Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Piszczenie w okolicach przedniego koła - zagadka

szymon
    Gość

Domyślnie Piszczenie w okolicach przedniego koła - zagadka

Witam. Mam problem, na którego rozwiązanie brakuje mi już pomysłów.
    Z okolic lewego, przedniego koła dochodzi bardzo głośny pisk, taki, że jak jadę to ciągle na CB słyszę, że coś mi się dzieje i trochę wstyd tak jeździć
    Piszczenie pojawia się zawsze dopiero po przejechaniu kilku - kilkunastu kilometrów. Dźwięk jest jakby stały, nie zmienia się wraz ze zmianą prędkości, ustępuje przy delikatnym nawet hamowaniu, skrętach i na wybojach.
    To co już zrobiłem: wymieniłem klocki, na tarczy zostały przeszifowane ranty, odgięte wszelkie blaszki, zacisk działa, wymieniłem nawet łożysko, żadnego efektu.
    Może ktoś ma jakąś sugestię gdzie jeszcze szukać, na forum jest kilka podobnych tematów ale żadnych rozwiązań co pomogło.

black1233
    Gość

Domyślnie

jak pisk to może pasek ale z lewej strony paska nie ma, a skoro wymieniłeś wszystko łącznie z hamulcami i łożyskami to nie wiem, ja coś miałem kiedyś podobnego i u mnie obcierała podczas jazdy szczęka w której siedzą hamulce do wewnętrznej strony felgi koła a stałe się tak dlatego że po założeniu nowych wahaczy koła się naprostowało. ale przy wymianie klocków zadbałem żeby to poprawili

- - - Updated - - -

jak ustępuje przy hamowaniu to może klocki są za luźno

- - - Updated - - -

ale skoro piszczenie to może jakaś guma gdzieś tam na wahaczach czy łącznikach

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

używałeś smaru miedzianego przy zakładaniu klocków?bo często one piszczą gdyż są wprowadzane w mikro ruchy, cylinderki odbijają prawidłowo? A może sam klocek jest do d...y i się zeszklił? piszczeć może wahacz, tuleja lub każdy inny element zawieszenia łącznie ze stykiem sprężyn z amortyzatorami przy kielichach.

black1233
    Gość

Domyślnie

tak na czuja to ciężko stwierdzić , może faktycznie któraś guma jest do wymiany i tyle, ale jak ci ustępuje przy hamowaniu to prawdopodobnie coś z hamulcami

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

smar miedziany pomiędzy zewnętrzne ścianki klocków i nie będzie piszczeć, tylko pamiętaj by nie przesmarować przypadkiem tarczy hamulcami i czujnika ABS bo będzie wariował

szymon
    Gość

Domyślnie

cylinderki i klocki są ok. spróbuje przesmarować klocki, do wewnątrz koła też nie zaglądałem to zajrzę. w każdym razie dzięki za wskazówki, dam znać czy pomogło

black1233
    Gość

Domyślnie

a hamulce wymieniałeś sam czy w warsztacie ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar gechu
    Mieszka w
    konin,bełchatów
    Auto
    156 1.8ts

Domyślnie

tez stawiam na klocki ,miedziany smar może pomóc