Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: [145/146] miękki pedał hamulca

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie [145/146] miękki pedał hamulca

Witam. Niepokoi mnie fakt ze pedal hamulca do polowy jest miekki dopiero pozniej jest twardszy. jak jest miekki to troche hamuje ale pozniej jak jest twardy to juz o wiele bardziej. Jaka moze byc tego przyczyna?zapowietrzyl sie uklad? wczoraj wymienialem tarcze z klockami, a jakies 6 miechow temu w zakladzie wymieniali mi jeden przwod hamulcowy. Na starych tarczach bylo troszke lepiej niz teraz ale tylko troche, tez pedal byl miekki ale troche krocej. Prosze pomozcie Koledzy.

skrzysio
    Gość

Domyślnie

Kolego jak grzebali cosik przy hamulakach to w ich obowiązku było odpowietrzyć układ to jest normalne i oczywiste . Odpowietrzenie hamulców jeśli masz kanał i kumpla , trwa prawie tyle samo co napisanie tego postu.
    Ja zaczął bym od tego , najprostsze i najszybsze.
    Pozdrawiam

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Klocki muszą się ułożyć do tarcz od razu nie będą sprawne w 100%, pojeździj trochę niech się ułożą
    A jak nadal będziesz miał słabe hamowanie to zajrzyj do korektora siły hamowania czy nie stanął.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Niby odpowietrzyli ale wiadomo jak to z mechanikami. pierwsze pytanie jak odpowietrzyc? a drugie co to jest za korektor? gdzie on jest i jak go sprawdzic? troche rpzejechac to ile 100km?

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Wydaję mi się że układanie klocka do tarczy może być pomiędzy 100 a 1000km w zależności od użytej mieszanki

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał dareme89
    pedal hamulca do polowy jest miekki dopiero pozniej jest twardszy
    A ja zaryzykuje tezę, że tak ma być.
    Ja też swego czasu narzekałem, że mam miękki pedał hamulca. Do tego na postoju jak wciskało się pedał hamulca to on powoli wpadał w podłogę. Wymieniłem pompe hamulcową i wpadanie pedała ustało, ale twardość nie poprawiła się jakoś specjalnie.

No to wymieniłem tarcze i klocki na nówki sztuki. Kompletnie rzadnej różnicy. Wkurzyłem się tylko bo klocki i tarcze były w połowie swojego żywota i niepotrzebnie to zrobiłem.

Kilka miesięcy temu wymieniłem tłoczki w tylnych hamulcach, bo oba były zapieczone i o dziwo to zauważalnie pomogło. Choć szału nadal nie ma.
    Oczywiście przy okazji kolejne odpowietrzanie hamulców.

Tak jak widać też walczyłem z tą twardością, bo mam przekonanie, że jak kupiłem samochód to hamulce były żyleta.

Ale z drugiej strony tak sobie myślę, czy po przesiadce do Alfy z jakiegoś trupa nie byłem oszołomiony sprawnością Alfy i tym, że kiedyś trzeba było mocno deptać, żeby zahamować. A teraz gdy już się troche tych km zrobiło to noga się przyzwyczaiła do innych obciążeń, ale umysł nie do końca i stąd te oczekiwania super twardości.

Jesienią jeszcze wymienie okładziny w tylnych hamulcach i to wszystko co można zrobić.

Dodam, że układ mam zalany bardzo dobrym płynem hamulcowym Motul RBF 600.

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał rigobert
    Cytat Napisał dareme89
    pedal hamulca do polowy jest miekki dopiero pozniej jest twardszy
    A ja zaryzykuje tezę, że tak ma być.
    Raczej nic nie ryzykujesz, sam kiedyś zadałem to samo pytanie na tym forum i wyszło na to że Alfy rzeczywiście mają miękki hamulec, trzeba się do tego przyzwyczaić.
    Osobiście mi to pasuje bo wolę taki który mogę łatwo kontrolować niż tzw. "żylety" (jak w pewnym punciaku) dzięki którym można sobie zęby powybijać. :wink:
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Warto byłoby sprawdzić przewody hamulcowe przy zaciskach , stare przewody mogą pęcznieć stąd ten efekt gumiastego hamulca

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

oran
    Gość

Domyślnie

A mi się wydaje, że wymiana tarcz samej TWARDOŚCI hamulca nie poprawi, mam rację? To coś z hydrauliką na mój łeb. Poza tym, u mnie jest... hmm normalnie, nie czuje, żeby było za miękko czy za twardo, a hamulce moge śmiało powiedzieć, że nie są prima sorte, bo chyba nie były wymieniane od samiuśkiej nowości, może klocki były, ale tylko one.

Nawet jedna strona nie hamowała ale jakoś mi tam brat to zrobił, nawet nie wiem jak, niby jest samoregulacja w hamulcach, ja "pompowałem" hamulec, tak jak do odpowietrzania, a on pchał sprężynke jakąś czy coś, nie wiem bo na lewarku w środku siedziałem i nie chciałem wyłaźić co by mi auto nie spadło

edit: pchał = pomagał jej, bo ona już odkształcona była czy coś, no nie wiem dokładnie, ktoś kto się zna pewno lepiej to będzie mógł wyjaśnić

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

tarcze wymienilem bo byly krzywe i przy hamowaniu kierownica i pedal lataly ale juz jest lepiej , przejechalem ze 100km i torche juz lepiej, wiec moze jak klocki sie uloza do konca bedzie jeszcze lepiej