Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: houston we have a problem -Problemy z EOBD

Karol_ka
    Gość

Domyślnie houston we have a problem -Problemy z EOBD

No i stało się zanim zdążyłam się nacieszyć nowym zakupem i w końcu pojeździć.
    Wczoraj mężowi zapaliła się kontrolka EOBD w czasie jazdy ( jeździ rano Bella do pracy - średnia prędkość po mieście to 40-50km, odległość ok 30 km, nie stoi w korkach z racji godziny - 5:30)wraz z komunikatem " Felher motoruberwachungssystem,werksatt aufsuchen", podjechał do mechanika od którego kupowaliśmy Belle i jesteśmy umówieni dopiero na 14.11 i który stwierdził że jak nie traci mocy, nie szaleje temperatura na chłodnicy to można jeździć tylko nie można szaleć (fuck;/). Prywatnie podłączyliśmy ją u znajomego pod kompa i wyskoczyły następujące błędy :
    1151
    P0300
    P0304

2240
    P0420
    P0430
    Błędy wykasowaliśmy, spokojnie wróciliśmy do domu, a dziś niestety znów to samo, zapaliła się kontrolka.
    Innego mechanika szukać nie będziemy bo ten w ramach zakupu ma nam jeszcze wymienić żarówkę w jednym oku, sondę lambda ( bo jest na "wykończeniu") i odgrzybić klimę, a poza tym trochę jesteśmy spłukani by wydawać u innych gdy tu mamy serwis za darmo.
    Jeździć nie jeździć? Kazać coś jeszcze sprawdzić/wymienić? Czy może to być przede wszystkim wina sondy?
    Błędy sprawdziłam , nie znalazłam tylko błędu 2240 , no i nie podobają mi się błędy w cylindrach;/
    Ostatnio edytowane przez Karol_ka ; 07-11-2012 o 10:57

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

P0300,"Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach"
    P0304,"Cylinder 4 - wykryte wypadanie zapłonów"

Te błędy mogą powodować świece, cewki , kable.

P0420,"System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu "
    P0430,"System katalizatora (Bank 2) - wydajność poniżej progu "

Może to właśnie jest związane z sonda lambda.

Można by jeszcze raz podpiąć u tego znajomego i sprawdzić czy po skasowaniu te same błędy powróciły, czy może były jeszcze jakieś stare w pamięci zapisane.
    Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 07-11-2012 o 11:09
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Świeżak Avatar MarcinPioneer
    Mieszka w
    Sokołów Podlaski
    Auto
    GIULIETTA 1.4 MA, 147 1.6TS 105KM, BMW E34 525i 24V

Domyślnie

P0420 to jest raczej związane z brakiem lub już zużytym katalizatorem. Trzeba zobaczyc jak pracuje sonda za katem.

Karol_ka
    Gość

Domyślnie

Czyli 14-tego sprawdzamy wszystkie sondy ( aż mnie już portfel boli bo umówieni byliśmy na wymianę jednej a nie kilku), kabelki, świece i cewki. Ale póki co mogę spokojnie bez wariowania jeździć czy raczej się wstrzymać.?
    Jak mąż wróci dzisiaj to postaramy się podpiąć Belle jeszcze raz - zobaczymy co tym razem wyskoczy;/ Już się normalnie boję;/

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Z opisu wynika że macie JTS-a . On ma cewki na świecach 4- sztuki .
    Zacząć trzeba od dobrego wyczyszczenia samych cewek , gniazd i świec.
    Bez zdjęcia osłony nie ma dojścia.Lubi się tam zbierać sporo syfu.
    Nie napisałaś z , którego roku masz to auto.
    W moim JTS-ie 2002r poszła jedna cewka pozostałe oryginały fabryczne.
    Cena nowej od 270zł za Bosha.
    Ale jak by to była cewka to by chodził jak traktor.
    Moja Bella

Karol_ka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Z opisu wynika że macie JTS-a . On ma cewki na świecach 4- sztuki .
    Zacząć trzeba od dobrego wyczyszczenia samych cewek , gniazd i świec.
    Bez zdjęcia osłony nie ma dojścia.Lubi się tam zbierać sporo syfu.
    Nie napisałaś z , którego roku masz to auto.
    W moim JTS-ie 2002r poszła jedna cewka pozostałe oryginały fabryczne.
    Cena nowej od 270zł za Bosha.
    Ale jak by to była cewka to by chodził jak traktor.
    Tak JTS-a, Bella z 2003 roku, dokładnie z czerwca. No właśnie o to chodzi że chodzi jak marzenie ( a ja jako "baba" zawsze jestem na to uczulona i pierwsza wszystkie usterki, klekotania słyszę, nawet czasami aż za bardzo), nie szarpie, nie budzi rano sąsiadów jak odpalamy, spala w normie ( jak się postaramy to możemy momentami zejść do 6,5-7l/100km).

.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Jeśli po trzecim lub czwartym odpaleniu komunikat na infocenterze niknie to bym się specjalnie nie przejmował tylko w najbliższej przyszłości lub w jakąś wolną sobotę zrobił jej dzień dobroci.
    Czyli w komorze silnika wszystkie możliwe połączenia elektryczne typu wtyczki , gniazda itp rozpiąć wyczyścić jakim kontakt-sprajem wydmuchać poskładać.
    Tylko wcześniej odpiąć akumulator bo można niechcący sobie przedobrzyć.
    Ja ze swojej jestem zadowolony.
    Moja Bella

Karol_ka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Jeśli po trzecim lub czwartym odpaleniu komunikat na infocenterze niknie to bym się specjalnie nie przejmował tylko w najbliższej przyszłości lub w jakąś wolną sobotę zrobił jej dzień dobroci.
    Czyli w komorze silnika wszystkie możliwe połączenia elektryczne typu wtyczki , gniazda itp rozpiąć wyczyścić jakim kontakt-sprajem wydmuchać poskładać.
    Tylko wcześniej odpiąć akumulator bo można niechcący sobie przedobrzyć.
    Ja ze swojej jestem zadowolony.
    Oj z wolną sobotą to ciężko będzie, bo mąż to pracoholik;/ Myślę że do 14-tego poczekamy i wymusimy czyszczenie i dokładną diagnostykę.
    Dziękuję za rady, jak nas się uda Belle podpiąć pod komputer to dam znać co wyszło, no i oczywiście dam znać co wyjdzie po wizycie u mechanika.
    No i mam nadzieję że to jedne z ostatnich problemów z Bella. Bo jak mąż się wku...y to sprzeda zanim zdąży ją na prawdę pokochać;/

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Musicie też mieć, dobrego mechanika, żeby nie wymieniał tylko cześci w ciemno a umiał ja zdiagnozować. Z tym jest już gorzej.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Karol_ka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Musicie też mieć, dobrego mechanika, żeby nie wymieniał tylko cześci w ciemno a umiał ja zdiagnozować. Z tym jest już gorzej.
    Póki co mamy - na czas aż nie zrobi tego co miał zrobić w ramach zakupu.
    Kolejny znany mechanik, co nam kasował błędy - facet kumaty naprawiał nam poprzednie auta,ale nie podejmuje się poważnych napraw w Alfach bo ich nie naprawiał - może kupić części, popytać innych, doradzić, ewentualnie coś dokręcić, przedmuchać, pojechać jako "pomoc merytoryczna" do innego mechanika czy podpiąć pod komputer żeby zdiagnozować problem itd.
    Porządnego mechanika będę szukać z tych polecanych na forum we Wrocławiu bo do ASO we Wrocławiu jakoś nie mam przekonania - tym bardziej że już raz byłam i zostałam "olana" tylko dlatego że jestem kobietą.