długi rozruch silnika ( gdy zimny, np. po nocy, dłuższym postoju... ) i dymienie przy rozruchu. pożniej odpala normalnie i dymienia nie widać. jaka może być przyczyna ???
długi rozruch silnika ( gdy zimny, np. po nocy, dłuższym postoju... ) i dymienie przy rozruchu. pożniej odpala normalnie i dymienia nie widać. jaka może być przyczyna ???
Prawdopodobnie słabe grzanie świec żarowych. (może któraś uszkodzona)
Moja Bella
też tak myśle i jutro sprawdze świece. dodam tylko, że dzieje mi sie tak po wymianie rozrzadu. sprawdzałem ustawienie rozrządu po wymianie i jest ok. wcześniej odpalał mi na "dotyk"...
A może to być wina kabli zapłonowych??
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
mam nadzieje że skończy się na świecach...
- - - Updated - - -
jeszcze taka aluzja... przy rozruchu dymi mi białym dymem. poza tym pedał gazu reaguje z drobnym opużnieniem na każdym biegu jesli chodzi o przyśpieszenie. więc tak myśle czy aby rozrząd nie jest przestawiony? przed tem elegancko, natychmiast reagował przyśpieszeniem...???
świece w takich warunkach jak teraz raczej nie mają znaczenia. Porządna diagnostyka, ja bym polecał Ci zrobić test przelewowy wtryskiwaczy.
u mnie jest podobnie w jtd, po zimnej nocy na minusie trzeba pokręcić 4-8 sekund na poczatku łapie jakby nie wszystkie tłoki a po chwili już normalnie chodzi, dołączam się do pytania autora![]()
moim zdaniem zużyte wtryskiwacze na 90%. Polecam zrobić test przelewowy, na przelewy wtryskiwaczy założyć przeźroczyste przewody, odpalić i mierzyć wysokość ich napełniania po np. 4min. Ważne jest żeby były równe. Jeżeli któreś odbiegają na sporo na + to leją i przez nie cięzko pali. Czasem zużyty jeden wtryskiwacz może sprawić mnóstwo kłopotu przy rozzruchu.
Nie wiem jak w jtd, bo robiłem to sam w dci i było very easy, natomiast samodzielnej wymiany wtrysków nie polecam, ja wyciągałem widlakiem bo tak się zapiekły
A FES nie ma funkcji wyświetlania korekcji wtrysków czasem? chyba ma, ale nie dziala w cf2.