym wnętrzem. Jak dobrze kupisz to nie będziesz musiał inwestować. A jeśli chodzi o awaryjność to wszystkie autka się psują Hehe nie doczytałem ty chcesz jtd
    Ostatnio edytowane przez Danek ; 16-07-2012 o 22:03

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał termi Zobacz post
    Oraz czy da się kupić i ewentualnie coś jeszcze zrobić w samochodzie, aby mieć pełnowartościową 156 i zamknąć się w tych około 12 tyś?

Pozdrawiam.
    Absolutnie nie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Danek Zobacz post
    spokojnie za te pieniądze kupisz 6-tkę w jtd? sugeruje jtd bo piszesz "biedny student" W tej cenie kupisz dobre autko z poliftowym wnętrzem. Jak dobrze kupisz to nie będziesz musiał inwestować. A jeśli chodzi o awaryjność to wszystkie autka się psują Hehe nie doczytałem ty chcesz jtd
    Kolego on chce dac za wszystko 12 tys. TO alfe musialby kupic za 8 tys. A to bedzie rozrzad do robienia, to filtry, to cos w zawieszeniu (ZAWSZE jest). Jak bedzie benzyna to montaz gazu alb regeneracja starej instalacji (wtryski, reduktor, zbiornik) a jak diesel to turbo nowe/regeneracja, moze jakis dwumasik po drodze, no i ubezpieczenie... Za 12 tys wszystkich kosztow max to ja bym szukal za 8-9 tys Opla Vectry a nie alfy do ktorej porzadne czesci do zaiweszenia beda kosztowac zrobocizna tyle co taka vectra B.
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Romeo Avatar maciekm88
    Mieszka w
    Słupsk/Kępno
    Auto
    156 2.4 JTD 2003r

Domyślnie

poszukasz- znajdziesz. są jeszcze tacy ludzie którzy sprzedają samochody nie tylko dlatego, bo jest do wydania kolejny tysiak. z tym że przy tym przebiegu rocznym, lepszym wyjściem będzie silnik benzynowy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

No to może nie z poliftowym wnętrzem ale taką 2000r. No i piszę o dobrej nie o takiej z walniętym turbo. Trzeba trochę cierpliwości w zakupie auta

Użytkownik Ogier Avatar brill7
    Mieszka w
    Błonie
    Auto
    Alfa Romeo Centocinquantasei in colore blu vela metallizzato 1970 centimetri cubici

Domyślnie

ja także miałem 12 tys na całość. ciężko zmieścić się w tej sumie. kupno+skarbówka+rejestracja+ubezpieczenie+wymiana wszystkich płynów, pasków. w tej chwili do zrobienia mam: zawieszenie [mam nadzieję że tylko gumy], sprzęgło, padł mi immo i nie pali. zastanawiam się czy brnąć w dorabianie i bawienie się kompem [od 300 do 450] czy pojechać do aso i za 750 mieć to zrobione na tip top. ok pomyślisz że kupiłem jakiś złom. nie przeczę ale nie jest jeszcze taka najgorsza. szukając widziałem takie że właściciela wziąć pod pręgierz za traktowanie belli.
    jeżeli chciałbyś to musisz kupić co ok 8000 [ja za 8500] i tylko jtd. pali ok 5- 6. ja mam 2.0 ts właśnie z 2000r. i od 9 do 11. w zależności jak jeżdżę. proponuję szukać z wykończeniem drzewem.

termi
    Gość

Domyślnie

Ubezpieczenie nie wliczam w cenę.
    Dlaczego doradzacie zakup auta w cenie 8 tyś, czy nie które z droższych egzemplarzy nie mogą być dobrze utrzymane?

PS w grę wchodzi zakup tylko wersji 1.9 jtd.
    Ostatnio edytowane przez termi ; 16-07-2012 o 22:41

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,5 V6 1998r.

Domyślnie

Dorzucę swoje 3 grosze i powiem tak. Też jestem biednym studentem. Na kolejne naprawy w aucie wydalem przez nieco ponad pol roku kolo 5 tys. zlotych, a przejechalem w tym czasie jedynie 6kk km. CZeka mnie jeszcze zrobienie calego zawieszenia i konserwacja podlogi. Aktualnie auto od miesiaca ponad nie jezdzi bo zgaslo i mechanicy nie potrafia sobie z nim poradzic ( cos z instalacja elektryczna, komputerem). Ale kupilem ja w zlym stanie o czym przekonalem sie dopiero jak minal pierwszy zachwyt (nieprędko ). Tak więc zalezy czego oczekujesz od samochodu, ja traktuje to bardziej jako hobby i auto dajace przyjemnosc z jazdy ( kiedy jezdzi). Jezeli nie wyjezdzasz sezonowo miedzy kolejnymi latami studiow za granice zarobic, to zdecydowanie nie polecam, bo po prostu szybko skoncza się pieniadze, a Ty zostaniesz z problemem. Tak czy siak zawsze mozesz miec szczescie i trafic na zadbany egzemplarz, o co jednak trudno za ta kwotę, ze wszystkimi kosztami jakie musisz poniesc przy zakupie.

termi
    Gość

Domyślnie

Za ile je kupiłeś? Ile kosztuje ta konserwacja podłogi w Twoim wypadku?

TO może zapytam się ile musiał bym mieć kasy aby kupić JEŻDŻĄCE TRZYNASTOLETNIE auto - 12 tysięcy razy współczynnik alfy (dziesięć)?
    - pytanie ironiczne acz poważne.
    Ostatnio edytowane przez termi ; 16-07-2012 o 23:09

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Wsółczynnik alfy jak to ładnie nazwałeś, jest wprost proporcionalny do stosunku poprzedniego właściciela o utrzymanie auta w należytym stanie, a wiadomo jak się coś psuje to niektórzy picują i sprzedają, już nie mówiąc o handlarzach którzy doszli w tym rzemiośle prawie do perfekcji.