Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: Dylemat przy wyborze samochodu. Alfa 147,Fiat Stilo,Renault Megane II

juandiego
    Gość

Domyślnie Dylemat przy wyborze samochodu. Alfa 147,Fiat Stilo,Renault Megane II

Witam was wszystkich . Mam 21 lat za niedługo będę kupował 1 samochód. I tak jak w temacie Interesują mnie te trzy modele Alfa 147 jtd , Fiat stilo jtd, Renault Megane II benzyna+gaz. do wydania będę miał ok +- 14-15 tyś zł . Kocham włoskie samochody dlatego Alfa jest na miejscu 1 , jeśli się nie uda znaleźć dobrego egzemplarza to będę szukał stilo . Na końcu stawki jest Meganka II najlepiej 2.0 i do niej założyłbym instalacje gazową . Co wy byście wybrali . Na co zwrócić szczególna uwagę przy 147 . Mam znajomych którzy pracują w serwisach jeden Fiat/Alfa drugi w Renault i oboje polecają 147/stilo/megane . Dlatego pytanie w waszą stronę który z tych wymienionych samochodów wybrałbyś ty. Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biala
    Auto
    Alfa Giulietta Veloce - biała :-)

Domyślnie

No cóż kolego, trudno, by na forum Alfistów, ludzie masowo mówili, że wybraliby Renault.
    Nie wiem, czy za te pieniądze kupisz Alfę 147 w dieslu - być może rocznik 2001-2003, ale zapewne inni forumowicze będą wiedzieć lepiej. Pytanie ile będzie mieć na budziku, bo 10 latek w dieslu to zapewne przebieg rzędu 200 tysięcy no i wychodzi pytanie jak poprzedni właścieciel/właściciele o niego dbali. Biorąc po uwagę, że na Allegro jest 90% Alf z importu, to raczej liczyłbym na przebiegi 200-300 tys kręcone na 150 (smutna polska rzeczywistość), albo mocno klepane
    Mogę Ci tylko powiedzieć, że Alfa na pewno jest najładniejsza i najbardziej się wyróżnia, z tych które podałeś.
    O Alfach krąży wiele plotek, że awaryjne itp, ale jak popatrzysz na Megane, to na ich forum co rusz ktoś zmaga się z elektryką, która wariuje itp.

A propos awaryjności 147, ostatnio ktoś podał na podforum 147 linka do testu długodystansowego 147 zrobionego przez Auto Świat, w którym Alfa dostała 4. Przeczytaj sobie ten artykuł i przestań się zamartwiać awaryjnością Alfy, bo w każdym wozie coś się może zepsuć. Ja obecnie mam 147 benzynę 2.0 z selespeedem rocznik 2005. Samochód o który poprzedni właściciel zawsze dbał i dzięki temu uniknął większych awarii. Ja od dwóch miesięcy też, odpukać, jeżdżę bez problemów, ale pomimo tego, że kupiłem wóz w świetnym stanie i tak zainwestowałem w niego już niemało kasy (rozrząd, nowy tłumik ULTER, nowe lusterka bo stare się nie składały, i naprawa kilku drobnych usterek w ASO) i mam nadzieję, że w ten sposób uniknę problemów.

Wcześniej miałem 147 2.0 2003 i jeździłem nią bezawaryjnie przez 3 lata - no chyba że awarią nazwiemy spalanie oleju, które w 2.0 nie należy do rzadkości.

Jeszcze wcześniej miałem żółtą metalli (musztardową) 145 1.4 - przepiękny wóz, za którym ludzie się oglądali i do której do dziś czuję największy sentyment. Przez 4 lata użytkowania żadnych ogromnych usterek (raz padł czujnik polożenia wału za 120 złotych).

Jak to mówią: "Jak dbasz, to masz" i tyle.
    Ostatnio edytowane przez woyopol ; 22-09-2012 o 00:35

juandiego
    Gość

Domyślnie

kolega pracuje na serwisie alfy też tam sprowadzają auta i ostatnio mi mówił że sprzedali alfe 147 jtd bodajże 2004-5 rok za 14.500 zł . Silnik 2.0 w 147 Marzenie ale już spalanie większe i nie wiem czy dobrze współpracowałby z gazem . 1.6 ts 120km jedzie to w budzie 147 ? bo jakoś wydaje mi się że to jest za słaby silnik ? Tak jak mówię albo diesel albo gaz a 1.6 chyba będzie za słaby na gazie może się mylę nigdy nie jechałem 147 w gazie ale diesel ma wiekszy moment wiec dynamika powinna być dużo lepsza niż w 1.6 z gazem

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Tarnow
    Auto
    AR 159 2,4 JTDM

Domyślnie

1.6ts nawet sie odpycha, tyle ze trzeba go krecic wysoko. Wg mnie jednak bierze za duzo paliwa (choc dzwiek silnika powyzej 5 tysiecy jest swietny). Ja bym celowal w diesla, choc wazne jest na jak zadbany egzemplarz trafisz. Wiadome jest to ze musisz miec przygotowane kilka tysiecy w razie czego na dolozenie do auta.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ishan
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Renault Scenic 1ph2

Domyślnie

ja moge sie wypowiedziec akurat co do megane 2, tata ma taka, wczesniej mial megane 1, mam tez male porownie odnosnie alfy 147
    Silnik w naszej to 1.4 98km 2002r. wyposazenie bardzo fajne, climatronic, komp, 4el szyby, czujniki zmierzchu itp. w tamtym roku dalismy za nia chyba cos ok 13 albo 12 tys, juz nie pamietam dokladnie.
    co do samego auta, silnik jak juz polecam raczej 1.6 115km, 1.4 troche za slaby. prowadzenie fajne,chociaz do alfy sie nie umywa, auto jest dosc "miekkie" i bardzo wygodne (chyba jak wszystkie francuzy). bagaznik spory (wiekszy niz w 147) w srodku tez calkiem przestronne, 4 osoby jada bardzo wygodnie.bardzo dobrze wygluszone w srodku. nasza narazie po roku spisuje sie na 6 minus , nie miala dotąd żadnej usterki jeszcze. spalanie srednie chyba ok 7l, ale tu nie jestem pewny, bo autem jezdzi tata plastiki wenatrz bez szalu, łatwo je zarysowac
    ja jestem tym autem pozytywnie zaskoczony, niby duzo awaryjnej elektroniki, ale nasza jakos nie ma z tym problemu. za 14/15 tys kupisz juz bardzo fajna megane i dobrze wyposazona, nie wiem czy nie moglybys sie juz pokusic o wersje po fl.
    co bym sam wybral.... jako zapalony alfista wybor jest oczywisty ze 147. ale obiektywnie patrzac wazna jest kwestia co sam lubisz, jesli wolisz samochod bardziej nastwiony na sport, "sztywniejszy", lepiej w wykonczony w srodku i bajecznie jezdzacy kosztem odrobine mniejszej praktycznosci to 147, a jesli nie gra to dla ciebie tak duzej roli, lubisz wygodnie posadzic tylek, i chcesz po prostu dobrego samochodu to megane bedzie fajnym wyborem

Użytkownik Rowerzysta Avatar Mik3
    Mieszka w
    W-M
    Auto
    Ford Focus Mk2 Turnier FX Gold 1.6 Ti-VCT

Domyślnie

Z tych trzech moim zdaniem Stilo jest najrozsadniejszym wyborem, glownie ze wzgledu na zawieszenie, ktore jest dosc trwale i ma nieskompliowana budowe (co za tym idzie tanie w naprawach) oraz przestronnosc wnetrza. Kolejna sprawa, to fakt, ze tych aut ogolem jezdzi niewiele, wiec wyrozniaja sie nie mniej niz Alfy. Spasowanie i jakosc materialow tez nie gorsze (moze pomijajac okropne wzornictwo i fakture tapicerki siedzen). Stilo generalnie chyba tez latwiej znalezc z pierwszych rak, przynajmniej tyczy sie to benzyniakow. Alfa najladniejsza, najbardziej wysmakowana, stylowa i najlepiej sie prowadzi.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Czarny

Domyślnie

Po co kupować brzydkie i bez duszy auto jak magane czy stilo, jak można kupić nie dość, że ładne to o lepszym prowadzeniu i fajnym wnętrzu 147.
    A jak się trafi to 147 może być najbardziej niezawodna.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Wbrew pozorom 147 1.6 z LPG jeździ całkiem przyzwoicie. Jak znajdziesz dobry egzemplarz to czemu nie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hevea
    Mieszka w
    okolice Konina
    Auto
    156 Sportwagon 85KW 2003 r.

Domyślnie

A nie myślałeś o Skodzie Octavii ? Dobre silniki diesla, solidne zawiasy na polskie dziury a przede wszystkim po Octavii nawet I serii nie widać na pierwszy rzut oka ile ma wiosen, design jak na auto ze stajni VW calkiem całkiem - zrobiłem wersją TOUR 1,9 jtd 85 tys w 3 lata, zero problemów, nawet wstyd powiedzieć zapomniałem o jednym przeglądzie gwarancyjnym - czyli 2 lata bez zmiany oleju i flitrów i... nic, szla jak przecinak a nie zwykłem oszczędzać auta na drodze. Klocki zmieniałem po...65 tys km. Zawiasy do końca trzymaly fason, zero drgań na kierownicy. 5,5l średna spalania w trybie mieszanym. Sprzedałem bo.... nudna jak flaki z olejem ;-( Poszła od ręki, co też ma swoje plusy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Czarny

Domyślnie

Octavia to raczej dla starszego Pana w berecie