Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Nowe Depo + stare Valeo = sprawne lampy :)

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Cool Nowe Depo + stare Valeo = sprawne lampy :)

Koledzy, w końcu się wziąłem za kolejny etap usprawniania reflektorów (zwykłe, nie ksenony). Dawno temu rozbierałem oryginalne nastoletnie Valeo i czyściłem je - jest o tym nawet manual w dziale "zrób to sam". Nie regenerowałem odbłyśników i nie spolerowałem szkła więc na niewiele się to zdało. W końcu kupiłem nowiutkie lampy Depo (są 2x tańsze niż oryginały). Problem z nimi jak już wielokrotnie pisałem jest taki, że elektryka jest strasznie słabej jakości (5 drutów na krzyż a i tak co chwila gdzieś nie łączy) i co najgorsze nie działa regulacja. Lampy świecą w dół prosto pod zderzak, nie da się tak jeździć.
    No i teraz z racji ładnej pogody zabrałem się za to. Rozkleiłem stare Valeo i nowe Depo. Ku mojemu zdziwieniu podzespoły są identyczne. Wszystko w zasadzie pasuje plug-and-play z jednego do drugiego. Do starych Valeo przełożyłem więc z Depo szybę, cały środek z zespołem optycznym oraz ten plastikowy duży odbłyśnik. Reszta - tył obudowy, regulacja świateł - została Valeo. Jedyne co trzeba zmodyfikować to spiłować od spodu takie gniazdo w którym siedzi taki przegub kulowy (w sumie nie wiem czy trzeba to robić ale mierzyłem jedno i drugie i wyszło mi że z Valeo trzeba ściąć ze 2mm żeby wyszło identycznie na wysokość).
    Generalnie zrobiłem wczoraj jedną lampę, podpiąłem na szybko w aucie i wygląda na to że wszystko działa, świeci ładnie, jasno i wysoko i działa regulacja elektryczna. Jak wszystko pójdzie po mojej myśli to skrobnę jakiś lepszy manual, ale póki co mogę powiedzieć, że można przekładać graty z jednej lampy do drugiej i wszystko pasuje.
    moja była Bella...

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

A nie taniej zregenerować odbłyśnik i mieć oryginał? to tylko 40zł a roboty tyle samo. Jeżeli chodzi o polerowanie szkła to ja wymiękłem pomimo inwestycji w tlenek ceru. Jednak pocieszę. Nie jest to potrzebne pomimo że miałem w poprzedniej podziobane mocno to i tak po regeneracji i porządnych żarówkach świeciły prawie jak HID.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Yoozef gratulacje cierpliwosci i samozaparcia z tymi lampami bo tak jak Ty to chyba nikt tutaj na forum z nimi nie majstrował
    Ja mam depo w 156 i swiecą dosc koślawo, ale myslałęm że to wina braku soczewki, i że depówka w 166 na soczewce to będzie inna bajka... A okazało się jak zawsze
    Ta regerere odbłyśników to robia jacyś specjaliści zdalnie-tzn moge im wyslac CAŁĄ lampe i mi ja rozkleją itp czy trzeba szukać w okolicach jakichś rozczochrańców co to się tym zajmą?
    [C

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ja robiłem na miejscu ale w necie jest pełno takich firm. Oczywiście jak sam nie rozkleisz tylko wyślesz im całość to zapłacisz dużo więcej. 40zł to mnie kosztowało natryśnięcie nowej warstwy odblaskowej na odbłyśnik który goły dostarczyłem.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    40zł to mnie kosztowało natryśnięcie nowej warstwy odblaskowej na odbłyśnik który goły dostarczyłem.
    Śmieszne pieniądze a efekt musi byc zadziwiający.
    [C

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Jest.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    A nie taniej zregenerować odbłyśnik i mieć oryginał?
    Taniej i szybciej, ale o czym ja bym wtedy pisał . Depo kosztują ok. 500zł za komplecik.
    A poważnie to teraz nie kupiłbym Depo, sądziłem że dadzą radę, że na pewno nikt aż takiego g.. nie sprzedaje.
    Jak ktoś chce się pobawić to mam trochę gratów do eksperymentów - wypalone odbłyśniki, zmęczone klosze, obudowy...

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Ta regerere odbłyśników to robia jacyś specjaliści zdalnie-tzn moge im wyslac CAŁĄ lampe i mi ja rozkleją itp czy trzeba szukać w okolicach jakichś rozczochrańców co to się tym zajmą?
    Wiesz co, zdejmij te metalowe zapinki z klosza, piekarnik zajmij jak wszyscy pójdą spać żeby się nikt nie czepiał że lampy trzymasz tam gdzie ciasto , ustaw tak 70-100 stopni z termoobiegiem i jazda. Do 20-30 minut powinno być gotowe, ja poznaję po tym że lampa jest po prostu gorąca i bez rękawicy ledwo utrzymasz. Zapierasz się wtedy od narożnika łapami i próbujesz odchylić klosz od obudowy. Trzeba utrzymać znaczną siłę przez kilkanaście sekund, wtedy powinien się zacząć klej rozłazić i powoli puszczać.

Przy okazji budowałem też wczoraj halogen bo mi się stłukł, tak samo rozklejałem tylko trochę trudniej zacząć, pomagałem sobie podważając dużym płaskim śrubokrętem.

Odnośnie firm to trochę tego jest, kolega skladak polecał w tym wątku firmę TMC MC:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...tml#post835264
    moja była Bella...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    Taniej i szybciej, ale o czym ja bym wtedy pisał
    Fakt i bogatszy w doświadczenia

A jeżeli chodzi o odbłyśniki to weź najpierw zdemontuj, rozklej i zobacz. Ja w pugu miałem tylko cholernie brudne. Nie musiałem regenerować.