Witam. Kupiłem takową Alfę z DE, niestety od PL handlarza. Alfa ma niby 136 tys. przejechane, ale wiem, że coś było robione z tym przebiegiem- mniejsza o to. Autko potrzebuje przy przekręceniu kluczyka od 5 do 8 sec na odpalenie. Co mogę sprawdzić sam- przeczyścić, co muszę zlecić fachowcom. Nie mam problemow z ubrudzeniem się, prośba ewentualna przy pisaniu rad o podanie rozmiarów kluczy itp. Bywa, że prawie zaskoczy po ok.5sec, ale jeszcze dusze i przy ok.8 dopiero jest zapłon. Lepiej odpala na temp. +1, zauważanie gorzej na -5. Dobrze, że poniżej tego nie schodziło.
Drugie pytanie- przy minusowych temp. przy otwieraniu drzwi klamka zewnętrzna nie odskakuje- czym to smarować. Oraz szyba nie schodzi- to problem przymarzającej dolnej uszczelki czy wewnątrz drzwi- silnik chce szybę opuścić, ale coś ją trzyma, obojętnie czy będzie -1 czy mniej.
Skrajne pytanie- w bagażniku są uchwyty na "podłodze". Można kupić do nich jakąś pasującą siatkę? Inne "ala uchwyty" są na pionach za kanapą, tam się też coś montuje?
Przypomiało mi się- muszę wymienić olej, dotychczas był lany 0 w30 Total, czy nalezy i po jakim przebiegu zmienić wartość oleju na inną. Z ciekawości- ile kosztuje plus minus rozrząd do GT?
Pozdro
Ps. prośba o nie dublowanie odpowiedzi, jak już ktoś coś w 100% napisze no nie odpisujcie tego samego.