Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Brak tylnego przeciwmgłowego

Tomi'73
    Gość

Question Brak tylnego przeciwmgłowego

Hello!
    Witam wszystkich!
    Moje maleństwo ma mały problem,a mianowicie nie świeci tylne światło przeciw mgłowe.Instalacja i żarówka są ok.Po wciśnięciu przycisku na lewej manetce,przycisk odbija i ani światło,ani kontrolka nie świecą.Może to jakiś przekaźnik?,albo co innego.Zaczynają się wieczorne o poranne mgły,więc byłbym wdzięczny za pomoc w temacie!!!
    Pozdrawiam Gorąco!

janusz
    Gość

Domyślnie

witam tu masz opis świateł pozycyjnych i przeciwmgłowych schematy jak idą wiązki itp
    http://www.sendspace.pl/file/ac0a10aff76da36ef415de6

Tomi'73
    Gość

Domyślnie

Dzięki Przyjacielu!
    To jet właśnie to-jutro się za ten problem zabieram.
    Podejrzewam przekaźnik.
    Pozdrawiam!

janusz
    Gość

Domyślnie

całkiem możliwe bo przekaźniki pozostawiają wiele do życzenia ja w swojej wymieniłem na zwykły od grzania szyby bardzo delikatny jak na te prądy

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

i jak doszyłeś z tym świtałem ?? kolega pa podobny problem ale przekaźnik ma dobry

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

Jak przycisk odbija to jest uszkodzony i manetka do wymiany. A na początek trzeba wyczyścić kostki przyłączeniowe do lampy jakimś kontakt sprejem albo papierem ściernym i styki żarówki w lampie mogą być zardzewiałe , pośniedziałe. I ewentualnie masę w bagażniku przeczyścić i zakonserwować.

janusz
    Gość

Domyślnie

witam jeżeli kontrolka włączenia światła się nie świeci to uszkodzony może być przekaźnik, bezpiecznik, przycisk w pająku lub połączenia w tym obwodzie a przeczyszczenie żarówki nic nie pomoże jedynie poprawi na przyszłość i w tedy warto zrobić to z resztą żarówek za jedną robotą

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

Jak kupiłem auto to też nie działało. Mechanik sprawdzał tak włączył przycisk i sprzwdził kontrolką prądową od masy do kolejnych styków kostki w lampie i nagle zaświeciła się kontrolka na desce i żarówka. Powiedział że trzeba szukać przyczyny a nie miał czasu wtedy. Przyjechałem do domu wyciągnąłem kostkę z Lampy i psikałem wd na styki żarówki później do kostki podłączyłem i działało. A Według Mnie działa to w ten sposób że jeżeli nie ma obwodu przez żarówkę to kontrolka nie będzie się świecić ponieważ po spaleniu żarówki się nie świeci co oznajmia kierowcy że jest spalona żarówka i trzeba wymienić Ją. A czyszczenie masy też ogólnie może pomóc ale to wtedy raczej by wszystkie żarówki w lampie świrowały , albo np słabo świeciły.

janusz
    Gość

Domyślnie

witam może masz inną wersję niż ta ze schematów a z nich wynika że kontrolka ta na zegarach jest zasilana z kabla idącego do żarówki i nie mamy układu który by wykrywał przepalenie żarówki A okresowe czyszczenie styków zawsze wskazane ostatnio znajomy był u mnie z bmw i jedna żarówka kierunku nie paliła tak że układ mrygał szybko jak przy przepalonej żarówce ale jak się włączyło awaryjne wszystkie żarówki migały!!! pomogło przeczyszczenie ferelnej żarówki papierem.............. więc cuda się zdarzają i chodzi ok

Tomi'73
    Gość

Domyślnie

Witam Wszystkich!
    W mojej Bella Moniqe winny był przekaźnik,a własciwie niezbyt czyste styki,a jak wiadomo,nasze autka,to takie kapryśne,piękne blondynki,które uwielbiają być czyste!W sumie my także lubimy czyste i pachnące,oraz zadbane!
    Dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam!