Napisał
kwiecien22
witam jestem tutaj nowy i chciałem poradzić się miłośników tych samochodów?
zacznę pytać :
1.czy to jest dobry samochód (chodzi mi o żywotność )
-jeśli chodzi o karoserię to jest trwała (100% ocynk),no chyba że po dzwonach
-a silniki to tak: TS - uciekaj od tego z daleka , zrywają się paski, łatwo go zatrzeć nie dbając o poziom oleju z iście aptekarską dokładnością,chociaż niektórym jakoś to jeździ, ale właśnie przy tym silniku istnieje największe prawdopodobieństwo poważnej awarii
- JTD - dobre , trwałe jednostki napędowe (sprawdzona konstrukcja), ale jak to w nowoczesnych dieslach , bywają kłopoty z 'pierdółkami' , a to przepływomierz, a to egr zanieczyszczone (jak w każdej marce)
- 2.5 V6 , dobry silnik, jedna z lepszych V6 na świecie, ale swoje lubi wypić , jeden z niewielu silników benzynowych w alfie które sprawiają mało kłopotów
- zawieszenie- każde auto z zawieszeniem wielowahaczowym (w tym alfa 156) ma w Polsce ciężkie życie, ale jak to jeździ!, gwarantowany banan na twarzy
2 czy są awaryjne ?
gdyby nie silniki TS , to byłyby podobnie awaryjne jak niemieckie
3.czy części są drogie ?
oryginalne tak, zamienniki patrz np. allegro
4. jaki silnik najlepszy z gazem kupić
chyba najlepiej to znosi 2.5 V6 , chociaż 'znam' alfę 156 1.8 TS z gazem , i facet nie ma z nią problemów, ale ma dobrą i dobrze zamontowaną instalację
5. czy lepiej kpić krajową czy sprowadzaną ?
moim zdaniem krajową, chociaż przyznaję że te sprowadzane mają zazwyczaj lepsze wyposażenie
6. który rok najlepszy ?
im później tym lepiej,
proszę o rade na co jeszcze patrzeć przy kupnie?