AR 156 1.8 TS LPG -> AR 159 Sportwagon 1.9 JTDm Ti -> BMW 520xD
- a jednak coś jest,Kod:P0177 Fuel Composition Sensor Circuit Range/Performance P0178 Fuel Composition Sensor Circuit Low Input
- co te zrzuty takie ogryzione, nie chcesz pokazac jaki masz ECU w tym modelu z 2004 roku.
- ten parametr jest liczony tylko podczas przyspieszania i tutaj występuje w całym zakresie obrotów, od 920 do 2080.
- nie podałes jakie ECU, model , trudno cos diagnozować.
- zwykle to MAF i lambda w okreslonym banku.
- ale twierdzisz że MAF i lambda sa dobre, szkoda że nie ma ogryzionych wykresów z tych czujników może jednak coś byśmy znalezli.
- reset zawsze możesz wykonać, tylko pamietaj o tych >= 200 km na adaptacje.
--
![]()
Moze faktycznie trosze przesadzilem w zminejszaniu wielkosci plikowMam ME 7.3.1. Lambdy chodza bez zarzutu, calkowicie mieszcza sie w normie... lataja miedzy 0,2 a 0,8... zaczynaja dzialac od 0,45 przy mar na wylaczonym silniku... Co do przeplywki montowalem nowke boscha i ona jest tez ok. Zastanawiam sie jeszcze nad jakas lewizna powietrza ale to troche dziwne by bylo bo np od czw do niedzieli nie bylo bledu, wczoraj byl 2x, dzisiaj znowu nie bylo. Blad zawsze wyskakuje na juz prawie dogrzanym albo dogrzanym silniku.
PS silniczek to AR32205, obie lambdy maja tys przebiegu bo faktycznie byly do d. (pisze o tych pre-cat)
PS2. na forach anglojezycznych znalezlem jeszcze ze podobne objawy powodowal czujnik temp silnika (czyli jak rozumiem czujnik temp plynu chlodzacego...)
Postaralem sie o dokladniejsze wykresyPrzeciez i tak niczego nie jestem pewny
Najpierw bledy z popludnia ale dokladniejsze:
Teraz odpalamy piec ktory zdazyl ostygnac ze 30 min...
Nagrzal sie:
Teraz przepływka + jakies parametry ktore nie byly wartoscia 1Nie wiem co to
Wartosci adaptacyjne (?)
Teraz z ciekawostek... Auto stalo przeszlo 3h i po odpaleniu przy dzisiejszej pogodzie mialo ciut ponad 50 stopni na starcie... Do tego auto w czasie spokojnej jazdy lapie ok 70 stopni. Jak sie chwile postoi w korku to lapie 90-95 a potem w czasie jazdy znow spada do 70..
Bubu321 HELP :roll: :|?:
ECU rejestruje adapatcje tylko jak temperatura >= +70 st C, dlatego tak ważny jest dobry termostat.
nie znam tego ECU i nie moge go uruchomic "na stole".
Jak widac brakuje ciągle jakiejś instrukcji.
Analiza wykresów:
1. błąd występuje na banku 1 i banku 2, czyli na obydwu sondach jednocześnie.
sondy nie sa "leniwe" , nie potrzebuja dogrzewania i przepalenia.
a nie ma tam jakiejś sondy za katalizatorem ? to w końcu EURO3, po roku 2002.
- Problem: łącznik elastyczny ale jego wyeliminuje pomiar z trzeciej sondy jak się znajdzie.
2. MAF przepływomierz
albo kolega był przed śniadaniem albo MAF do wyrzucenia, pomiar tego parametru jest dość kłopotliwy dla użytkownika, ponieważ należy dodać gazu do odcięcia przez ECU.
Pamietamy aby silnik był nagrzany oraz ZAWSZE robimy pomiar przepływności oraz równolegle pomiar napięcia z przepływomierza.
( programy diagnostyczne nie wiadomo dlaczego ale ograniczają ten parametr )
- Problem: jesli to nie fałszywy bosch to może wkładka jest nie oryginalna, jak możesz to podaj numer wkładki od MAF-a, nie to co pisze na obudowie, tylko numer samego czujnika.
Albo takie jest fałszywe powietrze np. na odmie, która działa dopiero poza obrotami biegu jałowego.
3. parametry addition są poza zakresem.
poprawna wartość to 0.8 -- 1.2
poniżej podają że to zwarcie na sondach, raczej bzdury.
Ja stawiam w pierszej kolejności na MAF, potem na fałszywe powietrze.
Chociaż termostat to jako trzeci do kontroli / wymiany.
--
--
![]()
Niechce mi sie znowu wrzucac wykresu ale piec doszedl do 6800 obr (wiecej nie chcial) a przeplyw byl na poziomie 330... Napiecia na mar`e nie moge znalezc w opcjach alfadiaga (moze tego nie ma w wersji dla me 7.3.1...
Na forum alfaowner znalazlem taki cos:
Mam ndzieje ze to to...When i had P1177 and P1178 on it turned out to be the engine temp sensor which gives symptons identical to lambda or maf failure but only costs a tenna to fix
100% MAF masz walnięty bo mialem to samo. Ale najlepiej pożycz od kokoś przepływkę i wtedy sprawdzisz.
Przepływka nówka sztuka ze sklepu (nie allegro) ma rowny tydzien i pokazuja sie dokladnie takie same wrtosci jak na starej... Zbieg okolicznosci?? :? Jutro jade na ASO - bede im patrzyc na rece.
tom993 jakie bylo rozwiazanie? Wiem ze to bylo 2 lata temu ale moze pamietasz?
Mam ten sam problem a nie chce zakladac nowego tematu jak tu jest identyczny!
też się podepnę, bo mi cały czas ten sam błąd wywala...może to być właśnie przepływka ?
Today we are living our future memories..