Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Zapaliła się podczas jazdy

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubuskie :)
    Auto
    AR 166 2,5 V6 AR 156 2,4 JTDm 20V

Exclamation Zapaliła się podczas jazdy

Witam.
    Spotkała mnie wczoraj wieczorem niemiła przygoda. Wracałem do domu...trochę mi się spieszyło ale jakoś nie wariowałem..max 140km/h i może ze 3 razy depnąłem na maxa przy wyprzedzaniu. Po ok 20km usłyszałem dziwny hałas..myślałem że to TIR jadący prze mną tak hałasuje, więc początkowo nie wzbudziło to mojego podejrzenia ale po ok 2km TIR zjechał a hałas pozostał. Zatrzymałem się myśląc że to może coś z kołami, klockami itp ale dalej coś hałasowało, jakby ocieranie. Nagle widze dym spod maski, otwieram...a tam się pali! Ogień był za silnikiem w dole (pod filtrem paliwa) Gaśnica na szczęście działała i wystarczyła by ugasić. Teraz stoi na podwórku i nie wiem ...siekierą ją czy pogłaskać ;/
    Gdyby ktoś miał jakieś pomysły skąd i dlaczego ogień..proszę o sugestie gdzie zacząć szukać.

Próbowałem cokolwiek zobaczyć tak na szybko ale w 2,4JTD niewiele widać bez kanału

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Wyciek paliwa na rurę wydechową ... tyle mi przychodzi do głowy. Porozbieraj tam wszystko i ocenisz co się stało.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Wyciek paliwa to raczej nie. Prawdopodobnie źródłem ognia jest tarcie...tyle że co i o co? Na razie nie mam możliwości dokładnych oględzin, tylko domysły. Kolega mi mówił, że może bendix w rozruszniku nie cofnął i tarł (kable przy rozruszniku popalone) ale pytaniem jest, dlaczego hałas był słyszalny po przejechaniu ok 20 km. Gdyby bendix nie cofnał po odpaleniu auta, to chyba by hałasował od początku jazdy

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jakieś łożysko padło i tak tarło, że aż poszedł ogień.
    Jeśli piszesz, że ogień byl w okolicach rozrusznika to by wyglądało na jakieś łożysko półosi - jeśli się zapaliła gumowa osłona to ogień poszedł na rozrusznik.
    Też na bendix mi to nie wygląda

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Z tym bendiksem masz rację, tarcie też raczej nie a z drugiej strony ropa od wydechu by się nie zapaliła. Szukałbym gdzieś winy w elektryce. Wrzuć jakies foto może cos naprowadzi.
    PS jak duzych strat nie ma to siekierę odstaw

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Diagnoza (wreszcie mechanik z urlopu wrócił) - zapalił się rozrusznik. Pytaniem jest dlaczego się nie rozłączył i pracował razem z silnikiem. Teraz stoję przed dylematem czy kupować używany (na alledrogo ceny 80-300pln) czy nowy...pewnie z 500 ;/
    Jedno jest pewne...jak kiedykolwiek usłyszę jakiś podejrzany hałas wydawany przez moją Bestyjkę to staję choćby na środku skrzyżowania..no i gaśnicę sobie sprawię 2x większą niż miałem

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Fajna cena i blisko...ale za mało info co za marka napięcia itp bo mi mechanior mówi że jak ma być 2,2kW to ma być a niektóre lubią mieć "tylko 2kW" więc będę musiał zadzwonić.
    Dzięki za namiary

editt// zadzwoniłem ale nie jestem pewien bo człowiek jechał samochodem - prawdopodobnie to firma Atlas. Co ciekawe - poradził mi sprawdzić stacyjkę, bo w/g jego wiedzy ogromna większość awarii rozruszników właśnie tam się zaczyna
    Ostatnio edytowane przez FrankyFurbo ; 17-08-2012 o 17:00

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

Wiec najlepiej szukać po nr Vin no i kontakt mailowy ze sprzedającym przed kupnem wskazany.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Ciąg dalszy nastąpił...
    Odebrałem dziś samochód od mechanika. Wymienił popalone kabelki, zamontował nowy rozrusznik i ruszyłem. Nie kupiłem nowej gasnicy, więc rozpędzałem się powoli, nasłuchując przez otwartą szybę czy się coś nie dzieje. Nie dochodzą żadne niepokojące dźwięki ALE........kiedy przejechałem jakieś 5km postanowiłem mocniej pocisnąc na gaz i....Bella jakaś ospała, nie ma kopa i nagle...żółta ikonka silnika i komunikat Motor Control System Failure
    Bez kopa chyba ani rusz....a najgorsze domysły co jeszcze mogło paść. Znajomi mnie pocieszają, że może koputer pokładowy tylko nałapał błędów jak się kable sfajczyły i wystarczy wykasowac...oby ;/