Mam od niedawna alfe 156 1.6 TS. Od paru dni probuje sie uporac z problemem wstecznego.
Wszystkie biegi wchodza bardzo dobrze, ale mam problem, gdy chce wrzucic z piatego biegu na wsteczny(skrzynia 5 biegowa, wsteczny pod piatka)
Dzis probowalem roznych sposobow, i gdy nie popchne wajchy calkowicie na piatke to wejdzie tez wsteczny. Nie mam pojecia jak to jasniej napisac.
Czuje, ze jak wrzucam piaty bieg to sa tak jakby dwie pozycje, gdy dam na pierwsza to wchodzi, nic nie wyskakuje i moge takze bez problemu wrzucic wsteczny. Gdy wrzuce tak jakby na druga pozycje to tez nic nie wyskakuje ale wstecznego nieda sie wrzucic, musze wtedy wrzucic na czwarty bieg i za ktoryms razem uda sie wrzucic wsteczny. Mam juz male, nie orginalne rozwiazanie jak zlikwidowac "druga pozycje" biegu piatego ale chcial bym wiedziec co to naprawde jest. Dodam tez ze wajcha z biegow ma tez dosyc duze luzy, a mianowicie jak jest na luzie to powinna byc tak jakby na sprezynach a moja idzie ruszac jakis 1 cm w lewo i prawo bez zadnego oporu. Przepraszam za brak polskich znakow, ale niemam mozliwosci ich pisania.