Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: czujnik doładowania

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie czujnik doładowania

Witajcie,

dzisiaj sprawdziłem sobie dwa parametry na EFS - boost pressure i desire boost pressure. Jak na pierwszy rzut oka, wydaje się, że silnik jest przeładowywany, a przy szybkim dodaniu gazu, reaguje z opóźnieniem.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	boost.PNG
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	51.6 KB
ID:	72646
    Czy ktoś mógłby rzucić okiem i powiedzieć, czy mam szukać nowego czujnika doładowania?

ps. wyniki przeprowadzone na ciepłym silniku

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

może najpierw przeczyścić czujnik?
    U mnie jednak to niewiele dało, zarówno na biegu jałowym dalej pokazywał więcej niż 0 a zaś przy przyspieszaniu ciśnienie leciało do ok 1.5bar(wskaźnik w kabinie, odczyt na oko gdzieś pomiędzy dwoma ostatnimi kreskami). czujnik zmieniłem i od tego czasu jest 0 na wolnych obrotach a ładuje do ok 1.4bar. z nowym czujnikiem wydaje mi się że auto straciło trochę kopa.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

no właśnie ostatnio wyczyściłem czujnik. Nie robiłem co prawda pomiarów jak to wyglądało jak był zawalony, ale domyślam się, że było podobnie. U mnie też wskazówka na jałowym jest powyżej 0...

czujnik zmieniłeś na ten sam boschowski?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał maximus Zobacz post
    no właśnie ostatnio wyczyściłem czujnik. Nie robiłem co prawda pomiarów jak to wyglądało jak był zawalony, ale domyślam się, że było podobnie. U mnie też wskazówka na jałowym jest powyżej 0...

czujnik zmieniłeś na ten sam boschowski?
    czujnik taki jak był oryginalnie - bosch, ten starszy typ - gosciom w sklepie tlumaczylem ale chyba mieli gorszy dzień i tak zamówili wg numeru VIN

Użytkownik Ogier Avatar admor
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Insignia A20DTH, RX-8 Renesis High Power

Domyślnie

Wystarczy że zamówi się po numerze Boscha który widnieje na czujniku i też bedzie ok, bo ople z tym silnikiem często mają takie same numery

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał admor Zobacz post
    Wystarczy że zamówi się po numerze Boscha który widnieje na czujniku i też bedzie ok, bo ople z tym silnikiem często mają takie same numery
    Zgadza sie, jeśli są znane/dostępne te same części kupujemy poza ASO po numerze części- tak np w przypadku tego czujnika różnica 230zł za Boscha z normalnego sklepu i 530zł gdy kupi się w ASO.

Co do VIN, to miałem na myśli to że były 2 typy montowane w 159, starszy z końcówką 437 w numerze Boscha, i nowszy z końcówką 845. NIe wiem czy się tak naprawdę czymś ważnym one różnią, ale chciałem zamówić ten nowszy z końcówką 845 i podałem gościom numer Boscha. Sprzedawcy widać jednak wiedzieli lepiej i tak sobie sprawdzili mój VIN, wyszedł im ten starszy Bosch i takiego mi sprowadzili...
    Czujnik działa, więc sprawę olałem, a poza tym był o jakieś 50zł tańszy niż ten nowszy typ.

Użytkownik Ogier Avatar admor
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Insignia A20DTH, RX-8 Renesis High Power

Domyślnie

a są jakieś fizyczne różnice między tym starym a nowym czy tylko numer inny?

Użytkownik Rowerzysta Avatar SebaStol
    Mieszka w
    Łódź/Almelo
    Auto
    159 SW 1.9 jtdm 16V 150 KM

Domyślnie

Pewnie jest to ulepszona (mniej awaryjna) wersja starego czujnika i oprócz numeru i jakiejś modyfikacji jest to samo.
    Przerabiałem też ten temat: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...002_845_a.html

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

no cóż, to ja postaram się dorwać ten nowszy "lepszy" czujnik i dam znać jak będzie po jego wymianie jak się nie sprawdzi, to pewnie znajdziecie go w "bazarze"