Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Błąd P0380 GLOW PLUG i problem z odpalaniem

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moruso
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie Błąd P0380 GLOW PLUG i problem z odpalaniem

Witam
    Panowie temat wygląda tak. Dwa miesiące temu zmieniłem świece (4szt) na nowe Denso. Po miesiącu wywala mi na liczniku GLOW PLUG, wpiąłem FES'a, błąd P0380, po skasowaniu wraca. W zeszłym roku zapalał bez problemów przy -26 C a teraz przy -4 C jest już problem, trzeba kręcić z 5 razy. Napięcie na świecach jest, znajomy mechanik stwierdził, że świece muszą być ok bo są nowe, poza tym jest bardzo mało prawdopodobne, żeby spaliły się wszystkie 4, a jakby padła 1 czy nawet 2 to przy -4 C powinien bez krzyku zapalić. Dodam, że poprzednio miałem upalone 3 świece i jakoś sobie radził przy niewielkich mrozach. Dziś podmieniłem używany przekaźnik grzania świec (ten na ścianie grodziowej), bez efektu, nadal Glow Plug i błąd w FES'e. Spec mówi, żeby może spróbować podmienić czujnik temp. silnika, może wysyła zły sygnał i dlatego nie grzeją. Macie jakieś pomysły?

Pzdr

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

A nie lepiej może wykręcić jednak te świece i sprawdzić ja mam uszkodzony ten przekaźniki i bardzo często mi wywala ten błąd ale świece sie grzeją sprawdzane 2 razy

Kolego świeca może nawet po dwóch dniach paść

Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie

Zgadza się, ale od razu 4? Żeby był łatwy dostęp do nich to bym sam to sprawdził dzisiaj, ale wiesz jak jest w tym silniku. U jakiegoś speca jest tydzień czekania na termin a znów zimę zrobiło i mi auto pod blokiem musi stać:/
    W FES'ie pojawia mi się: P0380-Board relay, thermostarter or preheat. ECU.
    Ostatnio edytowane przez Moruso ; 14-03-2013 o 23:48

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Bartol
    Mieszka w
    pabianice
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

sprawdzić możesz przecież bez odkręcania świec , weź kawałek kabla ściągnij wszystkie fajki prądowe ze świec, jeden koniec kabla do + na aku a drugim dotykaj każdej świecy po kolei jak iskrzy to znaczy ze działa, nie iskrzy = spalona

Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie

Chłopaki poprawka, gościu mi jednak sprawdzał dokładnie w taki sposób jak piszecie, przez zasilanie + i grzeją. Dziś przy - 7 C rano w ogóle nie odpaliłem, po południu -5 C i dopiero po 10min mordowaniu zapalił, przynajmniej akumulator mam luks A co myślicie o tym czujniku temp? Gość mi mówił, że jak będzie błędnie wskazywał to nie będzie grzał, ale wywalało by Glow Plug? Pod FES'em nie ma nic poza P0380.

Użytkownik Embrion Avatar igor128
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD FL

Domyślnie

Świece świecami, może wtrysk któryś leje i dlatego ciężko uruchomić auto?

Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie

Nie sądzę, bo 1- mam błąd P0380 2- przy 0 C czy -2 C odpala z pierwszego. Spróbuje wieczorem odpiąć ten czujnik temp. i zobaczymy co się będzie działo.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Bartol
    Mieszka w
    pabianice
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

a ropa? mialem tak ze jak na minusie to krecil rozrusznik ok 3-4 sekund zanim odpaliła (ale tylko jak bylo na - temperatura) niedawno spalila sie jedna swieca wymienilem ja i odpalala tak samo , nalalem ropy z innej stacji teraz i pali na dotyk jak na minusie jest

Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie

Wtryski i wadliwe paliwo odpada, bo przy wyższych temperaturach zapala bez problemu, a w piątek rano było -7 i nie było szans, mogłem kręcić do upadłego. Po południu spadło gdzieś do -5 i to samo, ale kręciłem do oporu, aż w końcu gdzieś po 10-15min męki zapaliła, obstawiam, że po prostu sam się trochę rozgrzał od tarcia (wiadomo, że tarcie wytwarza temperaturę). Odpiąłem dziś czujnik temperatury, jedyne co udało mi się zauważyć to to, że sprężynka wyświetla się około 8-10 s, a tak znikała po 2s. Jutro rano sprawdzę, czy zapali jak odepnę mu czujnik, jak zapali to mamy winnego.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie

Po wypięciu czujnika temperatury silnika - to samo, bez zmian. ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?