Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Prosba o porade "cieknacy olej ze skrzyni" Alfa 156 2.0 97r

Użytkownik Rowerzysta Avatar dropas
    Mieszka w
    Koszalin - Alesund NO
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS 97r Toyota Avensis Facelift T27 2013

Domyślnie Prosba o porade "cieknacy olej ze skrzyni" Alfa 156 2.0 97r

Witam was koledzy pisze z zapytaniem poniewaz mam problem. Od ok miesiaca zauwazylem plamy pod samochodem i niestety
    jest to olej ze skrzyni "cieknie z 5 biegu tzn z tej skrzynki gdzie on sie znajduje" to wiem na 100 procent. Tydzien temu dolalem
    ok 300 mililitrow oleju ale zauwazylem ze po dolaniu tego oleju ubywa go jakby szybciej niz przed dolaniem czy to normalne? i
    najwazniejsze pytanie nie mieszkam obecnie w polsce i mam do przejechania na swieta 1400 km czy dam rade mimo cieknacej skrzyni
    dojechac bez szwanku jesli doleje olej dzien przed wyjazdem? bardzo bym prosil o jakas odpowiedz moze ktos mial juz taka sytuacje?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    kraków PROKOCIM
    Auto
    156 2.0 TS ; 147 1.6ts 105km

Domyślnie

miałem podobny problem z tym ze mi przepuszczały simmeringi. wymieniłem wszystkie i po sprawie..

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To normalne w alfach. Ja też niedawno zabrałem się do usunięcia wycieku spod pokrywy 5 biegu.
    Te skrzynie są skręcane bez uszczelek i jak stwardnieje hermetyk to cieknie.
    Ja to zrobiłem na silikon, bez wyciągania skrzyni z samochodu, ale roboty jest sporo, bo trzeba zdjąć cały 5 bieg i uszczelniać z obu stron tej grubej blachy, która jest między skrzynią, a pokrywą 5 biegu.
    Ale coś za duży ten twój wyciek - jesteś pewny, że właśnie tam cieknie ?
    Może masz jakieś większe pęknięcie albo puścił simering na wałku sprzęgłowm.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Najpierw zdiagnozuj skąd tak naprawdę masz wyciek,może to być uszczelniacz walka sprzęgłowego,uszczelniacze półosi raczej rzadko występuje spod pokryw,ale wiadomo wszystko może się zdarzyć,jeśli wyciek jest naprawdę duży obawiam się że możesz nie zrobić tej trasy bezawaryjnie.

Mieszka w
    Koszalin - Alesund NO
    Auto

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi chlopaki ale tak czy siak nie mam wyjscia jak zrobic ta trase jedyny plus taki ze bez problemu idzie odkrecic srube od skrzyni i uzupelnic olej wiadomo nie jest to super konfortowe ale tylko taki mam pomysl na chwile obecna dolac przed wyjazdem, w trakcie i jakos dojechac macie jakies sugestie jak dojechac spokojnie nie wiem nie przekraczac 3 tys obrotow jechac na najwyzszym biegu ? a co do remontu skrzyni jesli dojade to i tak wymienie wszystko raz jeszcze wszystkie simeringi , uszczelnie skrzynie co sie da to sie zrobi. Fakt faktem jest to 1 najpowazniejsza awarie w alfie od ponad 50 tys jakie nia zrobilem.Poki co kontroluje stan oleju i bede dolewal. Jak stoi to nie cieknie ale jak juz wszystko sie rozgrzeje stane i po chwili widze jak olej robi sobie kap kap

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Weź dużą folię, dobrze rozgrzej silnik i podłóż pod skrzynię.
    Zostaw samochód na biegu jałowym ok. 0,5 godz i zobacz, ile oleju wyciekło i skąd kapie.
    Jeśli puścił simering na wałku sprzęgłowym to plama będzie w okolicach złożenia skrzyni z silnikiem, jeśli spod pokrywy 5 biegu to bliżej lewego koła.
    Napisz, co stwierdziłeś.

Mieszka w
    Koszalin - Alesund NO
    Auto

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	481
Rozmiar:	32.4 KB
ID:	77798Na to pytanie moge odpowiedziec poniewaz olej cieknie wlasnie z okolic laczenia skrzyni i silnika jest tam nie duza szpara a zaraz obok jest czarna blacha i olej splywa sobie tamtedy i na ta lape gdzie wchodzi uklad wydechowy. Co do tej pokrywy ciezko cos zobaczyc ale tam tez jest wszystko wilgotne od oleju ostatnio czyscilem tam wszystko i sprezonym powietrzem probowalem cos wyczyscic zeby konkretnie wiedziec co jest grane ale najpowazniejszy wyciek jest z miejsca laczenia skrzyni z silnikiem co do oleju ciezko stwierdzic nie probowalem z folia ale gdy silnik jest rozgrzany i chodzi na biegu jalowym to kapie dosc szybko a jak zgasze silnik to po ok 5 moze 7 min wyciek sie konczy . Stan oleju w silniku jest ok nic nie brakuje procz wlasnie skrzyni. Poprostu lipa straszliwa
    Ostatnio edytowane przez dropas ; 18-11-2012 o 23:44

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to wygląda, że niestety sprawa jest grubsza, bo puścił simering wałka sprzęglowego i masz duży wyciek, więc trzeba będzie wyjmować skrzynię.
    Jazda z tym w długą trasę jest dość ryzykowna.
    Może jednak spróbuj to naprawić na miejscu.

Mieszka w
    Koszalin - Alesund NO
    Auto

Domyślnie

Chcialem tak zrobic ale problemow jest kilka. Kwota w norwegi jest zabojcza nawet ale kij z kasa poswiecilbym ja bez problemu ale to sa partacze i jakby cos poszlo nie tak wywineli by sie sianem i tyle .Wiec wole dolewac olej i zaryzykowac bo serwis w norwegi powie ze nie umieja tego zrobic i tyle oddadza auto i nadal jestem w czarnej du.. .Moze moglbys mi cos doradzic jak przetrwac ta podroz jakis pomysl?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Trzeba ustalić wielkość wycieku, żeby było wiadomo ile można przejechać bezpiecznie bez dolewania oleju.
    Najlepiej napełnić skrzynię na poziomo stojącym samochodzie, przejechać pewien odcinek, np. 100-200 km i ponownie napełnić skrzynię.
    Dla skrzyni w miarę bezpiecznie będzie, jeśli nie dopuścisz do ubytku większego niż ok. 0,5 l.
    Z ilości dolanego oleju łatwo obliczysz, jaki odcinek możesz pokonać bez dolewania oleju.
    Może nie będzie aż tak źle i uda się wrócić do Polski np. dolewając tylko jeden raz w drodze.