Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Wsteczny nie zawsze wchodzi

fokusmok15
    Gość

Domyślnie Wsteczny nie zawsze wchodzi

Mam od niedawna alfe 156 1.6 TS. Od paru dni probuje sie uporac z problemem wstecznego.
    Wszystkie biegi wchodza bardzo dobrze, ale mam problem, gdy chce wrzucic z piatego biegu na wsteczny(skrzynia 5 biegowa, wsteczny pod piatka)
    Dzis probowalem roznych sposobow, i gdy nie popchne wajchy calkowicie na piatke to wejdzie tez wsteczny. Nie mam pojecia jak to jasniej napisac.
    Czuje, ze jak wrzucam piaty bieg to sa tak jakby dwie pozycje, gdy dam na pierwsza to wchodzi, nic nie wyskakuje i moge takze bez problemu wrzucic wsteczny. Gdy wrzuce tak jakby na druga pozycje to tez nic nie wyskakuje ale wstecznego nieda sie wrzucic, musze wtedy wrzucic na czwarty bieg i za ktoryms razem uda sie wrzucic wsteczny. Mam juz male, nie orginalne rozwiazanie jak zlikwidowac "druga pozycje" biegu piatego ale chcial bym wiedziec co to naprawde jest. Dodam tez ze wajcha z biegow ma tez dosyc duze luzy, a mianowicie jak jest na luzie to powinna byc tak jakby na sprezynach a moja idzie ruszac jakis 1 cm w lewo i prawo bez zadnego oporu. Przepraszam za brak polskich znakow, ale niemam mozliwosci ich pisania.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    156 2,0 TS 99r

Domyślnie

Witam.
    Jak rozbierzesz środkowy panel tam gdzie biegi to zobaczysz taki biały plastikowy koszyk do którego wchodzi drążek zmiany biegów.
    Wyrobił się i jest do wymiany. Za oryginalny w serwisie zapłaciłem ok 60 zł bo też miałem taki przypadek.
    Kłopotliwa wymiana. Potrzebny kanał bo inaczej nie da się tego wyjąć.

sciesill
    Gość

Domyślnie

Sprawdź wodziki kolego.

fokusmok15
    Gość

Domyślnie

Dzis mialem do czynienia z taka alfa i pobawilem sie troche tymi biegami. Z piatego biegu na wsteczny sie nieda (logiczne) ale z piatego na luz i potem odrazu na wsteczny wchodzi wszystko super. Balem sie wlasnie wodzikow i nawet strach mi o tym troche myslec To ze to sie tam wybija to wiem bo mialem wczoraj rozebrana ta galke. Robie w warsztacie volvo i wiem jak jest zbudowana skrzynia, ale tu w alfie jak sciagne przednie lewe kolo i kawalek nadkola to widze mala pokrywe chyba mocowana 6 srubami "trzynastkami", dodam ze troszke mi tam wycieka olej. Chcial bym wiedziec czy musze wyciagnac skrzynie na stol czy jak odkrece ta mala pokrywe to tez zobacze czy wodziki sa pokrzywione?