Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Problem z czujnikiem temperatury

SnakeDoc
    Gość

Domyślnie Problem z czujnikiem temperatury

Witam. Mam problem z czujnikiem temperatury. Czujnik cały czas pokazuje 0, wogole nie podnosi się do góry (czasami może o 3 milimetry pójdzie do góry ale zaraz opada) mimo, że silnik jest rozgrzany. Wydaje mi się, że przez to również komputer pokazuje błedne, za wysokie spalanie... W srode byłem u mechanika, powiedzial ze pojawił się jakiś błąd odnośnie temperatury, wykasował go i było wporządku. Jednak dzisiaj znowu stało sie to samo, wskazówka ani drgnie. Co może być przyczyną ? Czy z autem i z chłodzeniem wszystko wporządku i to tylko czujnik źle pokazuje i komputer ? Auto chyba nagrzewa sie wporządku. Z gory dzieki za pomoc

- - - Updated - - -

Czytałem dużo na ten temat na forum i wydaje mi się, że z chłodnicą wszystko wporządku, z termostatem też, auto na ogrzewaniu grzeje wporządku...nie wiem co to może być ;/ Alfe mam dopiero 2 tygodnie, zamówiłem już kabel, niestety jak nie uzyskam tutaj pomocy musze udac sie do mechanika, żeby wszystko było wporządku.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Czyli wszystko wskazuje na jego uszkodzenie trzeba go wymienić i problem powinnien zniknąć.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

pewnie czujnik będziesz musiał wymienić, poczekaj na kabelek

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafner
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 03r.

Domyślnie

Czujnik nieduży koszt więc warto wymienić i mieć z spokój, polecam EPS cena 30-40zł.

Użytkownik Rowerzysta Avatar orsonik
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 147 2003r 1.9jtd 140KM

Domyślnie

jak masz chęć i ochotę zrobić to samemu to wymontuj termostat i sprawdź w gorącej wodzie czy się otwiera , jak będzie ok to tylko czujnik wody , jak wymienisz i dalej będzie problem to sprawdź bezpieczniki , a jak to nic nie da i na kompie nie pomoże to liczniku będzie problem , napisz co i jak )

corellon
    Gość

Domyślnie

Czy wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej pokazuje po pewnym czasie wzrost temperatury na postoju przy wyłączonym silniku? Oczywiście trzeba to zrobić po rozgrzaniu silnika. U mnie uszkodzenie termostatu polegało na jego ciągłym otwarciu, a z racji ostatnich niskich temperatur silnik nie miał szans się rozgrzać, bo płyn chłodniczy cały czas krążył przez chłodnicę.