Planuje wymienić olej w Q4-ce ale za chiny nie mam pojęcia jakim kluczem odkręcić korek w misce olejowej. Czy ktoś wie może jaki klucz będzie tam potrzebny??
Z góry dzięki za pomoc
Planuje wymienić olej w Q4-ce ale za chiny nie mam pojęcia jakim kluczem odkręcić korek w misce olejowej. Czy ktoś wie może jaki klucz będzie tam potrzebny??
Z góry dzięki za pomoc
Kluczem imbusowym 17.
Dzięki. Ciekaw jestem czy się uda![]()
Ile oleju wchodzi do 3.0 v6 12v???
7.5 litra z tego co pamiętam.
Ostatnio edytowane przez Bates911 ; 14-03-2013 o 21:23
Imbus do odkręcenia korka nabyj albo załatw sobie dobrej jakości żebyś nie obrobił sobie śruby.
- - - Updated - - -
I jeszcze przedłużkę do klucza,oleju wejdzie około 7l i jeszcze najfajniejsze rzecz jeśli to v6 okręcenie i wyjęcie filtra oleju życzę cierpliwości i powodzenia.
Zależy które 12v, u mnie wchodzi 6,5 litra. Tak czy inaczej 2x czwórkę lub piątkę zależnie jaki tam olej lejesz kupić musisz. Chyba, że bierzesz na miarę z beczki- ale lepiej mieć na zapas.
Btw. u mnie dwa razy korek wkręcili bez podkładki i raz już gwintownikiem się bawiłem- przez co teraz mam korek od M.A.N-a. Szczerze powiedziawszy lepiej siedzi w kołnierzu niż oryginał.
Co do samej wymiany techniki są dwie- pierwsza od kanału druga od prawego koła.
I jak sam robiłem wymianę to przedłużki nie potrzebowałem, to gwint aluminiowy więc ostrożnie.
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Ok, dzieki za wskazówki.
Co do oleju, to mi wchodzi jakieś 7 litrów. Weź pod uwagę to co napisała ANET... ważne żebyś miał dobry klucz, bo jak obrobisz śrubę to robi się dość nieciekawie. Ja psikałem zawsze wd-40 żeby trochę odpuściła, a potem dopiero kręciłem.
No misa aluminiowa i uszkodzić ją nie trudno trzeba o tym pamietać!
- - - Updated - - -
Ale jak raz już odkręcisz to masz problem z głowy,póżniej zawsze tylko nowa podkładka pod korek i dużej siły nie potrzeba żeby ją dokręcać.