Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Temat: Kupujący chce zwrotu pieniędzy za naprawe!!!!!!!!!!!!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar roj89
    Mieszka w
    Ropczyce
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1,6 TS 16v______ ALFA ROMEO 156 lift 1.9JTD 115KM

Domyślnie Kupujący chce zwrotu pieniędzy za naprawe!!!!!!!!!!!!!

Witajcie mam problem i bardzo proszę o pomoc a mianowicie sprzedałem samochód i po około 12 godzinach zadzwonił do mnie nowy właściciel z wiadomością że padł mu rozrząd i chce jakąś tam cześć pieniędzy za naprawę. I teraz pytanie czy muszę mu dać te pieniądze skoro nie mogłem wiedzieć o tej wadzie czy to w ogóle zalicza się do wady czy do zwykłego zepsucia się auta???? auto ma przejechane 111tys a wymiana rozrządu według książki serwisowej ma być przy 120tys.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

rozrząd powinien być zmieniony do 120 tyś. km, lub max 5 lat od wyprodukowania pojazdu.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Kayrol
    Gość

Domyślnie

§5
    Sprzedający oświadcza, że pojazd nie ma wad technicznych, które są mu znane i o których nie powiadomił Kupującego, a Kupujący potwierdza znajomość stanu technicznego pojazdu.

Kupujący był powiadomiony o terminie wymiany rozrządu i stan samochodu był mu znany, nie ma prawa do ubiegania się zwrotu kosztów naprawy.

Miałem taką sytuacje z moją czarną 166 z tym ze rozrząd był nowo zakładany, miał moze 2-3tys km, kupiła go kobieta i po 2 dniach rozrząd z jakiejs przyczyny strzelił

Mieszka w
    Ropczyce
    Auto

Domyślnie

Kayrol i co zrobiłeś? co mówiłeś? jak się to rozwiązało, jakich argumentów użyć??

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

zwyczajowo jest tak miedzy włascicielami AR że w takich przypadkach dla "święteg spokoju" można cześciowo zwrócić poniesione kosztyw kwocie symbolicznej..... po podpisaniu uwowy kupna/sprzedaży nie ma żadnego przymusu spnsorowania kolejnych napraw sprzedanego auta.

Kayrol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał roj89 Zobacz post
    Kayrol i co zrobiłeś? co mówiłeś? jak się to rozwiązało, jakich argumentów użyć??
    Kazałem im skontaktować się z rzeczoznawcą w celu ustalenia przyczyny, w moim przypadku baba nie umiała jeździć i pewnie wrzuciła z 4 na 1 czy coś i sie posypało wszystko.

Skąd wiesz jaka była przyczyna urwania paska w twoim aucie ? może gosciu zrobił to samo a teraz chce od ciebie kase wyłudzić, ludzie jeżdzą po 250-300k czasem na jednym rozrządzie i nie pękają paski.

Prysu
    Gość

Domyślnie

z punktu prawa mozesz te osobe miec gdzies ale z punktu sumienia mozesz jej pomoc

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał Prysu Zobacz post
    z punktu prawa mozesz te osobe miec gdzies ale z punktu sumienia mozesz jej pomoc
    I to jest dobra odpowiedź.
    Zakładając, ze sprzedałeś to nie jako komis lub firma ale jako osoba fizyczna.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Kayrol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Prysu Zobacz post
    pomóc komuś kto rozpiepszył sobie silnik na własne życzenie ?! rozrząd był na gwarancji, nowy to nie TWOJA SPRAWA co kupujący zrobi z twoim ex-autem.

Mieszka w
    Ropczyce
    Auto

Domyślnie

to się stało wczoraj o 23 czekam tylko na tel co mu dziś powiedział mechanik i co do roboty, pomóc ok ale jak się okaże że silnik lepiej wymienić to nie dam mu ot tak 2 tys lub więcej!!!!!