Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z podgrzewaniem szyby i cyrkulacją powietrza.

damian2x
    Gość

Domyślnie Problem z podgrzewaniem szyby i cyrkulacją powietrza.

Witam mam problem dotyczący włączników cyrkulacji powietrza i podgrzewania tylnej szyby po krotce opisze problem:

na postoju gdy włączam przyciski cyrkulacji i podgrzewania szyby działają normalnie świecą się kontrolki gdy przekręcę manszetę na światła pozycyjne tak wszystko gaśnie chodzi o kontrolki w/w przyciskach i nie działa podgrzewanie i cyrkulacja powietrza nawiewy reg. temperatury i gdzie ma wiać działa bezproblemowo jedynie to w/w problemy macie jakieś schematy w jezyku polskim bardzo proszę o pomoc pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez damian2x ; 28-10-2012 o 16:42

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Piszesz jak potłuczony
    Działo ci wszystko dobrze póki pozycyjnych nie włączysz mam rozumieć??
    a jak je załączysz to przestaje działać podgrzewanie tylnej szyby i nawiewy ( i nie tak że kontrolki gasną ale i nic nie dmucha znikąd?)?

Masz auto od nowości ?? nie bylo nic kombinowane z podświetleniami przełączników, czy lampami przednimi (ledy czy ksenony)??
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

damian2x
    Gość

Domyślnie

ciężko jest coś opisać jak dzieją sie cyrki.Jeszcze raz:

odpalam samochód --> nawiew/regulacja temperatury/Kierunek nawiewu działają cały czas dobrze z tym nie ma problemu
    włączam podgrzewanie szyby i cyrkulacje powietrza (świecą pomarańczowe diody) to działa do momentu przekręcenia pokrętła na światła pozycyjne czy mijania tak diody pomarańczowe gasną jeżeli przekręcę pokrętło świateł na wyłączone tak z powrotem działają w/w przyciski cyrkulacji i podgrzewania szyb.
    dodam też że wymieniłem we wszystkich pokrętłach żaróweczki każda nowa i nie działa wcześniej jedna działała teraz żadna.

samochód mam od dwóch tygodni i pierwsze spotkanie z Alfa Romeo 156 także nie wiem co może być nie tak nie wiem gdzie szukać przekaźnika podgrzewania tylnych szyb wiem że coś tyka z lewej strony ale patrzyłem gdzie są wszystkie bezpieczniki i nic tam nie znalazłem

damian2x
    Gość

Domyślnie

to moze ktos wie gdzie jest dobry elektryk w okolicach chorzowa

damian2x
    Gość

Domyślnie

Panowie zwarłem gdzieś styki i nie świeci mi żadna żarówka od nawiewów. Jak przekręcę kluczyk (światła wyłączone) to świeci jedna bardzo słabo ostatnia dwie pierwsze mam spalone i muszę wymienić jak zapalę światła to ta ostatnia gaśnie... nie wiem czy działa ogrzewanie tylnej szyby bo lampka nie świeci... lampka od obiegu powietrza świeci ale tylko przy wyłączonych światłach jak zaświecę to gaśnie... gdzie szukać przyczyny... może kable?? może bezpiecznik?? albo przekaźnik..?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Sprawdź lepiej czy dobrze wymieniłeś żarówki w panelu regulacji. Bo włączając pozycyjne to się robi zwarcie na obwodzie podświetlania panelu, dlatego masz cyrki.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

damian2x
    Gość

Domyślnie

sprawdzę sobie to a jak nie to to zakup nowego (używkę) panelu rozwiąże sprawę..?

damian2x
    Gość

Domyślnie

Panowie/Panie problem rozwiązany przyczyna znaleziona.Panel nawiewu posiada dwa wtyki Biały i Czerwony zasilanie podświetlenia odpowiada biały wtyk zaś czerwony zasilanie wł/wył dmuchawy.Aby wyjąć panel najlepiej zdemontować niżej znajdujące się wzmocnienie trzymające się na ośmu śrubach trzy śruby widoczne gołym okiem i dwie poniżej (trzeba się na męczyć ściągając boczny panel wykładziny i na ślepo trochę odkręcać te dwie śruby) linki nawiewu bez klimy smialo można zdjąć delikatnie podwazając plastiki zabezbieczajace linke przed wypadaniem nie przerazac sie ze cos peknie do sedna na białym wtyku na płytce była widoczna przerwa w ścieżce więc lutownica poszła w ruch zrobiłem kabelkiem nowe przejście ścieżki nie lutując ścieżki póki co wszystkie wariacje ustały a panel świeci i działa tak jak ma
    Ostatnio edytowane przez damian2x ; 27-11-2012 o 10:35