Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: [156] Słabe wspomaganie na wolnych, po dodaniu gazu wyje pompa

Użytkownik Rowerzysta Avatar Loco
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,2 V6 06r

Domyślnie [156] Słabe wspomaganie na wolnych, po dodaniu gazu wyje pompa

Panowie problem jak w temacie niby wygląda na padniętą pompę ale oprócz tego że na wolnych obrotach ciężko chodzi fajera i po dodaniu gazu wyję pompa ta właśnie jak się doda gazu to puchną przewody od wspomagania a do tego na wolnych obrotach przy kierownicy prosto ustawionej słychać takie szumienie jak czasem w kaloryferach, ruszy się lekko kierą, szum ustaję bu po chwili znów powrócić.

Czy ktoś z was spotkał się już z czymś takim? Nie wiem za co się zabierać, czy to wina pompy, czy może któryś przewód jest niedrożny a może z magle dzieje się coś niedobrego??

Proszę o pomoc ponieważ szkoda by było narobić się wymienić pompę i żeby okazało się , że dalej to samo.

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

a płyn jest? Może wyje bo nie ma co pompować?

black1233
    Gość

Domyślnie

u mnie trochę płyn ucieka więc raz mi się zdarzyło że odpaliłem i słychać pompę więc dolałem i ustało ale jak będziesz tak jeździł to ci się zatrze.

w każdym razie u mnie ucieka wężykiem spod zbiorniczka wiec musze raz na jakiś czas dolać , aczkolwiek u mnie po dolaniu płynu wycie ustało

- - - Updated - - -

raczej nie jest wina niedrożnego przewodu, po prostu za mało płynu albo ucieka

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

płyn jest, wymieniany był pół roku temu, czerwony ładny, nie bulgocze, nie wywala go zbiorniczkiem, nie pieni się , oraz nie ubywa

black1233
    Gość

Domyślnie

a wyje ci jak masz płyn ? jak masz płyn i ciężko chodzi kierownica to może układ zapowietrzony

- - - Updated - - -

a jak wyje pompa to może łożysko do wymiany

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

tak wyje jak jest płyn zresztą nigdy tak nie było, żeby go nie było, nie ucieka, nie pieni się gdyby był zapowietrzony układ podejrzewam, że by się pienił no i najważniejsze czemu szumi jak w grzejniku i czemu puchną węże

black1233
    Gość

Domyślnie

skoro wyje to pewnie łożysko do wymiany a jeżeli węże puchną to nie wiem, może jakiś płyn nie taki jak potrzeba czy coś albo węże do wymiany

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie wyje pompa

Cytat Napisał black1233 Zobacz post
    skoro wyje to pewnie łożysko do wymiany a jeżeli węże puchną to nie wiem, może jakiś płyn nie taki jak potrzeba czy coś albo węże do wymiany
    ..no ale moze i byc najgorsze..pompa...to nie jest najmocniejszy element alfy na ogol daja rade ale mi w gta zdechla przy 89 tys przebiegu mimo ze nigdy jej ze tak powiem nic nie brakowalo

black1233
    Gość

Domyślnie

wymiana łożyska wyjdzie ci na pewno taniej niż kupno nowej pompy

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Tylko właśnie chodzi o to, że nie mam pewności czy to na pewno pompa jest winna w moim przypadku ponieważ zastanawia mnie szum słyszalny tak jak by z kolumny kierownicy podobny do tego w kaloryferach jak je np. przykręcimy na 3. i niepokoją mnie również te puchnące węże. Dla tego założyłem ten temat, obawiam się , że wycie pompy może być spowodowane czymś innym aniżeli uszkodzeniem pompy.

komuś przychodzi coś do głowy lub spotkał się z czymś takim, a może mamy na forum speca od układów hydraulicznych i będzie wiedział co może w takim przypadku w trawie piszczeć.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał black1233 Zobacz post
    wymiana łożyska wyjdzie ci na pewno taniej niż kupno nowej pompy
    Tylko, że właśnie sprawdziłem że w alfie jest łożysko ślizgowe(tzw. panewka) którego raczej nie da się wymienić a nawet gdyby się uprzeć to raczej nie opłacalny zabieg i na pewno nie łatwy