Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Afa GT 150 KM rok ''05 problem z odpalaniem

Ptasiek
    Gość

Domyślnie Afa GT 150 KM rok ''05 problem z odpalaniem

Witam. Kupiłem takową Alfę z DE, niestety od PL handlarza. Alfa ma niby 136 tys. przejechane, ale wiem, że coś było robione z tym przebiegiem- mniejsza o to. Autko potrzebuje przy przekręceniu kluczyka od 5 do 8 sec na odpalenie. Co mogę sprawdzić sam- przeczyścić, co muszę zlecić fachowcom. Nie mam problemow z ubrudzeniem się, prośba ewentualna przy pisaniu rad o podanie rozmiarów kluczy itp. Bywa, że prawie zaskoczy po ok.5sec, ale jeszcze dusze i przy ok.8 dopiero jest zapłon. Lepiej odpala na temp. +1, zauważanie gorzej na -5. Dobrze, że poniżej tego nie schodziło.

Drugie pytanie- przy minusowych temp. przy otwieraniu drzwi klamka zewnętrzna nie odskakuje- czym to smarować. Oraz szyba nie schodzi- to problem przymarzającej dolnej uszczelki czy wewnątrz drzwi- silnik chce szybę opuścić, ale coś ją trzyma, obojętnie czy będzie -1 czy mniej.

Skrajne pytanie- w bagażniku są uchwyty na "podłodze". Można kupić do nich jakąś pasującą siatkę? Inne "ala uchwyty" są na pionach za kanapą, tam się też coś montuje?

Przypomiało mi się- muszę wymienić olej, dotychczas był lany 0 w30 Total, czy nalezy i po jakim przebiegu zmienić wartość oleju na inną. Z ciekawości- ile kosztuje plus minus rozrząd do GT?

Pozdro

Ps. prośba o nie dublowanie odpowiedzi, jak już ktoś coś w 100% napisze no nie odpisujcie tego samego.
    Ostatnio edytowane przez Ptasiek ; 26-02-2013 o 08:30 Powód: zapomniało się

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Podepnij pod komputer i pewnie wyskoczy błąd przekaźnika świec.
    Ewentualnie jeśli po zapaleniu miga kontrolka grzania świec to znaczy, że któraś/lub kilka jest padniętych. Jeszcze kwestia akumulatora, który może nie mieć już mocy rozruchowej. Świec w tym silniku wszystkich łatwo nie wykręcisz, żeby je oczyścić z nagaru, który też może przeszkadzać. Zamek nie odskakuje bo pewnie zawilgnięty i zabrudzony. Należy wysuszyć i wlać oliwę techniczną lub coś podobnego po wykręceniu śrubki we wnęce drzwi (torx o rozmiarze bodajże 35). Siatka do bagażnika na allegro około 30-60 zł w zależności od jakości i gęstości. Oryginał ponad 150. Na te uchwyty są specjalne siatki i można czasem wyhaczyć za 50 zł używane. To te same siatki/przegrody co np w 156 SW.

Ptasiek
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem dodać. Przed kupnem zapłaciłem w Alfie Szczecin za sprawdzenie auta 250zł. Stwierdzili, że wszystko jest w należytym porządku i że "rzekomo" dawno nie widzieli Alfy w tak dobrym stanie. (nie będę komentował, gdyż środek nie jest zbyt zadbany)
    - akumulator nówka
    - nic co nie powinno nie świeci sie na tablicy rozdzielczej

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

co do uchwytów w ASO dostępna jest siatka. Nr katalogowy 60664963 cena ok 400zł
    Co do odpalania powodów może być wiele. Od kończących już żywot świec żarowych po zawór EGR. Najlepiej jednak podłączyć samochód pod komputer i sprawdzić czy występują jakieś błędy.
    Do podłączenia potrzebujesz kabel taki:
    http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...tyku-obd2.html
    oraz oprogramowanie czyli najlepiej MultiEcuScan. Wersja darmowa demo spokojnie wystarczy do tego aby wykonać kasowanie błędów i sprawdzenie czy wszystko gra w motorze.
    http://www.multiecuscan.net/

Jak zejdą mrozy to klamki i uszczelki wyczyścić a potem dobrze potraktować silikon spreyem.

Pozdrawiam

Ptasiek
    Gość

Domyślnie

Czy reasumując Wasze wypowiedzi utwierdzacie moje przekonanie, że Alfa Romeo Serwis Szczecin jest wart tyle co kip zgnieciony pod butem? Czy to wszystko nie powinno wyjść na ich komputerze? Facet mi powiedział, że w komputerze byłą wymieniona jakaś część, która co prawda ma szansę się zepsuć- nie mnie przez wymianę też części nie mozna zobaczyć przegiegu i, że jedyne co widać to, to co wyświetla na desce.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

daj sobie spokój z takim serwisem. Wyczytali Ci z VINu co było wymieniane a sam samochód podłączyli pod komputer?
    w dziale regionalnym jest pewnie temat o polecanych warsztatach przez innych użytkowników

Ptasiek
    Gość

Domyślnie

Z VIN-u akurat dowiedziałem się przez znajomego (ubezpieczenia aut) więcej niż mi powiedzieli. Ciekawostka przebieku- w DE karcie pojazdu ostani wpis z "09 roku- autko ma 120tys., otwieram maskę patrzę na kartkę od oleju- rok 2011 i autko ma 120tys.- nastepna wymiana przy 140. Styczeń 2013 autko ma 136tys. Mongoły nawet nie zwróciły mi uwagi na to, że od 2011 auto przejechało nagle tylko 16tys. Poza tym silnik ostro myty niechlujnie karcherem- świadczy o tym wyszarpana izolacja akustyczna pomiędzy komorą silnika, a kabiną.

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

jesli nic sie nie swieci, a silnik nie zapala to nalezało by sprawdzic cisnienie sprezania, i wtryskiwacze.
    olej 0w30??
    w jaki sposób silnik zapala?, jest to nagłe zaskoczenie, czy powoli zaczyna sie rozruch to na jednym a potem na kolejnych cylindrach??

pzd.

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

taki strzał ode mnie po przeczytaniu ten informacji o długości odpalenia- pompa paliwa? Ja miałem niemalże identyczny problem w Tigrze. Po wymianie pompy na Bosha problem ustał