Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: Problem Alfa 145 1.4 TS

muro87
    Gość

Domyślnie Problem Alfa 145 1.4 TS

Witam,
    jestem pierwszy raz właścicielem alfy i chciałby zaczerpnąć rady alfistów. Czytałem wiele postów ale żaden nie rozwiązał moich problemów. Otóż problem jest następujący, po odpaleniu auta rano wszystko jest okej, obroty 1500 później 1100 i jak już ma zejść ze ssania zaczyna się falowanie, nie jest duże ale strasznie irytuje, gdy silnik się rozgrzeje lubi zapalić się marchewka, początkowo delikatne wciśnięcie gazu załatwiało sprawę i gasła, lecz teraz jest bardziej zawzięta i czasem nie chce zgasnąć , chwilowe wyłączenie silnika załatwia sprawę, czasem nie zapali się tydzień a czasem kilka razy na dzień, chciałem połączyć się pod komputer lecz żaden nie chce się połączyć, ktoś ma jakiś pomysł ? chodzi o ale 145 1.4 TS 2000 r.

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

Mialem takie objawy ze strony sondy lambda, samo ustapilo i od poltora roku nic sie nie dzieje. Skąd jesteś?

muro87
    Gość

Domyślnie

Jestem z Ciechanowa woj. Mazowieckie. Elektomechanik podobno sprawdzał SL i podobno jest okej, wywnioskował dziwną teorię że ECU jest uszkodzony ale czy wtedy auto by paliło i jeździło ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jarek_Jarecki
    Mieszka w
    Świdnica / Legnica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 16V T.S.

Domyślnie

Cytat Napisał muro87 Zobacz post
    Witam,
    jestem pierwszy raz właścicielem alfy i chciałby zaczerpnąć rady alfistów. Czytałem wiele postów ale żaden nie rozwiązał moich problemów. Otóż problem jest następujący, po odpaleniu auta rano wszystko jest okej, obroty 1500 później 1100 i jak już ma zejść ze ssania zaczyna się falowanie, nie jest duże ale strasznie irytuje, gdy silnik się rozgrzeje lubi zapalić się marchewka, początkowo delikatne wciśnięcie gazu załatwiało sprawę i gasła, lecz teraz jest bardziej zawzięta i czasem nie chce zgasnąć , chwilowe wyłączenie silnika załatwia sprawę, czasem nie zapali się tydzień a czasem kilka razy na dzień, chciałem połączyć się pod komputer lecz żaden nie chce się połączyć, ktoś ma jakiś pomysł ? chodzi o ale 145 1.4 TS 2000 r.
    Co to znaczy, że nie chce się połączyć z kompem? Wyświetla jakis komunikat?
    Jak sie podłączałeś? Jakie oprogramowanie?

najprawdopodobniej masz wersję Demo programu MES i nie zawsze w tej wersji się połączysz
    Bez podłączenia to jak wróżenie z kart...przyczyn może byc wiele i wymiana "na czuja" jest raczej kosztowna i nie masz pewności, co było problemem

muro87
    Gość

Domyślnie

No znaczy to że nie ma połączenia z ECU, można połączyć się z ABS, poduszkami a z ECU nie można nawiązać połączenia, dziś zrobiłem trasę 200km i na początku marchewka mi się zaświeciła 3 razy a później było okej, a jak się już zaświeć to lubi strzelić w tłumik tak jakby petardy pod nią rzucał o czym wcześniej nie wspomniałem ;p no i nawet po przejechaniu tych 200km obroty nie spadły do prawidłowych 900, kapryśna ta moja alfka.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał muro87 Zobacz post
    No znaczy to że nie ma połączenia z ECU, można połączyć się z ABS, poduszkami a z ECU nie można nawiązać połączenia, dziś zrobiłem trasę 200km i na początku marchewka mi się zaświeciła 3 razy a później było okej, a jak się już zaświeć to lubi strzelić w tłumik tak jakby petardy pod nią rzucał o czym wcześniej nie wspomniałem ;p no i nawet po przejechaniu tych 200km obroty nie spadły do prawidłowych 900, kapryśna ta moja alfka.
    Nie "alfka"kapryśna tylko alfek nie chce jej dać tego co potrzebuje.Zmień elektryka,wymień po diagnozie co trzeba a nie pisz o kaprysach "alfki".
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

muro87
    Gość

Domyślnie

diagnostyka została przeprowadzona i wykazało 4 błędy
    1. Czujnik temperatury.
    2. Sonda Lambda która pokazywała stałą wartość 486
    3. Błąd położenia wału
    4. Zbyt bogata mieszanka.
    Skasowaliśmy błędy i wymieniłem czujnik temp. i świece. Po ok 200km marchewa znowu się pali, spalanie w trasie ok 9l. Jakieś pomysły? czy błąd sądy może być spowodowany wydmuchaną uszczelką za kolektorem ? Zaznaczam że obroty już nie falują.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Stałe wskazanie sondy - sonda nie pracuje, odłączona lub uszkodzona. Albo auto nie rozgrzane. Uszkodzona uszczelka za kolektorem wydechowym jak najbardziej ma wpływ na wskazania lambdy, a to na skład mieszanki. Spalanie w trasie 9l to dużo, w lecie jadąc samemu można zejść do 6-6,5l jak auto sprawne
    Podaj nry błędów, błąd czujnika położenia wału niejedno ma imię. Pozostałe też. Dla mnie opis jest zbyt chaotyczny żeby coś wywnioskować.
    I zmień elektromechanika, jak według niego masz ECU uszkodzone.

Przeczytaj sobie ten wątek: http://lkar.pl/forum/viewthread.php?thread_id=2153
    I może sam coś wywnioskujesz.
    Ostatnio edytowane przez Rzmudzior ; 20-01-2013 o 18:32
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

muro87
    Gość

Domyślnie

hmm nie wpadłem na to żeby spisać kody błędów;/ uszczelnię wydech i pojadę na komputer, jeśli będzie to samo pomyślę o nowej sądzie, dzięki!

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Tylko zamienników nie kupuj, bo będzie gorzej. Sprawdź najpierw wszystkie kable i przewody sondy.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/