Witam,
jestem posiadaczem alfy 156 crosswagon q4 z 2005r, podczas ostatniej dłuższej wycieczki autostradą pojawił się pewien problem, a konkretnie, w kabinie zrobiło się głośniej niż zwykle przy danej prędkości, a na wyższych obrotach 3000+ silnik wyraźnie warkocze w nowy, głośniejszy i niefajny sposób, co więcej zauważyłem lekki spadek mocy - obejrzałem sobie i posłuchałem układ wydechu i dopływu powietrza, wszystko wygląda na szczelne nic nie syczy przy przegazowaniu, ani nie słychać konkretnego miejsca, które byłoby głośniejsze, filtr powietrza czysty, skończyły mi się pomysły - w tematyce mechaniki samochodowej jestem trochę amatorem, także wybaczcie
drugie występujące zjawisko, podczas ostrzejszego hamowania z dużej prędkości (150+) na rzeczonej wcześniej autostradzie przednia oś wraz z kierownicą wpadła w dość silne drgania, znajomy stwierdził, że zapewne tarcze są nierówne/pogięte/kończą żywot natomiast dnia następnego podczas jazdy miejskiej nawet przy ostrym hamowaniu problem nie występował... co można z tym zrobić/nie zrobić?