Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Demontaż błotnika

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Mroczków
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0TS Selespeed

Question Demontaż błotnika

Witam. Mam pytanie czy ktoś już wymieniał może błotnik w swojej alfie? Czy ktoś wie czy błotnik jest klejony lub przyspawany do progu? Czy po odkręceniu śrub mocujących można go zdemontować bez problemu czy trzeba go odcinać w miejscu gdzie łączy się z progiem? Z góry dzięki za odp. Pozdro

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

odkręcasz kilka śrub i musisz rozkleić to co jest między progiem a lusterkiem bo tylko tam jest klej. najlepiej zdjąć nadkole. przy progu są 2 śruby oraz przy lusterku 2 (przy progu i przy lusterku po jednej ze śrub jest widocznej po otwarciu drzwi, druga przy lusterku jest widoczna po otwarciu maski głęboko przy zawiasie maski), błotnik/zderzak następne 3 i następne 3 po otwarciu maski. niestety pewnie będziesz musiał zdjąć też zderzak albo przynajmniej odchylić oraz wyjąć reflektor. niestety zrezygnowałem z odklejania błotnika bo jakoś nie udało mi się dostać do połączenia, jest ono mało widoczne i nie ma pewności jak przebiega. u mnie dało się zrobić naprawę na samochodzie (lekkie wgniecenie przy połączeniu ze zderzakiem i wgniotki przy masce)
    Ostatnio edytowane przez jendras ; 08-10-2012 o 08:14

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Mroczków
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0TS Selespeed

Domyślnie

OK. jeśli to jest jakiś klej to sobie poradzę. moje wgniecenia są spore ponieważ w sobotę miałem bliskie spotkanie z jeleniem. Straciłem szybę z prawej strony, lusterko i błotnik też jest w ciężkim stanie jak i słupek. Na szczęście przednia jest cała a i prawdopodobnie mam skrzywioną felgę Wielkie dzięki za info demontażu błotnika. Pozdro

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Jak będziesz kleił, to zrób to dokładnie, bo inaczej woda będzie wchodziła pod dywanik pasażera

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Jeśli ktoś zdejmował błotnik to miał jakieś problemy z tym? Ciężko odkręcić śruby od progu? I ostatnie pytanie: czym powtórnie połączyć (klej, szczeliwo...)? Błotnik ze słupkiem?

Pytam, gdyż w dziwny sposób nazbierało mi się wody pod... bitumicznym wygłuszeniem. Prawdopodobnie po wjechaniu w sporą kałużę z dużą prędkością. Dodatkowo w przedniej częsci progu mam wilgotono po tym zdarzeniu. Zaślepki w nadkolu i progach są. Ot, taka mała i jedyna awaria mojej Alfy

Dziękuję za informacje!

Użytkownik Świeżak Avatar lem60
    Mieszka w
    Krosno Odrz.
    Auto
    BYŁO; AR 147, AR 159 JEST AR Giulietta, AR Mito Veloce, AR Tonale Ti 2023

Domyślnie

Cytat Napisał Kalabar Zobacz post
    OK. jeśli to jest jakiś klej to sobie poradzę. moje wgniecenia są spore ponieważ w sobotę miałem bliskie spotkanie z jeleniem. Straciłem szybę z prawej strony, lusterko i błotnik też jest w ciężkim stanie jak i słupek. Na szczęście przednia jest cała a i prawdopodobnie mam skrzywioną felgę Wielkie dzięki za info demontażu błotnika. Pozdro
    Łącze się w bólu
    u mnie tylko błotnik maska i reflektor lewy
    za miesiąc zbiore się za błotnik
    wtedy zobaczy sie co i jak

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    147

Domyślnie

Problemów zasadniczo nie ma, jednak śrubę którą błotnik jest przykręcony do progu (od spodu auta) trzeba wcześniej potraktować penetratorem i to dobrym bo potrafi się zerwać, pozostałe idą lekko i przyjemnie. Mase uszczelniającą traktujesz nożem i wychodzi praktycznie samo, uważaj tylko aby nie po odkształcać zbytnio blachy przy słupku i progu, bo przy ponownym montażu może się nie zgrać idealnie z progiem lub szczelina przy drzwiach może być zbyt duża.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Dzięki Ci za informacje

Znalazłem też środek do klejenia takich połączeń (z różnych for też go polecają) - Novol Gravit 630.