Witam.
Mam problem z moją alfą, z rana na zimnym silniku kiedy ją odpalam (bez problemu na strzał) i dodaje jej szybko gazu dzieje się to co na filmiku który zamieszczę poniżej (filmik z wypiętą przepływką, ale identycznie zachowuje się z wpiętą) - najpierw się dławi a następnie jakoś rozkręca, jak się wsłuchać to co prawda nie głośno ale słychać strzały albo raczej próby strzału z układu wydechowego. Najgorsze jest to podczas jazdy np przy załadowanym aucie, kiedy chcąc nie chcąc muszę dodać więcej gazu a ona szarpie sie i dusi. Problem przechodzi kiedy lekko się zagrzeje i przełączy na gaz (stag IV) ale jak ręcznie wrócę zagrzaną alfę na benzynę, to też jest ok. Czyli objawy występują tylko na zimnym silniku. Kabel do silnika i do gazu mam. Do komputera auta używam Fiat ECUScan a do gazu taki od producenta STAG'a (taki jaki mają "gazownicy").
4 dni temu wymieniłem filtr powietrza
Rozrząd wymieniłem jakos 5 miesięcy temu w serisie Alfy
Silnik niecałe 2 lata temu tak, że mniej więcej wiem co mam
Myślałem, że może auto nie dostaje odpowiedniej dawki paliwa dlatego się duzi i strzela, obstawiałem filtr paliwa, ale ponoć one takowy mają zintegrowany (nie do wymiany)
Auto stało się jednak z deka mułowate jak na 144 kuce.
Miał ktoś taki przypadek, lub wie co może być przyczyną?
http://youtu.be/fN09faMFD2Y
EDIT: Pod koniec filmiku widać jak chodzi już zagrzana