Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Wycieraczki przód - rysowanie szyby.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Exclamation Wycieraczki przód - rysowanie szyby.

Witam,

Na temat zwróciłem uwagę jak zobaczyłem podobne ślady po wycieraczkach u kolegi. Mam trochę porysowaną szybę przednią przez wycieraczki. Zaraz przy lewym słupku kilka małych smug. Zauważam też, że na szybie zostają ślady w miejscach gdzie wycieraczka ma trzymania/mocowania "gumki". U kolegi w 156 zauważyłem podobnie.

- czy więc w 156 ramiona za mocno dociskają szyby?
    - może winny jest źle ustawiony kąt ramienia (nie ustawiany normalnie, trzeba podginać jak doczytałem)
    - może to złe wycieraczki są winne (podobno w 156 po FL stosowano inne, choć pierwsze słyszę, tu tak wyczytałem)

Ja wycieraczki zmieniam co rok, Valeo Silencio dedykowane do 156-stki (pasażera podginana). Może powinienem zmienić na inne (Bosch?), klasyczne czyli bez "dedykacji", może płaskie? Co jeszcze zauważyłem - przy większych prędkościach - tak od 120 km/h wolniej wracają. Może wymienić ramiona?

Dzięki i pozdrawiam,
    Tomasz.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

może to olej
    po każda szyba po jednym nawet przejściu wycieraczki po kurzu ( drobinki piasku ) porobi rysy , smugi itp

odniosłem się do tematu rys

bo jeżeli dobra nowa guma nie zbiera ładnie wody no to już można się bawić

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Wymieniasz wycieraczki co rok.... no ok, ale jak często je czyścisz?

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Czyszcze przeważnie jak tankuję, staram się o tym pamiętać. Wiem ile brudu zbiera się na gumach - ściereczka lub ręcznik są czarne.
    Wydaje mi się, że strona kierowcy zbyt mocno dociska szyby. Dziś rano jak spojrzałem to guma wycieraczki jest "podgięta" jej rantem w górę szyby. Co więcej, strona kierowcy ma tendencję do piszczenia pomimo iż wycieraczki są w miarę nowe. Tak jakby ramię zbyt mocno dociskało pióro. Ktoś z Was z tym walczył?
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Ostatnio dość padało, więc przypatrzyłem się - wycieraczka kierowcy (po którego stronie widoczne są zarysowania) zbyt mocno dociska do szyby. Guma wycieraczki jest podgięta, gdy wycieraczka pracuje słychać "stuk" gdy guma wycieraczki przekręca się na w drugą stronę w drodze w dół. Ślady na szybach są w miejscu gdzie guma jest mocowana do wycieraczki elementami jej konstrukcji, także to one powodują zarysowania.

Czy jest możliwość zmniejszenia nacisku na szybę? Rozciągnięcie tej sprenżyny?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jaras 155
    Mieszka w
    Wiekowo
    Auto
    obecnie Alfa 156 1.9 JTD 02r.

Domyślnie

Może odgięcie całego ramienia pomoże?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

A próbowałeś kolego te wycieraczki bez ramion metalowych? Te takie jakby "same gumy" ? Bo w nich tego problemu nie mam
    A u mnie co do wycieraczek, to same silniczki wydają "mega super" odgłosy... Jak jakiś terminator eeeełłłłeee, ełłłeee

- - - Updated - - -

Ja tak dokładnie to mam Bosch Aero Twin - bardzo dobrze zbierają tak swoją drogą, a wiem że na moim aucie jeżdżą już 4 rok teraz Tak więc wytrzymałość też na poziomie, chociaż liczę się z tym że na wiosnę pewnie będę musiał już zmienić bo pewnie kolejna zima im da popalić

direct
    Gość

Domyślnie

plaskie sa tanie i nigdy Ci szybki nie porysuja wiec po co przeplacac, a firma najlepiej bosh albo vanleo

Użytkownik Rowerzysta Avatar AndrzejGP23
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1.8 TS FL SW

Domyślnie

A ja mam z Biedronki po 10 zł za sztuke i też zbierają

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał direct Zobacz post
    plaskie sa tanie i nigdy Ci szybki nie porysuja
    kolego - pokaż gdzie można zakupić takie wycieraczki co to nigdy szyby nie rysują
    kupię ze 20
    guma jest guma a czy w płaskiej czy nie wycieraczce to już bez znaczenia jak owa guma będzie kurzem , pyłem , piaskiem , błotem itp po szybie jechała
    bo sama jej budowa wg mnie nic do rysowania nie ma