Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: Plastik lewarka skrzyni biegów , błąd ABSu i poduszki.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacperpol
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    alfa 145 1.4 TS 98' junior

Question Plastik lewarka skrzyni biegów , błąd ABSu i poduszki.

Witam, mam możliwość zakupu alfy 145 1.4 103 KM rocznik 98 przebieg 197 tyś km silnik TWIN SPARK klimatyzacja , elektryczne lusterka .
    Cena myślę że okazyjna 1000 zł bez OC / przegląd ( kolega sprzedaje).
    Przepraszam za tak szczegółowy opis chciałem to wszystko jak najlepiej opisać.
    Do tego książka serwisowa i instrukcja pojazdu. Auto miało 3 właścicieli i nie ma na niej żadnej rdzy.

Co mnie zastanawia dlaczego aż tyle rzeczy było robione w ostatnim czasie .
    remont silnika, akumulator, alternator, zawieszenie ,łożyska ,przeguby , rozrusznik,kable i rozrząd.
    Cena podejrzanie niska podobno dlatego że bez OC to ludzie boją się jej sprowadzić uszkodzonej a znów lawety to się nie opłaca. Tego akurat ja się nie obawiam.

Niestety auto ma kilka defektów i chciałbym się was poradzić drodzy alfoholicy.
    1. Auto ma uszkodzony plastik lewarka skrzyni biegów. Część została już zakupiona wygląda tak http://allegro.pl/alfa-romeo-156-pla...808155928.html
    Z tego co się dowiadywałem to wymiana nie będzie aż tak skomplikowana , ale czy na pewno ?
    Wymieniać na kanale ma mój ojciec który robił takie coś w maluchu, wymieniał też wahacze przeguby no troszkę się zna na samochodach ale np obrotów w golfie 1 nie potrafił ustawić,wiem że nie ma co porównywać alfy do jakiś maluchów czy golfa 1.
    Niestety kanał jest w odległości 30 Km od tej alfy. Obecnie wbita jest dwójka. Czy będzie to w miarę bezpieczne. Silnik nie oberwie za bardzo?

2.Drugie pytanie dotyczy podłączenia alfy pod komputer. Czy wystarczy mi kabel euroscan ? Jeśli nie proszę podajcie jaki.
    Muszę się podłączyć w celu usunięciu dwóch błędów:
    ABSu i poduszki. ABS działa tylko świeci się ta kontrolka a wolałbym to ponaprawiać w miarę możliwości.

3.Załączam zdjęcie poglądowe . W razie czego mam ich więcej. Proszę o odpowiedzi.
    PS Jeśli ktoś posiada /posiadał taki samochód proszę pisać o nim tak ogólnie spalanie użytkowanie itp chętnie poczytam.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20121209_143804 (Small).jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	68.0 KB
ID:	80935

Skrzynia już sprawna , teraz problem z wtryskiem .
    Ostatnio edytowane przez Kacperpol ; 07-01-2013 o 19:53 Powód: nowe problemy

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Kacperpol Zobacz post
    1. Auto ma uszkodzony plastik lewarka skrzyni biegów. Część została już zakupiona wygląda tak http://allegro.pl/alfa-romeo-156-pla...808155928.html
    Jeśli dałeś 100zł, to przepłaciłeś. Pasuje od Seicento:
    http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-l...833164905.html

Z tego co się dowiadywałem to wymiana nie będzie aż tak skomplikowana , ale czy na pewno ?
    Do wymiany nie jest potrzebny kanał. Jeśli się nie mylę, to w dziale "zrób to sam" jest instrukcja jak to wymienić.

Czy wystarczy mi kabel euroscan ?
    Tak, ale potrzeba jeszcze przejściówki 3-Pin.

proszę pisać o nim tak ogólnie spalanie użytkowanie itp chętnie poczytam.
    Twin Spark 1.4, przez wielu uważany za najbardziej awaryjny. Delikatna jednostka, dość paliwożerna (średnio 9-10l/100km).

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedź.
    Kupił kolega za 55 zł jakiś .
    Znalazłem poradnik widzę że chyba nie będzie aż tak źle.
    A co do jazdy 30 Km na dwójce ? To chyba nie będzie aż taki hard core jadąc powiedzmy 50km/h?
    9-10 l w mieście tak ? Cholera jasna chociaż mój obecny złom tyle pali ale ma 60 KM .
    Co do usterek to w tej alfie nie działa jeszcze tylna wycieraczka.
    Ostatnio edytowane przez Kacperpol ; 25-12-2012 o 23:38

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pablos 1987
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4Ts 2000r

Domyślnie

w 1.4 uda ci sie na trasie zejść do 7L ale ta jak kolega pisał miasto to niestety 9-10L w starszych, gniazda byly za schowkiem pasażera i potrzebna jest przejściówka z obd na 3piny,chyba że ktoś zmieniał silnik na mlodszy i jest po 99roku to gniazda diagnostyczne są pod maską.Oc do 1.4 to około 450zł za rok więc koszt nie za duży.a jazda do 30 km nie powinna jej zaszkodzić.a co do wymiany z tego co sie oriętuje to wystarczy zdjąć plastiklową obudowe tunelu i powinien być już odpowiedni dostęp.

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto

Domyślnie

Dzięki pablo, w takim razie biorę to auto na dniach. Wpłacę na razie część kwoty tak żeby po testować. Ehh te spalanie to porażka jakaś moja renia 19 też na mieście pali 10 ;/ .
    CO do kabla to NIE taki będzie http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...tyku-obd2.html + jeszcze przejściówka . Kurde a piszą że taki wystarczy.
    Czyli potrzebuje takiego http://allegro.pl/komplet-fiat-alfa-...889082817.html
    taniej to sie chyba już nie da kupić.
    Ostatnio edytowane przez Kacperpol ; 26-12-2012 o 11:47

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Do tego obd musisz jeszcze kupic przejściówke 3pin http://allegro.pl/adapter-obd-2-na-3...871108222.html
    Jeśli chodzi o plastik to trzeba niestety od dołu sie do tego zabrac. Odkrecic wydech, osłone termiczną kata i pierwszego tłumika. Też będę sie do tego zabierał na dniach.
    Spalanie... No cóż alfy nie należa do oszczędnych. Jeśli chodzi o awaryjność 1,4 to raczej jest na tym samym poziomie co reszta tsów. Rakieta to nie jest, ale daje dużo radości Wczoraj zrobiłem sobie rundkę po mieście i gemba mi sie śmiała

Życzę bezawaryjnej jazdy

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto

Domyślnie

Gonzo jak będziesz miał czas to prób fotki byłbym wdzięczny.
    No mam nadzieje że mi się uda to zrobić .
    A jeśli jeździłbym na seniora to do jakiego spalania minimalnego można dojść ? Kolega coś pieprzył ze osiągnął niby 5 litrów na wiosce.

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

No dobra. Dzisiaj pół dnia probowałem sie dostać do lewarka. Odkręciłem wszystko od spodu. Cały panel z osłoną termiczną opuśniłem i nie widziałem tam dostępu do lewarka. Czy trzeba rozpinać cięgna biegów żeby wyjąć cały ten panel czy jak?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Marcoo
    Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    Alfa 156 2,5 V6 <3

Domyślnie

@Gonzo : wymieniany miałem ten plastik jakoś rok temu i miałem do tego instrukcję. Jak ją mam to Ci podeślę na PW tak samo jak koledze @Kacperpol.

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto

Domyślnie

Marcoo to podsyłaj jak możesz z góry dzięki.
    Ja będę się za to z ojcem jutro zabierać. Również dostałem instrukcję ale od seiciento nie wiem czy to będzie to samo.